Nic dodać, nic ująć. Zrobiłam to ciasto na spontanie.. myślałam, że zjem na śniadanie. Ku mojemu zdziwieniu.. okazało się to największym cudem, który kiedykolwiek upiekłam! :O
Musiałam podzielić się z innymi. Wiele moich testerów zgodziło się, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam, a niektórzy też stwierdzili, że najlepsze jakie kiedykolwiek jedli!! <3
Ja też się pod tym podpisuję. Nie da się od niego oderwać.. 🙂
Jeśli macie zrobić jakiś przepis z dyni to musi to być to ciasto. Jest idealnie wigotne, słodkie, aromatyczne.. dalej nie dam rady przekonywać. Po prostu musicie spróbować.
Ciasto piekłam w patelni, która jest żaroodporna i ze specjalnej powłoki, dzięki temu nie musiałam smarować blachy tłuszczem.
Oto przepis!

- 130 g mąki pełnoziarnistej/ jaglanej
- 115 g puree z dyni
- 50 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 70 ml mleka płynnego roślinnego np. migdałowe
- 60 g ksylitolu
- proszek do pieczenia
- wanilia kilka kropel lub ziarenka z laski
- po łyżeczce: kurkumy imbiru i cynamonu
- pokruszona czekolada bądź czekoladowe guziczki
- garść daktyli
- orzechy nerkowca
- serek mascarpone/lody waniliowe/ zmiksowany twarożek
-
Wszystkie sypkie składniki pomieszaj w misce. Dodaj puree z dyni, rozpuszczony olej oraz mleko i znów wymieszaj. Ubij białka jaj i dodaj tylko jedno żółtko i znów zmiksuj. Dodaj ubite jajka do reszty masy i dokładnie powoli wymieszaj. Przełóż do żaroodpornej formy i udekoruj czekoladą oraz orzechami.
-
Piecz 30 minut w 175*C. Przygotuj karmel z daktyli- zalej daktyle wrzątkiem. Kiedy ciasto będzie się studzić zmiksuj miękkie daktyle, możesz dodać łyżkę jogurtu. Nie przejmuj się jeśli zostaną po daktylach grudki! Myślę, że wtedy jest nawet smaczniejszy. 🙂 Ciasto oblej karmelem i możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą!
Rozkoszuj się w epickości ciasta.. smacznego! 😉 <3
Moja patelnia, w której jak wiecie jestem zakochana to Woll Diamond Lite ze strony https://www.patelnie-tytanowe.pl 🙂 Do końca listopada macie zniżkę – 15% na cały asortyment z hasłem JUSDEL15 <3
12 komentarzy
Jaka średnice ma ta patelnia? 🙂
24 cm!:)
Czy to puree to po prostu zmiksowana dynia? 🙂
Najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni:
Kroimy dynie na pół, wyjmujemy gniazdo, przykrywamy folią aluminiową i w zależności od jej wielkości pieczemy przez 35-50 minut w 240*C aż będzie miękka. Czekamy aż wystygnie, wtedy skórka będzie sama odchodzić! Wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładko. ?
Dziś cały dzień szukałam puree z dyni (albo chociaż dyni…) I nigdzie nie ma! A to już drugi przepis który chce zrobić 🙁
Najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni:
Kroimy dynie na pół, wyjmujemy gniazdo, przykrywamy folią aluminiową i w zależności od jej wielkości pieczemy przez 35-50 minut w 240*C aż będzie miękka. Czekamy aż wystygnie, wtedy skórka będzie sama odchodzić! Wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładko. ?
Czyli tak naprawdę w cieście są dwa białka i jedno żółtko ?
W weekend na pewno zrobię, uwielbiam wszystko co dyniowe.
Mam tylko nadzieję, że w foremce do chleba/babki wyjdzie tak samo 🙂
Wyjdzie tak samo tylko wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj jakimś tłuszczem. 🙂 Zgadza się tylko jedno żółtko. 🙂
Czy mozna jajka zastapic czyms innym?
Spróbuj szklankę mleka kokosowego i dodaj więcej proszku do pieczenia. 🙂
Cześć Justyna 🙂
Jakie jeszcze bezglutenowe mąki polecasz do tego ciasta poza jaglaną? Gryczana mocno zmieni smak… kokosowa konsystencję :-/
Ryżową w takim razie spróbuj. 🙂 Jeszcze jest mąka z komosy ryżowej, a już tak naprawdę świetnie smakuje migdałowa (i nie zmienia tak bardzo konsystencji ciasta) możesz też dać o 2 łyżki migdałowej mniej i wymienić je na 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej- konsystencja będzie super!