Lemon blueberry breakfast bread!

Tak sobie wymarzyłam cytrynowy chlebek, który przypomina mi moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Zapomnijcie o mące czy wypiekach z fasoli.. raz się pokusiłam, ale zupełnie mi nie podpasowało. Mam za to coś dużo lepszego… i będzie z tego chleb! 😀

Użyłam małej formy kopertowej 25×11.

Składniki:

jedna puszka cieciorki/ciecierzycy- zwał jak zwał, chodzi o taką, która jestjuż miekka wode odlewamy 🙂

3 jajka

30 g wiórków kokosowych

30 g mielonego lnu

30 g masła

2 łyżki masła orzechowego

pół szklanki mleka roślinnego bądź zwykłego, może być też woda

2 łyżki ksylitolu

skórka z połowy cytryny i odrobine soku

proszek do pieczenia

borówki <3

Wykonanie:

Zaczynamy topić masło na patelni i dodajemy masło orzechowe, mieszkamy jeszcze lekko podgrzewając by się razem połączyły. Wszystkie składniki oprócz jajek i borówek wrzucamy do miski i blendujemy dokładnie aż masa będzie gładka! Tutaj się przyłóżcie, bo nie chcemy dużych grudek z cieciorki. 🙂 Ubijamy białka i dodajemy żółtka, znów ubijamy! 😀 Należy delikatnie wmieszać jajka do wcześniej przygotowanej masy i następnie miksować kilka minut, aż będzie bardzo gładka. Przekładamy do formy i delikatnie wciskamy do chlebka borówki. Pieczemy przez 40 minut w 180*C z termoobiegiem. Chlebek należy wystudzić przed krojeniem.

Tutaj ślicznotka przed pieczeniem:

A tu już gotowa! <3

pokochałam!! <3 😉

 

5 thoughts on “Lemon blueberry breakfast bread!

  1. Jeżeli nie mam możliwości pieczenia z termoobiegiem, jaka temperatura i czas będą odpowiednie dla chlebka przy normalnym pieczeniu? ☺

    1. Spróbuj taka sama temperaturę i czas, Sprawdz czy bedzie lekko przypieczone i czy patyczek bedzie suchy jesli nie daj chwe dłużej 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.