Najlepsze na świecie ciasto dyniowe z czekoladą, orzechami i karmelem z daktyli! <3

Nic dodać, nic ująć. Zrobiłam to ciasto na spontanie.. myślałam, że zjem na śniadanie. Ku mojemu zdziwieniu.. okazało się to największym cudem, który kiedykolwiek upiekłam! :O

Musiałam podzielić się z innymi. Wiele moich testerów zgodziło się, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam, a niektórzy też stwierdzili, że najlepsze jakie kiedykolwiek jedli!! <3

Ja też się pod tym podpisuję. Nie da się od niego oderwać.. 🙂

Jeśli macie zrobić jakiś przepis z dyni to musi to być to ciasto. Jest idealnie wigotne, słodkie, aromatyczne.. dalej nie dam rady przekonywać. Po prostu musicie spróbować.

Ciasto piekłam w patelni, która jest żaroodporna i ze specjalnej powłoki, dzięki temu nie musiałam smarować blachy tłuszczem. 

Oto przepis! 

Dyniowe ciasto z patelni z karmelem, czekoladą i orzechami
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 130 g mąki pełnoziarnistej/ jaglanej
  • 115 g puree z dyni
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 70 ml mleka płynnego roślinnego np. migdałowe
  • 60 g ksylitolu
  • proszek do pieczenia
  • wanilia kilka kropel lub ziarenka z laski
  • po łyżeczce: kurkumy imbiru i cynamonu
dodatki
  • pokruszona czekolada bądź czekoladowe guziczki
  • garść daktyli
  • orzechy nerkowca
  • serek mascarpone/lody waniliowe/ zmiksowany twarożek
Instructions
  1. Wszystkie sypkie składniki pomieszaj w misce. Dodaj puree z dyni, rozpuszczony olej oraz mleko i znów wymieszaj. Ubij białka jaj i dodaj tylko jedno żółtko i znów zmiksuj. Dodaj ubite jajka do reszty masy i dokładnie powoli wymieszaj. Przełóż do żaroodpornej formy i udekoruj czekoladą oraz orzechami.
  2. Piecz 30 minut w 175*C. Przygotuj karmel z daktyli- zalej daktyle wrzątkiem. Kiedy ciasto będzie się studzić zmiksuj miękkie daktyle, możesz dodać łyżkę jogurtu. Nie przejmuj się jeśli zostaną po daktylach grudki! Myślę, że wtedy jest nawet smaczniejszy. 🙂 Ciasto oblej karmelem i możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą!
Recipe Notes

Rozkoszuj się w epickości ciasta.. smacznego! 😉 <3

 

Moja patelnia, w której jak wiecie jestem zakochana to Woll Diamond Lite ze strony https://www.patelnie-tytanowe.pl 🙂 Do końca listopada macie zniżkę – 15% na cały asortyment z hasłem JUSDEL15 <3

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

12 thoughts on “Najlepsze na świecie ciasto dyniowe z czekoladą, orzechami i karmelem z daktyli! <3

    1. Najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni:

      Kroimy dynie na pół, wyjmujemy gniazdo, przykrywamy folią aluminiową i w zależności od jej wielkości pieczemy przez 35-50 minut w 240*C aż będzie miękka. Czekamy aż wystygnie, wtedy skórka będzie sama odchodzić! Wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładko. 😉

    1. Najszybszy i najłatwiejszy sposób na przygotowanie puree z dyni:

      Kroimy dynie na pół, wyjmujemy gniazdo, przykrywamy folią aluminiową i w zależności od jej wielkości pieczemy przez 35-50 minut w 240*C aż będzie miękka. Czekamy aż wystygnie, wtedy skórka będzie sama odchodzić! Wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładko. 😉

  1. Czyli tak naprawdę w cieście są dwa białka i jedno żółtko ?
    W weekend na pewno zrobię, uwielbiam wszystko co dyniowe.
    Mam tylko nadzieję, że w foremce do chleba/babki wyjdzie tak samo 🙂

    1. Wyjdzie tak samo tylko wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj jakimś tłuszczem. 🙂 Zgadza się tylko jedno żółtko. 🙂

  2. Cześć Justyna 🙂
    Jakie jeszcze bezglutenowe mąki polecasz do tego ciasta poza jaglaną? Gryczana mocno zmieni smak… kokosowa konsystencję :-/

    1. Ryżową w takim razie spróbuj. 🙂 Jeszcze jest mąka z komosy ryżowej, a już tak naprawdę świetnie smakuje migdałowa (i nie zmienia tak bardzo konsystencji ciasta) możesz też dać o 2 łyżki migdałowej mniej i wymienić je na 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej- konsystencja będzie super!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.