fbpx

Klasyczny piernik bez cukru!

by justdeliciousx

Klasa i elegancja sama w sobie! Czyli klasyczny piernik, u mnie z zdrowej wersji bez białego cukru! 🙂

Smakuje jak tradycyjny wypiek, dlatego szczególnie jestem z niego dumna. Wyszedł idealny! Wszyscy w rodzinie byli pod wrażeniem, ja również! Już nigdy więcej nie będziemy musieli kupować piernika ze sklepu! Pamiętajcie by użyć melasy i dokłądnie ubić jajka! 

Klasyczny piernik sam w sobie powala na kolana, dlatego podaję przepis na sam piernik, a możecie kombinować z dodatkami. Polecam go przełożyć powidłami, można zrobić krem bądź lukier, obsypać startą skórką z pomarańczy. 🙂

Jest idealnie wyważony, czuć mocno przyprawę korzenną i ten aromat przechodzi na cały dom, ale pozostaje delikatnie słodki, a nie gorzki. Reszta należy do Was! Powidła śliwkowe to klasyka, może ktoś popisze się figowymi lub dyniowymi? 😉

Klasyczny piernik bez cukru jest słodki dzięki naturalnym źródła słodkości- miodu, melisy oraz ksylitolu!

Classic Gingerbread Loaf
Author: Justdeliciousx
Składniki
  • 240 g mąki pełnoziarnistej! ewentualnie możecie użyć orkiszowej albo owsianej jednak pełnoziarnista sprawia, że zachowuje on ten tradycyjny aromat 🙂
  • 100 g masła klarowanego
  • 60 g miodu
  • 60 g melasy- ja użyłam trzcinowej może być też buraczana lub z karobu
  • 50 g ksylitolu
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 150 ml mleka może być roślinne
  • przyprawa do piernika bez cukru 5 łyżek lub: 2 duże łyżki cynamonu 3 imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i soli
  • 3 białka jaj
  • esencja waniliowa
  • proszek do pieczenia
Wykonanie
  1. Masło, miód, melasę i ksylitol rozpuszczamy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka, do miski z mąką dodajemy rozpuszczone składniki, następnie jogurt i mleko delikatnie mieszając, dodajemy resztę składników, a na końcu białka jaj. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w 165*C z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy już jest suchy w środku. Mój po tym czasie był idealny. Studzimy nie wyjmując z piekarnika. Najlepiej pozostawić piekarnik zamknięty, ewentualnie lekko otwarty.
Recipe Notes

Nie tylko dlatego radzę zamknąć piekarnik, ponieważ zapach kusi by go jeść od razu. 😉 To po to by nie opadł. 🙂

Te posty mogą Cię zainteresować

8 komentarzy

Agatk_a 1 grudnia, 2016 - 4:23 pm

Czy można pominąć ewentualnie kilka składników takich jak:
melasa, esencja waniliowa i karob, gałkę muszkatałową oraz przyprawę do piernika?
Niestety nie mogę takich produktów – nietolerancje pokarmowe… 🙁
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Reply
justdeliciousx 1 grudnia, 2016 - 9:38 pm

karobu w ogóle nie ma w przepisie. Melase możesz zastąpić miodem, jeśli chodzi o reszte skłądników, to ominięcie ich sprawi, że to już nie będzie smakować jak piernik, to podstawowe przyprawy do piernika 🙁

Reply
Jud 1 grudnia, 2016 - 6:33 pm

Super, zapisuję i może upiekę, skoro jest taki aromatyczny i można użyć pełnoziarnistej mąki. Może być dowolna razowa? Bo zazwyczaj używam pełnoziarnistej orkiszowej 😉

Reply
justdeliciousx 1 grudnia, 2016 - 9:37 pm

dowolna będzie dobra 🙂

Reply
Rose 10 grudnia, 2016 - 10:41 pm

Czy masło klarowane można zastąpić czymś innym? (np. zwykłe masło, olej kokosowy…)

Reply
justdeliciousx 13 grudnia, 2016 - 9:32 am

mozna 🙂

Reply
P 11 grudnia, 2016 - 6:06 pm

Ile dodajesz proszku do pieczenia?

Reply
justdeliciousx 13 grudnia, 2016 - 8:59 am

niepełna łyżkę 🙂

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej