fbpx

Zdrowe kruche maślane ciasteczka z ciecierzycy!

by justdeliciousx

Kruche ciasteczka maślane! Niebo w gębie!

Kruche i maślane ciasteczka.. czy trzeba je dłużej reklamować? Marzyłam o takich. Oto przepis, z którego jestem bardzo dumna.
Szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za przepisami na zdrowe ciastka czy to z płatków czy nawet z mąką. To dlatego, że nigdy nie smakowały tak dobrze jak te sklepowe. A wiele w życiu takich się najadłam 😉 Powiedziałabym nawet, że te były na na prawdę wysokim poziomie i mogłyby rewalizować z niejednymi sklepowymi.
Moja mama po zjedzeniu jednego powiedziała, że są bardzo syte. Z ciekawości obliczyłam mniej więcej ile jeden ma kalorii. Wyszło na to, że jedno ciastko ma niecałe 60 kalorii. To żadna zbrodnia, szczególnie, że takie maślane ciastkeczko rzeczywiście sprawia, że nic Ci więcej nie trzeba. 😉 Na pewno nic więcej do szczęścia! 😉

Z czego zrobić kruche maślane ciasteczka?

Ne było prosto tak dobrać składniki by wyszła dokładnie ta idealna kruchość, ale jeden składnik, który może Was zaskoczyć zrobił swoje.. dzięki cieciorce, masa wychodzi idealnie lepkka. Podaje dwie wersje przepisu z wykorzystanem odżywki białkowej lub bez. 🙂 Ogłaszam ten przepis moim numerem jeden na zdrowe i przepyszne ciastka. Nigdy więcej sklepowych! 😀 <3
Wyszło mi 17 dużych ciasteczek, nieregularnie, ale nie mogłam zmarnować ani kawałeczka. 😉 No to do kuchni! :

 

Kruche ciastka maślane! <3
Servings: 17
Author: Justdeliciousx
Składniki
  • - 50 g mąki kokosowej
  • - 50 g mielonego siemienia lnianego
  • - 50 g odżywki białkowej uźyłam smak biała czekolada MyProtein- kod JUSTDELICIOUS10 na stronie -10% :), jeśli nie macie odżywki możecie dać 30 g mąki kokosowej i 20 g ksylitolu lub 50 g mąki kokosowej i 2 łyżki miodu lub stewii. 🙂
  • - szklanka odsączonej i przepłukanej cieciorki z puszki
  • - 50 g masła klarowanego polecam od PureRein, to dzięki niemu ciastka pachną obłednie!
  • - jedno jajko
  • - szczypta cynamonu
  • - szczypta soli
  • - opcjonalnie kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Cieciorkę dokładnie blendujemy na gładką masę. Ubijamy białko jaja. W misce mieszkamy suche składniki, dodajemy masło i żółtko. Wszystko mieszkamy dodając cieciorkę i białko jaja. Ja masę połączyłam ręką. 🙂
  2. Pieczemy 12 minut w 180*C z termoobiegiem i dajemy ciesteczką wystygnąć w otwartym piekarniku.. nie jest to proste, bo zapach roznosi się po całym domu. 😉 W tym czasie właśnie one nabierają kruchości!
 

 

 
 
Mam nadzieję, że posmakują Wam równie jak mi! <3

 

 

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej