Odwrócone ciasto jogurtowe z ananasem, imbirem i cytryną.

Patrzył na mnie ananas bardzo długo aż już nie było wyjścia i musiałam coś z nim zrobić bo by się zepsuł!

Wyjeżdżaliśmy za miasto na grilla, gdzie wiem, że będzie mnóstwo jedzenia, dlatego deser chciałam przygotować orzeźwiający i lekki! 🙂

Padło na odwrócone lekkie ciasto jogurtowe. Ostatnio uwielbiam połączenie słodkości z imbirem i cytrusowym posmakiem. Dodałam do ciasto dużo imbiru i cytryny! Wszyscy chwalili, nawet moja babcia specjalistka od słodkości i wypieków. 

W tym przepisie nie znajdziecie oleju. Jest oczywiście bez cukru, a dodatkowo również bez glutenu. 🙂

Jeśli chcecie zrobić coś łatwego, ale oryginalnego bardzo polecam Wam ten pyszny przepis! 

Bierzemy ananasa i do kuchni!

Odwrócone ciasto jogurtowe z ananasem, imbirem i cytryną.
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 180 g gęstego jogurtu naturalnego lub twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ok. 5 kropelek stewii lub innego słodzika może być również miód/syrop klonowy ok. 3 łyżek
  • 2 krople esencji waniliowej
  • duża łyżka proszku do pieczenia
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki imbiru w formie proszku możecie kupić przyprawę
  • jeden mały ananas
dodatkowo
  • cynamon
Instructions
  1. Ananasa kroimy ze skórki i wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Papieru nie smarujemy żadnym tłuszczem! Należy ananasa wyłożyć tak by pokrył jak najwięcej wolnego miejsca na dnie.
  2. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywną pianę. W misce mieszamy jogurt z żółtkami i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz białek. Kiedy równo się połączą delikatnie do masy dodajemy białka mieszając szpatułką. Gotową mieszankę wylewamy na ananasa i pieczemy przez ok. 40 minut w 175*C. Lub chwilę dłużej, należy sprawdzać ciasto patyczkiem, ale pamiętajcie, że na dnie przy ananasie będzie ono mniej upieczone.
  3. Kiedy patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Studzimy w piekarniku, następnie kiedy ciasto ostygnie, zdejmujemy obręcz od formy i odwracamy deliaktnie ciasto ananasem do góry!
  4. Możecie posypać cynamonem albo wiórkami kokosowymi!
  5. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.