Każdy, kto spróbuje tego ciasta powtarza, że to najlepsze ciasto marchewkowe jakie jedli. Sama tego nie wymyśliłam! Od lat robię takie ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa, bo ten pomysł wypatrzyłam jeszcze jako nastolatka od Nigella Lawson ! Dostałam wtedy jej książkę i uczyłam robić się wielu przepisów w wersji FULLL. Mam na myśli dużo cukru i wszystkiego co tylko się da. 😉 Z różnych przyczyn z czasem zmieniłam swój styl gotowania, jak wiecie i nie dodaje do przepisów cukru.
Mimo to, kiedy robię ciasto zawsze dodaje ananasa! Nie pamiętam już przepisu Nigelli, ale stworzyłam swój własny i wyszło fenomenalnie, co potwierdzili moi testerzy. 🙂

Najlepsze ciasto marchewkowe – co musi mieć?
Według mnie elementy, które sprawiają, ze ciasto marchewkowe jest wspaniałe to jego puszystość, wilgotność, balans słodyczy i KREM! 🙂 Jak już wiecie jednym z tych elementów jest również ananas. Nie bawiłam się tutaj w przekładanie biszkoptów kremem, chociaż oczywiście można. Wyłożyłam krem tylko na wierch ciasta i to zupełnie wystarczyło dla mnie, bym była całkowicie zadowolona z efektu końcowego! Zrobiłam coś pomiędzy kremem, a lukrem. To dla mnie konieczne, by na cieście marchewkowym znalazł się dokładnie taka duża ilość pysznego słodkiego kremu.

Ostatnią rzeczą jest: coś chrupkiego! Klasycznie do ciasta marchewkowego dodajemy orzechy włoskie, jednak ja miałam w szafie jedynie orzechy laskowe oraz pestki słonecznika. Nie byłam pewna, ale w końcowym rozrachunku nie brakowało mi orzechów włoskich! Pestki słonecznika były bardzo ciekawą alternatywą.
Jak ścierać marchewkę na ciasto?
To było zawsze dla mnie problematyczne i zajmowało najwięcej czasu. Do tego stopnia, że czasami odpuszczałam ze zrobieniem ciasta jak sobie pomyślałam ile ścierania mnie czeka.

Jednak! Teraz mam na to szybki sposób, zamiast ścierania marchewki ręcznie wrzucam ją do elektrycznego moździerza. Jeśli masz taki w domu śmiało go wykorzystaj! Świetnie rozdrobni marchewkę i zaoszczędzi Ci czasu i roboty. 🙂

- 3 sztuki marchewek
- 200 g świeżego ananasa pokrój na kawałki wielkości ok. 1 cm.
- 250 g mąki z ciecierzycy lub innej można również dodać 150 g mąki oraz 100 g odżywki białkowej!
- 1 łyżka proszu do pieczenia
- 4 sztuki jajek lub wegańskiego flax egg
- 20 g pestek słonecznika
- 80 g erytrolu lub mniej ok. 40 g jeśli dodawałeś odżywkę białkową smakową
- 1 łyżka cynamonu
- 1 szczypta soli
- 150 g greckiego jogurtu lub jogurtu roślinnego
- 30 g erytrolu lub innego słodzika
- 1 łyżka soku z cytryny
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
-
Zetrzyj lub zmiel w moździerzu elektrycznym marchewkę. Jeśli używasz białej rozdziel białka od żółtej i ubij białka na sztywną pianę. Do miski dodaj marchewkę z pokrojonym na niewielką kostkę ananasem, mąką i wszystkimi suchymi produktami, następnie dodaj żółtka i wymieszaj wszystko. Mieszając powoli stopniowo dodawaj do masy ubite białka (lub wegańśkie flax egg). Mieszaj, aż masa będzie równo połączona.
-
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Piecz przez 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest płynne w środku. Wystudź.
-
Przygotuj lukier, zmiel na puder erytrol i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyłóż na wystudzone ciasto. Możesz udekorować kawałkami startej marchewki i orzechami laskowymi.
-
Smacznego!
P.S Możesz użyć ostatecznie ananasa z puszki. 😉
Życzę Ci pięknych chwil z ciastem marchewkowym.. niech osładza Twoje dni!
Twoja Justyna
Więcej moich przepisów znajdziesz w EBOOKACH!