Jak i czy moczyć orzechy i nasiona?

Czy moczyć orzechy czy nie moczyć? Odpowiedź jest iście Szekspirowska. Rozpiszę tutaj kilka faktów o namaczaniu orzechów oraz pestek. Przedstawię powody, dla których warto zastanowić się nad namaczaniem orzechów jak również dlaczego, nie zawsze będzie to koniecznie! W poście omówię również metody namaczania orzechów oraz pestek. Gotowy? Zaczynamy!

Jakie powody przemawiają za moczeniem orzechów i pestkek?

Przede wszystkim przyczyny moczenia orzechów oraz pestek chcę podzielić na dwie grupy: naukowe oraz energetyczne.

Zacznę od umówienia tych pierwszych, chociaż nazwałam je naukowym to tak na prawdę naturalne zjawiska, których możemy przyczyny znaleźć w przyrodzie. Dlaczego? Zacznijmy od początku. Orzechy w przyrodzie występują z jakiegoś typu osłonką, zazwyczaj skorupką lub pęczkiem. To dlatego, że chronią się przed zostaniem zjedzonym przez niepowołane osoby. 🙂

czy-moczyc-orzechy-i-pestki-korzysci-jak-namaczac-orzechy-po-co-moczyc-orzechy

Naukowe/naturalne powody czy moczyć orzechy?

Jeśli orzech stawał się możliwy do zjedzenia to tylko po przejściu pewnej drogi – musiał upaść z drzewa i wysunąć się ze swojej skorupki. Wtedy leżał przez pewien czas w wodzie, aż znalazł go człowiek i mógł skonsumować. Tak lekarze Ajurwedy czyli indyjskiej nauki medycznej wytłumaczą Ci ten proces. Tym samym podają dowód, że matka natura w ten sposób sama zadbała byśmy jedli orzechy, które zostały namoczone. Jednakże dzisiaj już prawie nikt nie zbiera orzechów z drzewa, a kupuje wyhodowane w paczce. Dlatego warto się zastanowić czy takie orzechy są gotowe do spożycia?

Uważam, że tak i nie, bo nie dla wszystkich. 🙂 Czytaj ten artykuł do końca, by zrozumieć czy TY powinieneś moczyć orzechy!

Najbardziej naukowym dowodem, dla którego powinno się moczyć orzechy jest fakt, że zawierają one:

  • naturalne inhibitory enzymatyczne (mają które zapobiegać kiełkowaniu w niewłaściwych warunkach, utrudniają wchłanianie minerałów)
  • kwas fitynowy (ten z kolei utrudniaja wchłanianie np.wapnia, magnezu, żelaza, cynku)
  • goitrogeny (wpływają negatywnie na funkcjonowanie tarczycy)
  • amygdalina (zawiera cyjanowodór -silnie toksyczny związek chemiczny)

natomiast po wymoczeniu te związki zostają zneutralizowane. Szczególnie, jeśli do wody dodamy odrobinę soli. O tym dokładniej piszę niżej.

Energetyczne/ Ajurwedyjskie powody czy moczyć orzechy?

Według Ajurwedy orzechy i pestki należą do grupy tzw. superfoods, ponieważ zawierają mnóstwo związków mineralnych i witamin. Jedzone od czasu do czasu wykazują mnóstwo zdrowotnych benefitów. Jednakże, by w pełni korzystać z ich dobroci powinniśmy je energetycznie ‘pobudzić’ czyli przeprowadzić proces namaczania. Dzięki temu ich moc odżywcza będzie większa.

Podsumowując, biorąc pod uwagę powodu naukowe oraz ajurwedyjskie to wszystko się łączy – namaczanie orzechów powoduje pozbycie się toksyn, kwasu fitynowego oraz taniny.

Czy na pewno powinniśmy zawsze moczyć orzechy i pestki?

Substancje, które wymieniałam wyżej wpływają nie tylko na jakość przyswajania związków mineralnych z orzechów i pestek, albowiem mogą też podrażniać nasze jelita. W dzisiejszych czasach zauważam, że mamy dwie grupy ludzi 1) którzy mogą jeść w zasadzie wszystko, mało co sprawia im problem 2) którzy mają wiele alergii i cierpią na problemy jelitowe.

Ta druga grupa niestety często powstaje przez niewłaściwą dietę i niezdrowy styl życia- stres, używki, brak ruchu, ale od niektórych problemów jesteśmy niezależni. Jeśli cierpisz na problemy trawienne, odczuwasz dyskomfort po ich jedzeniu to namaczanie orzechów może być dla Ciebie zbawienne! To właśnie te związki, które zawierają nienamoczone wcześniej orzechy powodują, że są one ciężkostrawne.

czy-moczyc-orzechy-i-pestki-korzysci-jak-namaczac-orzechy-po-co-moczyc-orzechy

Przykłady powodów, dla których warto moczyć orzechy i pestki.

Mając na uwadze fakty, które wymieniłam wyżej czyli jak to, że nienamoczone orzechy mogą powodować problemy żołądkowe oraz przyswajanie z nich wartości odżywczych jest utrudniona możemy wywnioskować w jakich sytuacjach warto je moczyć. Jednym z takich powodów będą problemy żołądkowe w tym zdecydowanie candida oraz zespół drażliwego jelita. Namoczenie uchroni przed niestrawnością i bólami żołądka.

Kolejnym powodem, dla którego ja namaczam orzechy i pestki jest przyswajanie ich drogocennych minerałów! Mam problemy hormonalne, dlatego moja gospodarka lipidowa i potrzeba dostarczania zdrowych tłuszczy jest priorytetem. Jem bardzo dużo pestek słonecznika, dyni, sezam oraz siemię lniane.

Tak! Je też trzeba namoczyć, a w dodatku przed spożyciem zmielić. 😉 O tych nasionach oraz siemieniu lnianym będę pisać w kolejnym poście na temat rotacji nasionami, a w tym czasie odsyłam Was do świetnego artykułu o siemieniu lnianym napisanym przez Dorotę Szczepańską.

Chcę byś jednak wiedział, że jedzenie nienamoczonych orzechów nie jest bezużyteczne. Jeśli nie masz problemu z trawieniem, możesz jeść na zdrowie takie orzechy i nadal będą one cudownym składnikiem diety!

Jak namaczać orzechy i pestki?

Teraz kiedy już wiesz czy chcesz namaczać orzechy ważne, by robić to dobrze. 🙂 Zaleca się namaczać pestki i nasiona w ciepłej wodzie z odrobiną soli.

Dlaczego w ciepłej? Ciepła woda dezaktywuje inhibitory enzymatyczne, tak więc gęstość odżywcza wzrasta, bo minerały są lepiej przyswajalne.

Dlaczego z solą? Działa ona jako naturalny konserwant. Orzechy namoczone z jej dodatkiem mają więcej cennych składników, gdyż również sprawia, że wartości odżywczych są lepiej wchłaniane.

nasiona-po-co-moczyc-orzechy-masło-orzechowe-siemie-lniane

Ile czasu powinno się moczyć orzechy i pestki?

W zależności od rodzaju nasion, orzechów i ziaren różny jest odpowiedni czas namaczania. Mam dla Ciebie specjalną tabelkę, dzięki której dowiesz się ile moczyć każde ziarenka!

Możesz również zacząć kiełkować nasiona tzn. uzyskać z nich kiełki, jeśli po namoczeniu włożysz je do ziemi. Zawierają niesamowitą energię witalną i będą świetnym dodatkiem do sałatki, smoothie, pasty, na kanapkę czy do jajecznicy! 😉

ile-czasu-moczyc-orzechy-i-nasiona-tabelka-ziarna-czas-dlaczego-moczyc-orzechy

Jak przechowywać namoczone nasiona i orzechy?

Po namoczeniu możesz je wysuszyć i od razu skonsumować. Suszenie jest najłatwiejsze jeśli rozgrzejesz piekarnik do temp. 40 stopni C i zostawisz tam nasiona na kilkanaście minut. W lato możesz je tez suszyć w słońcu, sprawdzi się też zwykła ścierka kuchenną, by odsączyć wodę.

Jeśli jednak tak jak ja codziennie jesz porcję nasion, lepiej jest przygotować ich większą ilość. Po wysuszeniu przekładam je do pojemnika i przechowuję w lodówce! Dzięki temu nie tracą swoich właściwości.

slonecznik-nasiona-ziarna

Jak smakują namoczone orzechy i pestki?

O dziwo, bardzo dobrze! Byłam zdziwiona, myślałam, że stracą swoją chrupkość i smak, ale wręcz przeciwnie, bardzo mi smakują! 🙂

Podsuwowanie – czy moczyć orzechy?

Po przeczytaniu tego wpisu każdy z Nas powinien sam odpowiedź sobie na pytanie: Czy w moim przypadku moczenie orzechów jest konieczne? 😉 Ja kocham i popieram jedzenie orzechów i pestek namoczonych jak i bez namaczania!

Peace love yoga and food 🙂

Justyna

Przepis, który może Cie zainteresować, na owsiankę z siemieniem lnianym!

2 thoughts on “Jak i czy moczyć orzechy i nasiona?

    1. Tak, warto je obrać ze skórki, jeśli masz wrażliwy żołądek lub jesteś Vata lub Pitta. Może ona być podrażniająca.
      Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.