Jesień w pełni! Pomarańczowe risotto z kalafiora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jesień nie zaczęła się dla mnie najlepiej.. pierwszy raz od 3 lat poważnie się rozchorowałam i byłam przybita do łóżka na kilka dni. Zresztą w dalszym ciągu pogoda daje mi w kość i cały czas muszę walczyć o poprawianie mojej odporności.. 

Wydarzyły się jednak też takie rzeczy, które bardzo w te jesienne dni poprawiają mi humor i pomagają przezwyciężyć zimne i szare dni!

Przede wszystkim jedzenie.. 🙂 czyli jestem niesamowicie dumna ile z Was wykonało mój przepis na brownie z buraków! <3

 

Bierze on udział w konkursie KitchenCasting, a jeśli wygram spełnię swoje marzenie czyli kurs fotografii kulinarnej.. <3 Bardzo chciałabym Was prosić o pomoc w postaci zlajkowania lub/oraz udostępnienia tego filmiku:

Będę ogromnie wdzięczna za pomoc! 🙂

 

W październiku oraz listopadzie dużo dzieje się w Akademii Kulinarnej Go Cook, w której prowadzę warsztaty!

Z przyjemnością informuję, że już 10 listopada zrobimy pyszne dania z kalafiora, a 24 listopada weźmiemy na warsztat dynię!

Serdecznie Was zapraszam, bo jest jeszcze kilka miejsc by się zapisać w atrakcyjnej cenie. 🙂 149 zł/osoba oraz 249zł. 2 osoby !

Szczegóły warsztatów i zapisów możecie dowiedzieć się tutaj:

https://www.groupon.pl/deals/kurs-kucharski-go-cook-1

Menu:

10.11.2017 Zdrowe warzywa – temat: kalafior

  • stek z kalafiora na groszkowym puree z orzechami włoskimi i żurawiną
  • ryżowy pudding kalafiorowy z cynamonem, wanilią i konfiturą wiśniową.

24.11.2017 Pomarańcze – jesienna słodycz

  • chrupiący kurczak/tofu w kokosie ze słodko-pikantnym sosem pomarańczowym
  • pomarańczowe ciasto z makiem, żurawiną i lukrem

Z okazji tych warsztatów i by pobudzić Wasze kubki smakowe przygotowałam przepis na pomarańczowe risotto z kalafiora z serem kozim!

Pomarańczowe risotto z kalafiora z kozim serem, chipsami z kalafiora, orzechami i żurawiną
przepis na 2 osoby
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 kalafior
  • pomarańcza
  • ok. 100 g sera koziego
  • 2 garści żurawiny
  • 2 garści orzechów włoskich
  • olej kokosowy/rzepakowy
  • pół szklanki wody
  • sos sojowy
  • sól pieprz, słodka papryka, kurkuma, imbir
  • opcjonalnie dodatkowe warzywa: brokuły cukinia, papryka
Instructions
  1. Odkrój z kalafiora kilka różyczek na chipsy, a pozostałą część umieść w moździerzu i zmiksuj. Jeśli nie masz moździerza możesz po prostu pokroić go w drobne ziarenka. Wrzuć kalafiora na patelnie i chwile podpraż. Dodaj opcjonalnie inne warzywa. Zalej wodą, dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz wyciśnij z niej sok. Dodaj sos sojowy i przyprawy. Nie żałuj kurkumy! Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Na osobnej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego chipsy z kalafiora. Smaż z dwóch stron aż będą złociste. Przełóż je na talerz i na tej samej patelni upraż orzechy. Wykładaj risotto na talerze, pokrusz ser, udekoruj chipsami, orzechami i żurawiną! 🙂
Recipe Notes

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.