fbpx

Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem! Bez cukru.

by justdeliciousx

Każdy, kto spróbuje tego ciasta powtarza, że to najlepsze ciasto marchewkowe jakie jedli. Sama tego nie wymyśliłam! Od lat robię takie ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa, bo ten pomysł wypatrzyłam jeszcze jako nastolatka od Nigella Lawson ! Dostałam wtedy jej książkę i uczyłam robić się wielu przepisów w wersji FULLL. Mam na myśli dużo cukru i wszystkiego co tylko się da. 😉 Z różnych przyczyn z czasem zmieniłam swój styl gotowania, jak wiecie i nie dodaje do przepisów cukru.

Mimo to, kiedy robię ciasto zawsze dodaje ananasa! Nie pamiętam już przepisu Nigelli, ale stworzyłam swój własny i wyszło fenomenalnie, co potwierdzili moi testerzy. 🙂

najlepsze-ciasto-marchewkowe-bez-cukru-przepis-z-ananasem-z-lukrem-zdrowe-przepis-bez-cukru

Najlepsze ciasto marchewkowe – co musi mieć?

Według mnie elementy, które sprawiają, ze ciasto marchewkowe jest wspaniałe to jego puszystość, wilgotność, balans słodyczy i KREM! 🙂 Jak już wiecie jednym z tych elementów jest również ananas. Nie bawiłam się tutaj w przekładanie biszkoptów kremem, chociaż oczywiście można. Wyłożyłam krem tylko na wierch ciasta i to zupełnie wystarczyło dla mnie, bym była całkowicie zadowolona z efektu końcowego! Zrobiłam coś pomiędzy kremem, a lukrem. To dla mnie konieczne, by na cieście marchewkowym znalazł się dokładnie taka duża ilość pysznego słodkiego kremu.

ciasto-marchewkowe-z-ananasem-lukier-orzechy

Ostatnią rzeczą jest: coś chrupkiego! Klasycznie do ciasta marchewkowego dodajemy orzechy włoskie, jednak ja miałam w szafie jedynie orzechy laskowe oraz pestki słonecznika. Nie byłam pewna, ale w końcowym rozrachunku nie brakowało mi orzechów włoskich! Pestki słonecznika były bardzo ciekawą alternatywą.

Jak ścierać marchewkę na ciasto?

To było zawsze dla mnie problematyczne i zajmowało najwięcej czasu. Do tego stopnia, że czasami odpuszczałam ze zrobieniem ciasta jak sobie pomyślałam ile ścierania mnie czeka.

najlepsze-ciasto-marchewkowe-bez-cukru-przepis-z-ananasem-szybki-prosty-deser-pyszne-zdrowe-odżywianie

Jednak! Teraz mam na to szybki sposób, zamiast ścierania marchewki ręcznie wrzucam ją do elektrycznego moździerza. Jeśli masz taki w domu śmiało go wykorzystaj! Świetnie rozdrobni marchewkę i zaoszczędzi Ci czasu i roboty. 🙂

 

Ciasto marchewkowe z ananasem
Course: Dessert
Servings: 10 kawałków
Składniki
Ciasto
  • 3 sztuki marchewek
  • 200 g świeżego ananasa pokrój na kawałki wielkości ok. 1 cm.
  • 250 g mąki z ciecierzycy lub innej można również dodać 150 g mąki oraz 100 g odżywki białkowej!
  • 1 łyżka proszu do pieczenia
  • 4 sztuki jajek lub wegańskiego flax egg
  • 20 g pestek słonecznika
  • 80 g erytrolu lub mniej ok. 40 g jeśli dodawałeś odżywkę białkową smakową
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 szczypta soli
Kremowy lukier
  • 150 g greckiego jogurtu lub jogurtu roślinnego
  • 30 g erytrolu lub innego słodzika
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Zetrzyj lub zmiel w moździerzu elektrycznym marchewkę. Jeśli używasz białej rozdziel białka od żółtej i ubij białka na sztywną pianę. Do miski dodaj marchewkę z pokrojonym na niewielką kostkę ananasem, mąką i wszystkimi suchymi produktami, następnie dodaj żółtka i wymieszaj wszystko. Mieszając powoli stopniowo dodawaj do masy ubite białka (lub wegańśkie flax egg). Mieszaj, aż masa będzie równo połączona.
  3. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Piecz przez 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest płynne w środku. Wystudź.
  4. Przygotuj lukier, zmiel na puder erytrol i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wyłóż na wystudzone ciasto. Możesz udekorować kawałkami startej marchewki i orzechami laskowymi.
  5. Smacznego!

P.S Możesz użyć ostatecznie ananasa z puszki. 😉

 

Życzę Ci pięknych chwil z ciastem marchewkowym.. niech osładza Twoje dni!

Twoja Justyna

 

Więcej moich przepisów znajdziesz w EBOOKACH!

https://justdeliciousx.pl/produkt/ebook-justdeliciousx/
https://justdeliciousx.pl/produkt/just-5/

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej