Oto przepis na przepyszny krem z soczewicy z kalafiorem, który może stworzyć pełne wartościowe danie! Szczególnie, że dzięki soczewicy dostarcza ono w porcji 20g białka. Dlaczego to zaznaczam?
Nadszedł Nowy Rok, który wcale nie zapowiadał się najlepiej ze względu na wszystkie wydarzenia, które obiegły świat. Wszędzie możemy usłyszeć o nadchodzącej katastrofie środowiskowej i możemy mieć tylko nadzieje, że nie jest za późno, by działać. Godnym uwagi jest fakt, że ogień jest symbolem zmiany i to najsilniejszym z możliwych. Po ogniu nastaje nowy początek, dlatego 2020 może być rokiem totalnej transformacji.

2020 to będzie rok wegetarian?
Na pewno słyszałeś o tym, że ograniczenie mięsa może poprawić stan środowiska. Myślę, że jest to powód, dla którego wiele z Nas będzie teraz szukać innych pomysłów na obiad.
Wykluczając mięso z diety należy zadbać o to dostarczanie sobie należytych wartości odżywczych. Przede wszystkim należy skonsultować się z dietetykiem i dowiedzieć się jakie suplementy być może powinieneś przyjmować. Bez wątpienia większość potrzebnych witamin i minerałów możesz znaleźć w diecie i na tym przede wszystkim trzeba się skupić! 🙂
W związku z tym idealnymi źródłami białka będzie soczewica, ciecierzyca, fasola, tofu, komosa ryżowa, nasiona chia, brokuły i różnego typu orzechy.
Soczewica wspaniałym źródłem wegańskiego białka!
Średnio soczewica w 100 g ma 25g białka oraz jest to druga zaraz po soi najlepiej przyswajalne białko roślinne. Co ciekawe, jak przeczytałam w artykule powinna być solona na 10 minut przed końcem gotowania, by nie uniknąć straty białka. Choć jest wiele rodzajów soczewicy, ja najczęściej korzystam z czerwonej, bo lubię jej lekko orzechowy smak oraz fakt, że gotuje się ją bardzo szybko i nawet nie trzeba jej namaczać. Dlatego też znalazła się w tym przepisie.
Cały mój ostatni ebook Wege w Formie poświęciłam właśnie diecie wegańskiej bogatej w białko. Znajdziesz tam przepisy na proste wegańskie kiełbaski z ciecierzycy, proteinowy chleb, keto tosty, kalafiorowe gnocchi, orzechowy bowl z soczewicą i wiele więcej! Wszystkie przepisy są o niskim IG, są niskokaloryczne i idealne dla osób chcących zadbać o swoją sylwetkę na diecie wegańskiej.
Krem z soczewicy!
Dzisiejszy przepis inspirowany jest prostymi składnikami, które miałam w lodówce. Z pewnością jest to przepis który potwierdza, że zdrowe odżywianie może być PROSTE i SZYBKIE.

Krem z soczewicy przygotujesz w 20 minut, w tym 15 minut to gotowanie soczewicy i kalafiora. 🙂

- 60 g soczewicy waga przed ugotowaniem
- ok. 6 różyczek kalafiora
- 100 ml mleka kokosowego może być też migdałowe
- 1/3 sztuki limonki lub cytryny opcjonalnie
- 1 gałązka kolendry opcjonalnie
- 1 łyżka pestek dyni opcjonalnie
-
Soczewice razem z kalafiorem wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie posól. Gotuj jeszcze przez ok. 10 minut aż soczewica i kalafior będą miękkie.
-
Jeśli masz nadmiar wody w garnku, oddzedź zagotowaną soczewicę i kalafiora. Jeśli zostało tylko troche wody, możesz ją zostawić.
-
Dodaj do garnka mleko oraz reszte przypraw i przy pomocy ręcznego blendera zblenduj.
-
Blenduj ok.1-2 minut, aż uzyskasz całkowicie gładką konsystencje.
-
Przelej na talerz i udekoruj kolendrą. Smacznego!
Kończąc życzę Ci wspaniałego Nowego Roku!
2 komentarze
Nie pomyślałabym o połączeniu soczewicy z kalafiorem – muszę wypróbować, to musi smakować bosko ??
na prawdę pychota!