Najlepsze marchewkowe muffiny z borówkami i jogurtem! <3

Strasznie za mną chodziły puszyste, wilgotne w środku muffiny o smaku ciasta marchewkowego.. pierwsze marzenia przed Nowym Rokiem już zostały spełnione! <3 Ten przepis staje się moim ulubionym na muffinki! 

Przepis na marchewkowe muffiny z jagodami

Składniki:

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

2 średnie marchewki obrane i starte na tarce

łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

3 jajka

3 łyżki ksylitolu lub 3 kropelki stewii

szczypta soli, imbiru, gałki muszkatołowej

jagody

gęsty jogurt

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie sypkie składniki w misce. Ubijamy białka jajek, następnie również żółtka. Gotowe dodajemy do suchych składników razem z pozostałymi mokrymi składnikami i dokładnie mieszkamy. Przekładamy po łyżce masy do wysmarowanych olejem kokosowym lub masłem klarowanym papilotek na muffiny. Wsypujemy do każdej kilka jagód i przykrywamy pozostałą ilością masy. Pieczemy ok. 25 minut w 185 *C. Po wystudzeniu smarujemy jogurtem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.