Jagodowe bułeczki scones z lukrem bez cukru

Jedzenie jest bardzo ważne w ciągu pracy i zajęć szkolnych. Zbyt dużo cukru jak i za mało jedzenia sprawia, że nasz umysł nie będzie pracował efektywnie, trzeba go odpowiednio pobudzić i stale podtrzymywać. Inaczej niewyspanie, zmożenie, brak skupienia i bóle głowy gwarantowane. 

Bardzo spodobał mi się pomysł na konkurs, który znajdziecie pod tym linkiem:

http://wrzacakuchnia.pl/konkurs/wracamy-z-wakacji-ze-smakiem/

Każdy może podzielić się swoi pomysłem na jakiekolwiek danie do zapakowania do pracy czy szkoły! Wygrywacie przy tym super nagrody jak bony do Duki, przyprawy, noże i rękawice kuchenne. 

Gorąco zapraszam Was do wzięcia udziału! <3

http://wrzacakuchnia.pl/konkurs/wracamy-z-wakacji-ze-smakiem/

Ja, żeby Was zainspirować przygotowałam swój przepis na bułeczki jagodowe. Zdrowe i przepyszne! 

Pamiętam nasz licealny bufet i sklepik w szkole.. zawsze bułeczki były wystawione pod sam nos kupującego. Nie da się chyba nie spojrzeć.. i choć rzadko je kupowałam to prawda, że czasami ciężko było się im oprzeć. Życie ucznia czy studenta nie jest łatwe, zajęcia są okropnie męczące i c’mon.. coś nam się w życiu należy. 🙂

Jagodowe bułeczki z lukrem
8 ogromnych kawałków
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 250 g mąki pełnoziarnistej- ewentualnie miks z jaglaną owsianą
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g rozpuszczonego masła klarowanego
  • 180 g gęstego jogurtu
  • 1 jajko
  • szczypta imbiru
  • proszek do pieczenia
  • kilka kropel wanilii
  • szczypta soli
  • skórka z połówki cytryny
  • ok. 200 g jagód/borówek
lukier
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu sok z połówki cytryny, 3 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
Instructions
  1. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i dodać masło. Osobno ubić jajko, dodać do niego jogurt i wanilię. Do suchych składników delikatnie dodać mokre i dokładnie zmiksować. Dodać jagody i delikatnie łyżką połączyć je z masą. Wyłożyć na papierze do pieczenia w kształcie koła i przeciąć na 8 kawałków. Piec 25 minut w 180 C. Wystudzić w uchylonym piekarniku i polać przygotowanym lukrem. Można dodatkowo obsypać skórką cytrynową/ płatkami migdałów.
Recipe Notes

Smacznego!

 Jest z nimi taki problem, że człowiek nie za bardzo chcę się podzielić.. całe szczęście przepis jest na dużą porcję! 😀

Smacznego i udanego nowego roku szkolnego! :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.