Italian ricotta almond cake! ;)

Italian ricotta almond cake! 馃槈

Kiedy usy艂sza艂am o tym przepisie, pomy艣la艂am sobie.. czemu sama na to nie wpad艂am? 馃榾
Bardzo aromatyczne ciasto, lekko wilgotne i mi臋siste. 馃槈 Troch臋 po艂膮czenie sernika z kruchym ciastem.
Zapach przenosi do nieba, a potem b艂ogo zostajemy tam na d艂ugo po spr贸bowaniu kawa艂ka. <3
Moje si臋 troszk臋 spiek艂o na wierzchu, piek艂am je 50 minut w 170*C, dlatego dla Was w przepisie zmieniam, 偶eby lepiej piec je 50 minut ale w 160*C. 馃槈

Italian ricotta almond cake! 馃槈
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • - 30 g mas艂a klarowanego
  • - 100 t艂ustego mleka kokosowego z puszki
  • - 70 g rozdrobnionego ksylitolu lub ksylitol p贸艂 na p贸艂 ze smakow膮 od偶ywk膮 bia艂kow膮
  • - 4 du偶e jajka lub 5 mniejszych
  • - 250 g sera ricotta
  • - 220 g mielonych migda艂贸w lub tak jak ja zrobi艂am p贸艂 na p贸艂 z wi贸rkami kokosowymi 馃檪
  • - kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • - gar艣膰 malin
  • - p艂atki migda艂owe
  • - ksylitol rozdrobniony w mo藕dzierzu na pudek
Instructions
  1. Oddzielamy 偶贸艂tka od bia艂ek. 呕贸艂tka ucieramy z mas艂em, mlekiem kokosowym i ksylitolem. Nast臋pnie ca艂y czas mieszaj膮c dodajemy w nast臋puj膮cej kolejno艣膰i: od偶ywk臋 bia艂kow膮(opcjonalnie), ser ricotta, mielone migda艂y i wi贸rki kokosowe. Osobno ubijamy bia艂ka i dodajemy partiami mieszaj膮c delikatnie du偶膮 艂y偶k膮 a偶 do powstania jednolitej g艂adkiej masy.
  2. Wylewamy ciasto do wysmarowanej mas艂em, olejem koko lub PAMem formy i dekorujemy malinami i p艂atkami migda艂owymi. Pieczemu 50 minut w 160*C. Najlepiej z termoobiegiem. 馃檪
  3. Studzimy w otwartym piekarniku, kiedy ju偶 nie b臋dzie ciep艂e mo偶emy wyj膮膰 z formy i upruszy膰 ksylitol pudrem.;)

 

 
Nagradzamy si臋 najwi臋kszym kawa艂kiem zanim zlec膮 si臋 wszyscy s膮siedzi od tego nieziemskiego zapachu! <3

 

 

3 thoughts on “Italian ricotta almond cake! ;)

    1. nie wiem kochanie, nie licz臋 kalorii, szczeg贸lnie, 偶e to same zdrowe, nie musisz si臋 obawia膰 馃檪 w przypadku tego ciasta to grzech je liczy膰! moje ulubione ciasto 馃槈 <3 je艣li obliczysz to mo偶esz si臋 podzieli膰, mo偶e komu艣 jeszcze si臋 przyda ta informacja. 馃檪

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.