Po prostu. Jest potrzeba. Jest ratunek. Czekolada mi się śniła, a truskawki widzę za dnia co krok! Trzeba było z tego zrobić coś pysznego. Dodatkowo dawno nie korzystałam z mąki kokosowej.
Właśnie tego potrzebowałam… czekolady.
Zdrowego przepisu, bez tysiąca kalorii.
Czekoladowej polewy i sezonowych owoców!
10/10. 🙂
Trzymajcie przepis!

Zdrowe ciasto czekoladowe na dobry humor!
Składniki
- 30 g mąki kokosowej
- 25 g mąki z ciecierzycy
- 25 g mąki jaglanej
- 30 g oleju kokosowego
- 70 g mleka kokosowego z puszki
- 3 jajka
- 15 g odżywki białkowej najlepiej o smaku czekolady lub waniliowej
- 20 g ksylitolu
- 30 g kakao
- 4-5 kropelek wanilii/stewii
- łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 ml ciepłej wody
- Polewa
- ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki wody
- opcjonalnie kropelka stewii/wanilii
dodatki
- świeże owoce
- płatki migdałowe
Wykonanie
-
Jajka wyjmujemy z lodówki by były w temperaturze pokojowej! To bardzo ważna ze względu na użycie mąki kokosowej. Wszystkie sypkie składniki oprócz ksylitolu mieszamy dokładnie w dużej misce. Olej kokosowy rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu. W kolejnej misce miksujemy olej z żółtkami, ksylitolem, ciepła wodą i mlekiem kokosowym. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia, na końcu delikatnie łopatką dodajemy białka i powoli mieszamy aż masa się połączy. Przelewamy do przygotowanej formy do pieczenia, wyłożonej papierem i odrobine wysmarowanej olejem/masłem. Pieczemy przez 20 minut 175*C.
-
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
-
Przygotowujemy polewę rozpuszczając razem składniki na patelni lub w małym garnku. Oblewamy nią ciasto.
-
Myjemy i kroimy owoce, następnie dekorujemy nimi i płatkami migdałowymi ciasto!
Recipe Notes
Smacznego. 🙂