No-bake berry, chocolate cheesecake with nutty crust.

Lekki sernik na orzechowo- daktylowymi spodzie z czekoladą i owocami! ???????? idealny na ciepłe dni i bez pieczenia! ????????
  
Składniki:

Spód:

15 daktyli namoczonych

5 dużych garści dowolnych orzechów- u mnie nerkowce, laskowe i brazylijskie.

70 g płatków owsianych lub jaglanych

100 g wiórków kokosowych

90 g rozpuszczonego masła

Sernik:

500 g jogurtu greckiego bardzo gęstego

250 g śmietany kremówki ubitej

Żelatyna- użyłam 4 pasków ( odpowiada to ok 8 g żelatyny w proszku)

4 łyżki ksylitolu lub inny słodzik

Polewa i dekoracja: Owoce i rozpuszczona czekolada- wybieram taką bez cukru, wystarczyły 4 kostki)

  
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki na spód mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i wszystko mieszamy aż się równo połączy. Masę wykładamy na blachę i dociskamy tak by nie było dziur. ???? wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuściłam w zimnej wodzie przez 7 minut, następnie podgrzalam ale na najmniejszym ognie i bardzo krótko cały czas mieszając. Traci właściwości juz w 50*C! Czekamy aż przestygnie i mieszamy ja z dwiema łyżkami jogurtu- w ten sposób się zahartuje. Następnie łączymy z pozostałym jogurtem i dodajemy ubita śmietanę. 

Wylewamy na spód i oblewamy czekoladą i dekorujemy owocami. ☺️????????trzymamy w lodówce przez kilka godzin- jesli chcemy od razu zjesc ciasto po wyjęciu z lodówki wystarczą 4 godziny, ale jeśli chcemy go zabrać na przyjęcie lub jest bardzo gorąco lepiej trzymać całą noc bo się rozpuści po jakimś czasie. ????

Smacznego!

  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.