Jelly to my peanut butter no-bake cheesecake! <3

Gdybym miała powiedzieć, jaki przyrząd w kuchni jest niezastąpiony.. zdecydowanie byłaby to lodówka. 😉

Ciasta bez pieczenia zawsze wychodzą tak orzeźwiające, delikatne, że zdecydowanie należą do moich ulubionych. Tym razem zrobiłam ekspresowy sernik z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym!

Jak najmniej składników, a smak tak nie do przebicia. 😉

Masło orzechowe i dżem!- to połączenie nigdy mi się nie znudzi! <3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peanut butter and jelly cheesecake
Servings: 8
Author: Justdeliciousx
Ingredients
spód
  • 5 garści dowolnych orzechów- u mnie ziemne
  • 2 garści namoczonych daktyli
  • 1 łyżka wiórka kokosowych
  • opcjonalnie wanillia
sernik
  • 400 g jogurtu homogenizowanego Pilos z Lidla lub bardzo gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 60 ml gorącej wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • opcjonalnie miód lub ksylitol do posłodzenia
dżem
  • 4 garście pokrojonych w kostkę truskawek
  • 1 łyżka nasion chia
  • opcjonalnie miód/ksylitol
Instructions
  1. Składniki na spód razem z połową wody po daktylach miksujemy przez kilka sekund i dokładnie wyklejamy masą formę, którą wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania sernika.
  2. Składniki na sernik mieszkamy dokładnie łyżką, aż wszystko jednolicie się połaczy. Wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki. Zaczynamy przygotowywać dżem. Do rondelka wrzucamy truskawki i opcjonalnie słodzik, zalewamy 3 łyżkami wody i podgrzewamy aż zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszkamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ok. 2 godzinach można wylać dżem na sernik, przed podaniem należy go jeszcze chwilę schłodzić w lodówce!
Recipe Notes

Mniam <3

 

 

2 thoughts on “Jelly to my peanut butter no-bake cheesecake! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.