Lemon brownie mousse cake! <3

Lemon brownie mousse cake! <3

Niebanalne połączenie czekolady z cytryną. Orzeźwiający, delikatny posmak koło słodkiej czekolady..rozpływa się w ustach! 😉
Cytryna jest idealnie lekko odczuwalna. 🙂 Elegancja zamknięta w kawałku ciasta. 😉

 
Lemon brownie mousse cake! <3
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Spód brownie
  • - 20 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub guziczków z masy kakaowej od MyProtein
  • - 70 g rozdrobnionego ksylitolu lub ksylitol pół na pół ze smakową odżywką białkową
  • - 4 jajkah
  • - 50 g mielonego siemienia lnianego
Cytrynowy mus
  • - 250 g twarogu ja używam półtlustego
  • - 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • - kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • - sok i skórka z jednej cytryny
  • - 30 g smakowej odżywki białkowej lub rozdrobnionego ksylitolu
  • - 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w pół szklance wrzącej wody
  • Czekoladowa polewa: - 100 g gorzkiej czekolady lub guziczków z masy kakaowej - 5 łyżek mleka kokosowego z puszki.
Instructions
  1. Siemię lniane, ksylitol i odżywkę wrzucamy do dużej miski. Żółtka miksujemy razem z rozpuszczoną czekoladą, a białka osobno ubijamy. Łaczymy suche składniki żółtkami, a następnie stopniowo dodajemy ubite białka, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Pieczemy przez 10 minut w 170*C. Studzimy, niekoniecznie w piekarniku. Wszystkie składniki na mus oprócz żelatyny miksujemy aż nie będzie żadnych grudek. Na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę jednocześcnie mieszając. Kiedy spód będzie już całkowicie wystudzony wylewamy na niego mus i wstawiamy do lodówki na 2 godzinki lub krócej jeśli uznamy, że mus już wystarczająco zgęstniał, żeby wylać na niego polewę.
  3. Gorzką czekoladę rozpuszczmy z garnku z mlekiem kokosowym, aż będzie idealnie gładki.. studzimy. Wyjmujemy ciasto z lodówki i kiedy temperatura obydwu będzie zbliżona wylewamy czekoladę na mus.
  4. Teraz już tylko wystarczy włożyć ciasto na godzinkę, a dla niecierpliwych może być i pół do lodówki. 😉 Polewa w tym czasie troszkę zastygnie i można wyjąć ciacho z blaty.
  5. Dekorujemy startą skórką z cytryny. Oh! wybornie 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.