Gdybym miała powiedzieć, jaki przyrząd w kuchni jest niezastąpiony.. zdecydowanie byłaby to lodówka. 😉
Ciasta bez pieczenia zawsze wychodzą tak orzeźwiające, delikatne, że zdecydowanie należą do moich ulubionych. Tym razem zrobiłam ekspresowy sernik z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym!
Jak najmniej składników, a smak tak nie do przebicia. 😉
Masło orzechowe i dżem!- to połączenie nigdy mi się nie znudzi! <3

Peanut butter and jelly cheesecake
Servings: 8
Składniki
spód
- 5 garści dowolnych orzechów- u mnie ziemne
- 2 garści namoczonych daktyli
- 1 łyżka wiórka kokosowych
- opcjonalnie wanillia
sernik
- 400 g jogurtu homogenizowanego Pilos z Lidla lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 60 ml gorącej wody
- 2 łyżki masła orzechowego
- opcjonalnie miód lub ksylitol do posłodzenia
dżem
- 4 garście pokrojonych w kostkę truskawek
- 1 łyżka nasion chia
- opcjonalnie miód/ksylitol
Wykonanie
-
Składniki na spód razem z połową wody po daktylach miksujemy przez kilka sekund i dokładnie wyklejamy masą formę, którą wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania sernika.
-
Składniki na sernik mieszkamy dokładnie łyżką, aż wszystko jednolicie się połaczy. Wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki. Zaczynamy przygotowywać dżem. Do rondelka wrzucamy truskawki i opcjonalnie słodzik, zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy aż zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszkamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ok. 2 godzinach można wylać dżem na sernik, przed podaniem należy go jeszcze chwilę schłodzić w lodówce!
Recipe Notes
Mniam <3
2 komentarze
jaki wymiar blaszki użyłaś?
To jest przepis na taką małą porcję, kwadratowa mała forma ok. 20×20 cm.