Mokre dyniowo- malinowe babeczki z orzechami.

bezglutenowe, bez cukru, paleo. Delikatne i aromatyczne. ????Idealne do walki z grudniowym postanowieniem no sugar do Wigili! ????

Przepis na 9 babeczek:
Składniki:
200 g puree z dyni- pieczemy dynie przykrytą folią aluminiową w zależności od jej wielkości przez 30-60 minut w 200*C aż będzie miękka, czekamy aż wystygnie i miksujemy 🙂
3 duże jajka
1 łyżka oleju kokosowego
100 g mrożonych malin
1 łyżka mielonego lnu
2 łyżki mąki kokosowe
ok. 2 garście orzechów- ja użyłam nerkowców
przyprawa do piernika
na polewe:
serek naturalny bieluch,
armat waniliowy lub ziarenka wanilii
prażone płatki migdałów

Wykonanie:
Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. W osobnej misce mieszamy mąkę kokosowa z lnem i przyprawą , dodajemu puree i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszkamy łyżką. Na koniec do dorzucamy orzechy i maliny i znów mieszamy. Masę wylewamy do foremek i pieczemy w 175*C przez 25-30 minut aż bedą delikatnie przypieczone.  Nie otwieramy od razu piekarnika, należy poczekać aż babeczki wystygną. Wtedy już możemy udekorować je waniliowym jogurtek i obsypać przyprażonymi migdałami!  jum

następnym razem dodam kawałek gorzkiej czekolady do środka! 😉 <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.