Italian ricotta almond cake! ;)

Italian ricotta almond cake! 😉

Kiedy usyłszałam o tym przepisie, pomyślałam sobie.. czemu sama na to nie wpadłam? 😀
Bardzo aromatyczne ciasto, lekko wilgotne i mięsiste. 😉 Trochę połączenie sernika z kruchym ciastem.
Zapach przenosi do nieba, a potem błogo zostajemy tam na długo po spróbowaniu kawałka. <3
Moje się troszkę spiekło na wierzchu, piekłam je 50 minut w 170*C, dlatego dla Was w przepisie zmieniam, żeby lepiej piec je 50 minut ale w 160*C. 😉

Italian ricotta almond cake! 😉
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • - 30 g masła klarowanego
  • - 100 tłustego mleka kokosowego z puszki
  • - 70 g rozdrobnionego ksylitolu lub ksylitol pół na pół ze smakową odżywką białkową
  • - 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • - 250 g sera ricotta
  • - 220 g mielonych migdałów lub tak jak ja zrobiłam pół na pół z wiórkami kokosowymi 🙂
  • - kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • - garść malin
  • - płatki migdałowe
  • - ksylitol rozdrobniony w moździerzu na pudek
Instructions
  1. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem, mlekiem kokosowym i ksylitolem. Następnie cały czas mieszając dodajemy w następującej kolejnośći: odżywkę białkową(opcjonalnie), ser ricotta, mielone migdały i wiórki kokosowe. Osobno ubijamy białka i dodajemy partiami mieszając delikatnie dużą łyżką aż do powstania jednolitej gładkiej masy.
  2. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem, olejem koko lub PAMem formy i dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi. Pieczemu 50 minut w 160*C. Najlepiej z termoobiegiem. 🙂
  3. Studzimy w otwartym piekarniku, kiedy już nie będzie ciepłe możemy wyjąć z formy i upruszyć ksylitol pudrem.;)

 

 
Nagradzamy się największym kawałkiem zanim zlecą się wszyscy sąsiedzi od tego nieziemskiego zapachu! <3

 

 

3 thoughts on “Italian ricotta almond cake! ;)

    1. nie wiem kochanie, nie liczę kalorii, szczególnie, że to same zdrowe, nie musisz się obawiać 🙂 w przypadku tego ciasta to grzech je liczyć! moje ulubione ciasto 😉 <3 jeśli obliczysz to możesz się podzielić, może komuś jeszcze się przyda ta informacja. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.