No flour peanut zucchini bread! / Orzechowy chleb z cukinii bez mąki!

To lubię najbardziej.. wymyślić taki przepis, który wydaje się niemożliwy! Jeśli cud powstaje ze zdrowych składników, a szczególnie z warzyw.. wiem, że to jest prawdziwa magia! Tym razem za cel postawiłam sobie chleb. By dogodzić najbardziej wymagającym chciałam by był bez mąki, niskowęglowodanowy i przepyszny..! Tak się stało chleb powstał bez mąki, nie licząc 2 łyżek mąki z ciecierzycy, którą możecie zastąpić dowolną inną.

 

Miałam ochotę na słodką wersję z czekoladą i orzechami.. masło orzechowe w tym przepisie gra istotną rolę! Skleja konsystencje. 

Oczywiście bez cukru, wyszedł mi również bez glutenu. 🙂 Może w takim razie powinnam go nazwać.. najzdrowszym chlebem na świecie!

Jestem pewna, że chleb Wam wyjdzie, jedyne na co szczególnie musicie zwrócić uwagę to by dokładnie odsączyć cukinie. 🙂

Do dzieła! Zapraszam do kuchni! 🙂

 

Najzdrowszy chleb na świecie!
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 cukinia/ 1 zucchini
  • 100 g masła orzechowego / peanut butter
  • 60 g miodu /honey
  • 90 g jogurtu / yoghurt
  • kropla wanilii /wanilia drops
  • 1 łyżka cynamonu/ 1 spoon of cinnamon
  • 1 duża łyżka proszku do pieczenia/ 1 spoon of baking powder
  • 90 g proteinowej odżywki lub mąki kokosowej/ protein powder or coconut flour
  • 2 łyżki mąki z cieciorki / 2 spoons of chickpeas flour
  • 2 jajka /eggs
  • 100 g czekolady
  • dodatki: pokruszone orzechy
Instructions
  1. Rozgrzej piekarnik do 175*C. Zetrzyj cukinie na tarce i dokładnie odciśnij z wody za pomocą szmatki lub ręcznika kuchennego! Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę. Do cukinii dodaj pozostałe mokre składniki oprócz białek jajek.Wymieszaj dokładnie i następnie stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas mieszając. Na koniec dodaj delikatnie wmieszaj w powstałą masę białka. Dodaj 3/4 pokruszonej czekolady, mieszaj delikatnie łyżką. Przygotuj formę do chleba i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wylej masę do formy i udekoruj pozostałą czekoladą i dodatkami! Piecz przez 1 godzinę i 10 minut, a następnie ostudź nie wyjmując i nie otwierając piekarnika! Przed krojeniem chlebek musi być całkowicie wystudzony.
Recipe Notes

Nie przejmuj się, że na powłoce powstaje ciemna skorupka, to normalne. Sprawdzaj patyczkiem przed wyłączeniem piekarnika czy chlebek już jest gotowy! Powinien być puszysty, ale nie mokry. 🙂

 

 

 

2 thoughts on “No flour peanut zucchini bread! / Orzechowy chleb z cukinii bez mąki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.