Lemon brownie mousse cake! <3
Niebanalne połączenie czekolady z cytryną. Orzeźwiający, delikatny posmak koło słodkiej czekolady..rozpływa się w ustach! 😉
Cytryna jest idealnie lekko odczuwalna. 🙂 Elegancja zamknięta w kawałku ciasta. 😉

Lemon brownie mousse cake! <3
Ingredients
Spód brownie
- - 20 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub guziczków z masy kakaowej od MyProtein
- - 70 g rozdrobnionego ksylitolu lub ksylitol pół na pół ze smakową odżywką białkową
- - 4 jajkah
- - 50 g mielonego siemienia lnianego
Cytrynowy mus
- - 250 g twarogu ja używam półtlustego
- - 400 g gęstego jogurtu greckiego
- - kilka kropel ekstraktu waniliowego
- - sok i skórka z jednej cytryny
- - 30 g smakowej odżywki białkowej lub rozdrobnionego ksylitolu
- - 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szklance wrzącej wody
- Czekoladowa polewa: - 100 g gorzkiej czekolady lub guziczków z masy kakaowej - 5 łyżek mleka kokosowego z puszki.
Instructions
-
Siemię lniane, ksylitol i odżywkę wrzucamy do dużej miski. Żółtka miksujemy razem z rozpuszczoną czekoladą, a białka osobno ubijamy. Łaczymy suche składniki żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy ubite białka, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Pieczemy przez 10 minut w 170*C. Studzimy, niekoniecznie w piekarniku. Wszystkie składniki na mus oprócz żelatyny miksujemy aż nie będzie żadnych grudek. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę jednocześcnie mieszając. Kiedy spód będzie już całkowicie wystudzony wylewamy na niego mus i wstawiamy do lodówki na 2 godzinki lub krócej jeśli uznamy, że mus już wystarczająco zgęstniał, żeby wylać na niego polewę.
-
Gorzką czekoladę rozpuszczmy z garnku z mlekiem kokosowym, aż będzie idealnie gładki.. studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kiedy temperatura obydwu będzie zbliżona wylewamy czekoladę na mus.
-
Teraz już tylko wystarczy włożyć ciasto na godzinkę, a dla niecierpliwych może być i pół do lodówki. 😉 Polewa w tym czasie troszkę zastygnie i można wyjąć ciacho z blaty.
-
Dekorujemy startą skórką z cytryny. Oh! wybornie 🙂