fbpx

Kluchy serowe z sosem jagodowym i kokosowym jogurtem!

by justdeliciousx

Przysz艂o lato i.. letnie obiady! 馃檪 a w艂a艣ciwie u mnie to by艂 rodzaj p贸藕nego 艣niadania/wczesnego obiadu. 

Ten przepis jest idealny na weekendowe obiadki z rodzin膮 w ogrodzie. <3

Od dziecka jako, 偶e w mojej krwi p艂ynie 艣l膮ska krew uwielbia艂am wszystkiego rodzaju kluchy, kluski. Najlepsze robi oczywi艣cie moja babcia, ale i ja staram si臋 jej dor贸wna膰. 馃檪 Tym razem nie tradycyjnie z ziemniak贸w, a z twarogu, poniewa偶 go mia艂am w lod贸wce. Dzi臋ki temu ten przepis te偶 jest bardzo szybki, a kluchy.. poezja na talerzu. 

Mimo, 偶e przepis jest bez mi臋sa taki obiad bardzo mnie usatysfakcjonowa艂. 馃檪

Soczyste jagody, kt贸re dzi臋ki wypuszczeniu soku robi膮 si臋 bardzo aromatyczne idealnie po艂膮czy艂y si臋 z delikatnym jogurtem. 

 

Kluchy serowe z sosem jagodowym
Servings: 1
Author: Justdeliciousx
Sk艂adniki
Kluchy
  • 200 g p贸艂t艂ustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 艂y偶ki dowolnej m膮ki lub mielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • ewentualnie s艂odzik
dodatki
  • 2 gar艣ci jag贸d
  • jogurt naturalny i mleko kokosowe
Wykonanie
  1. Wszystkie sk艂adniki na kluchy nale偶y precyzyjnie wymiesza膰. Ja u偶ywa艂am widelca, a p贸藕niej 艂y偶ki by twar贸g dobrze rozgnie艣膰. Masa ma by膰 g艂adka. Nast臋pnie trzeba zagotowa膰 wod臋 i wrzuca膰 na ni膮 uformowane r臋k膮 kluchy. Nale偶y gotowa膰 ok. 5-6 minut od wyp艂yni臋cia kluch贸w na powierzchnie wody. W tym czasie na patelni podgrzewamy jagody z odrobin膮 wody, a偶 b臋d膮 mi臋kkie i wypuszcz膮 sok. Po delikatnym odcedzeniu kluch贸w wyk艂adamy kluchy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z mlekiem kokosowym oraz sosem jagodowym.
  2. Zajadamy!
Recipe Notes

yum <3

 

Te posty mog膮 Ci臋 zainteresowa膰

3 komentarze

nathaylen 21 sierpnia, 2017 - 4:37 pm

Wygl膮daj膮 ob艂臋dnie! To przepis na jedn膮 porcj臋, tak? :3

Reply
justdeliciousx 23 sierpnia, 2017 - 7:27 pm

tak :* tak膮 jak na zdj臋ciu!

Reply
malwinixxx 26 sierpnia, 2017 - 7:49 pm

Super ! Wygl膮daj膮 przepysznie !!!
Zapraszam do mnie https://ilovehealthyfoodbym.blogspot.com/

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywaj膮c na tej witrynie wyra偶asz zgod臋 na u偶ywanie ciasteczek. Lubi臋 Ciasteczka! Czytaj Wi臋cej