Jak używać agar agar? + Przepis na wege sernik bez pieczenia!

Bardzo często dostaję pytania o agar agar, więc postanowiłam stworzyć specjalny wpis, w którym rozpiszę instrukcję jak używać agar agar? 🙂 Oczywiście mówiąc o jedzeniu, nie może się obyć bez przepisu! Stworzyłam sernik bez pieczenia z mleka kokosowego, który jest BANALNIE PROSTY! i to właśnie, dzięki agar agar!

Dlaczego agar agar?

Przede wszystkim zacznę od tego czym jest agar agar? Jest to substancja żelująca wytwarzana z wodorostów. Właśnie dlatego jest w 100% naturalna i często używana w wegańskich przepisach. Dla wegan będzie świetnym zastępnikiem żelatyny przy przepisach na galaretki, żelki czy.. sernik bez pieczenia. 🙂 Chcę, jednak zaznaczyć, że mimo tego, że bardzo wiele osób porównuję agar agar do żelatyny, według mnie sposób w jaki te substancje zagęszczają żywność się różni. Potrawy powstałe z agar agar są bardziej zbitą galaretką, a przy użyciu żelatyny połączenie jest bardziej delikatne. Obydwie te substancje mają swoje plusy, jednak agar agar wygrywa, jeśli chodzi o łatwość tworzenia przepisów. 🙂 Wystarczy byś znał zasady jego używania, a zaczniesz tworzyć mnóstwo pyszności z jego użyciem!

agar-agar-sernik-bez-pieczenia-wegański-kokosowy

Jak używać agar agar? Instrukcja!

Przede wszystkim, musisz wiedzieć, że agar agar w odróżnieniu od żelatyny potrzebuje wysokiej temperatury, by się rozpuścić. Zadziała, jeśli podgrzejesz płyn do temperatury 90-100*C. Oznacza to, że musisz się upewnić, że płyn się ZAGOTOWAŁ!! Od zagotowania radzę, jeszcze trzymać płyn bulgoczący przez 1-2 minuty. Wtedy będziesz mieć pewność, że agar agar się rozpuścił. 🙂

Druga bardzo ważna kwestia to czas tężenia! W odróżnieniu od żelatyny, agar agar tężeje dużo szybciej! Za co go zdecydowanie lubię dużo bardziej niż żelatynę. Twoja galaretka będzie już gotowa, gdy temperatura płynu spadnie do 40-50*C, w praktyce oznacza to tylko kilka minut czekania, bez konieczności nawet wstawiania jej do lodówki.

Godne uwagi jest również fakt, że agar agar możecie kolejny raz zagotować. Jest to ważne, jeśli będziecie przygotować coś bardziej skomplikowanego i się nie uda. Zawsze możecie dodać dodatkowy składnik jak erytrytol (gdyby masa wyszła za mało słodka) i ponownie zagotować masę z agar agar. W porównaniu do żelatyny byłoby to niemożliwe, gdyż galaretka, by się rozpadła.

jak-używać-agar-agar-sernik-bez-pieczenia-wegański-kokosowy

Jakie proporcje agar agar stosować?

Agar agar nie trzeba dodawać tak dużo jak żelatyny, ma silniejsze działanie. Na 300 ml dodaje 1 płaską łyżkę agar agar, gdy chce uzyskać zbitą masę. Kiedy robię budyń i wolę, by konsystencja była bardziej płynna dodaje 1 małą łyżeczkę na 300 ml płynu.

Czas praktyki czyli robimy sernik!

Już wiesz jak używać agar agar, więc to świetna okazja, by przećwiczyć moje rady i zrobić coś MEGA PROSTEGO I PYSZNEGO!

Zapraszam na przepis na kokosowy sernik bez pieczenia! Jest cudownie prosty! Poniżej znajdziesz pełen przepis, ale stworzyłam również film, byś mógł dokładnie podejrzeć jak przygotowałam masę z użyciem agar agar!

Filmik znajdziesz na moim IG TV tutaj:

https://www.instagram.com/p/B0IUuCTHG8n/

Kody na rabaty zniżkowe -10% na produkty z tego przepisu:

WKSKLEP : kod:justdelicious10 produkt: wegańskie białko

EnjoyColors: kod: justdeliciousx produkt:Proszek różowa papaja i niebieska spirulina

jak-używać-agar-agar-sernik-bez-pieczenia-wegański-kokosowy
Jednorożec – Wegański Sernik Bez Pieczenia
Prep Time
10 mins
Cook Time
10 mins
 
Course: Dessert
Keyword: sernik
Servings: 16 kawałków
Ingredients
Spód:
  • 100 g orzechów
  • 50 g czekoladowego wegańskiego białka używam białka z WK SKLEP kod: justdelicious10
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła migdałowego
Sernik:
  • 600 g mleka kokosowego rozlane na pół
  • Łyżeczka niebieskiej spiruliny proszek ze sklepu enjoycolors, kod rabatowy: justdeliciousx
  • Łyżeczka różowej papai proszek ze sklepu enjoycolors, kod rabatowy: justdeliciousx
  • 70 g Erytrolu
  • 2 łyżka agar agar x2
Dodatki:
  • Roztopiona czekolada
  • Pasta kokosowa zmiksowana z łyżką różowej papai
  • Wiórki czekoladowe
Instructions
Spód
  1. Zacznij od przygotowania spodu! Wsyp wszystkie składniki do elektrycznego młynka i zmiksuj na jednolitą masę. W zależności jak lubisz możesz zmiksować do gładkości lub pozostawiąć ją z kawałkami orzechów. Przełóż do przygotowanej formy i rękoma uklep masę, tak by wypełnić całe dno. Włoż blachę do zamrażalki.

Sernik
  1. Teraz przygotuj sernik- rozlej mleko na dwa garnki. Przygotuj proszki- upewnij się, że nie są zbryłowane. Do jednego dodaj niebieski proszek, a do drugiego różowy. Erytrol i agar agar również rozdzial na dwa garnki i wymieszaj. Zacznij gotować, mieszając od czasu do czasu. Poczekaj, aż mleko zacznie się gotować- ma bulgotać! Gotuj je tak przez ok. 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Przelej najpierw mleko z jednego garnka powoli na spód,a następnie rozlej drugi kolor. Wymieszaj łyżką tworząc falę, tak by kolory stworzyły mozaikę.

  2. Ciasto zacznie gęstnieć w ciągu 10 minut. Możesz je włożyć do lodówki, by się schłodziło. Po 15 minutach jest dobre do jedzenia!

  3. Przygotuj dodatki i udekoruj ciasto jak na filmiku lub po swojemu!

  4. Smacznego i odlotowego! IIHAAA!!! 😀

Inne przepisy, dzięki którym pokochasz agar agar to m.in:

Mój ulubiony przepis na śniadaniowy budyń kokosowy z Tajlandii

oraz bomby czekoladowe! Obydwa przepisy znajdziesz w moim ebooku Wege w Formie!

keto-wege-przepisy
keto-wege-przepisy

2 thoughts on “Jak używać agar agar? + Przepis na wege sernik bez pieczenia!

    1. Mleko z kartonu, tylko moje było w kartonie tłuste, myślę, że z napojem kokosowym też wyjdzie, ale może być mniej smaczne prze małej ilości tłuszczu kokosowego! 🙂 Wyjdzie również z mleczkiem z puszki. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.