Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem Ryżowym i Tofu z Bangkoku!

Rozgrzej i pokoloruj jesienne, chłodne dni!

czerwone-curry-kokosowe

 

Przychodzę do Was z przepisem na danie niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i proste w zrobieniu! Oto przepis na szybką zupę- Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem Ryżowym, Tofu i Czerwoną kapustą! To danie jest tak kolorowe oraz pikantne, że kojarzy mi się od razu z.. Bangkokiem. 🙂 Stąd nazwa i pomysł! 

Pomysł na wykonanie Kokosowego Czerwonego Curry

Chciałabym byście myślami przenieśli się do Bangkoku, nawet jeśli nigdy tam nie byliście (ja też jeszcze nie byłam). 😉

Wyobraźcie sobie kolorowe światła ulic w gorący wieczór. Neony pobłyskujące i oświetlające sprzedawców tajskiego streetfood. Gra muzyka i czujemy, że jesteśmy w centrum świata! Teraz pora na danie, które będzie pasować do tego klimatu.. musi być pełne wigoru i kolorów!

curry-z-mlekiem-kokosowym

Wchodzimy do kuchni czyli naszej ulicznej wyspy, gdzie przygotujemy Kokosowe Czerwone Curry! Włączcie odpowiednią muzykę, na początek koniecznie ta piosenka 🙂 

 

a teraz zaczynamy szykować kolację!

Składniki na przygotowanie Curry z Bangkoku

Dobór składników jest w tym przepisie kluczowy by danie było aromatyczne i proste w przygotowaniu. 

Koniecznie musicie zaopatrzyć się w dobrą pastę czerwonego curry, kremowe mleko kokosowe, makaron ryżowy i sos rybny.

czerwone-curry-z-tofu

Ja korzystam z produktów od House of Asia, które nigdy mnie nie zawiodły. Jak wiecie, mój kochany Tajski chłopak kocha ostre jedzenie, dlatego dla niego zawsze przygotowuje dania dodatkowo ostrzejsze. 

W czerwonym curry’m od House of Asia świetne jest to, że możecie sami zdecydować jak bardzo ostre danie chcecie by było. Na porcję dla 2 osób jedna duża łyżka będzie idealna, by danie było delikatnie pikantne, ale już zawierało cały potrzebny aromat czerwonego curry! Jeśli chcecie zrobić wersje bardziej pikantną dodajcie dwie łyżki. 🙂 

curry-z-tofu

Kolejny mój ulubiony składnik w tym przepisie to mleko kokosowe! Sprawdzajcie skład, by było bez wielu chemicznych dodatków i pamiętajcie- im większa zawartość tłuszczu tym zupa będzie bardziej kremowa! Ja używam mleka bio kokosowego 17-19%, dzięki niemu to danie ma idealną gęstość, a smak kokosowa idealnie balansuje ostrość curry!

Na koniec makaron ryżowy, które przygotowanie jest banalnie proste. Do mojego kokosowego czerwonego curry proponuję użyć małych nitek. Jest to inny kształt makaronu ryżowego, o którym już wcześniej słyszeliście, kiedy wstawiałam przepis na Pad Thai : https://justdeliciousx.pl/pad-thai-czyli-tajski-wysmienity-street-food-thai-boyfriend-approves/

 

kokosowe-curry-z-tofu

Do tego przepisu będzie również pasował makaron soba! Ostatnio robiłam go z kotlecikami z zielonego groszku w grzybowym sosie! Mniam! Przepis możecie zobaczyć tutaj: https://justdeliciousx.pl/soba-noodles-z-pulpetami-z-zielonego-groszku-w-sosie-grzybowym/

Wszystkie azjatyckie składniki, które użyłam i więcej wybierzecie na stronie House of Asia:  https://houseofasia.pl

Przygotujcie wszystkie składniki z listy poniżej i zaczynamy imprezę w Bangkoku!

Pełny przepis na Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem Ryżowym i Tofu z Bangkoku!

5 from 1 vote
Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem i Tofu
Prep Time
20 mins
 

Bangkok na talerzu!

Course: Main Course
Cuisine: thai
Keyword: curry
Servings: 2 osoby
Ingredients
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 sztuki cebuli szalotki
  • 1 łyżka oleju do smażenia możesz sprawdzić w tabelce z mojego ebooka, który będzie odpowiedni do smażenia!
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki pasty czerwonego curry w zależności jak pikantne danie chcecie uzyskać
  • 1/2 sztuki limonki
  • 1/2 puszki kremowego mleka kokosowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 1/5 głowy kapusty czerwonej
  • 1/2 sztuki żółtej papryki
  • 1 pęczek kolendy do podania
Instructions
  1. Zacznij gotować wodę na makaron. Posiekaj czosnek, cebulę i zetrzyj imbir.

  2. Na dnie garnka zacznij rozgrzewać olej i dodaj przygotowany czosnek, cebulę i imbir. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj tofu i smaż dalej.

  3. Kiedy woda na makaron się ugotuje, wrzuć makaron i gotuj 5 minut, a następnie odcedź i zalej go zimną wodą. Odłóż do wystudzenia. ( Sprawdź dla pewności na opakowaniu swojego makaronu czy również tak się go przygotowuje).

  4. Do garnka z podsmażonymi warzywami i tofu dodaj pastę curry, sos rybny, sos sojowy, mleko kokosowe i połowę szklanki wody i gotuj na średnim ogniu mieszając aż do połączenia się składników. 

  5. Następnie dodaj jeszcze ok. 1/3 szklanki wody i gotuj dalej. Jeśli będziesz chciał by zupa była bardziej rzadka, lub miała więcej bulionu możesz dodać więcej wody.

  6. Przygotuj dodatki: posiekaj drobno czerwoną kapustę oraz zółtą paprykę w piórka.

  7. Do gotowego bulionu dodaj przygotowany makaron i wymieszaj delikatnie. Gotowe!

  8. Wykładaj do miseczek zupę, skrop limonka, udekoruj kapustą, papryką i kolendrą! Zajadaj อร่อย (Arroy) czyli smaczne po tajsku! 🙂

Witajcie w Bangkoku!

One thought on “Kokosowe Czerwone Curry z Makaronem Ryżowym i Tofu z Bangkoku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.