Orange tart with meringue!

 

 Zdecydowałam się na święta postawić na stole coś innego niż tradycyjny piernik czy makowiec. Chciałam poeksperymentować.

Chodził za mną aromat pomarańczy i beza, dlatego zebrałam to w całość w tarcie.

Ciasto było miłą, orzeźwiająca odmianą na świątecznym stole. 🙂

 

Przepis wymyślałam totalnie z głowy, bazując na doświadczeniach. Dlatego też (dzięki Bogu!!!) kremu wyszło mi dużo więcej, bo robiłam go z 3 pomarańczy 😉

Resztę, która nie zmieściła się w tarcie odłożyłam do lodówki i dzięki Bogu.. na następny dzień zastałam przepyszną pomarańczową piankę! Szamaliśmy ją ostatniego dnia świąt z sosem czekoladowym.

Rano do omleta przygotowałam krem pomarańczowy miksując cała pomarańczę z jogurtem i łyżką miodu. <3 ommm cudo!

 

Pomarańczowa tarta z bezą
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Na bezę
  • 3 białka
  • 90 g ksylitolu zmielonego na puder
  • kilka kropel soku z cytryny
Na spód
  • 100 g dowolnych orzechów ja uzyłam ziemnych
  • 150 g twarogu
  • 50 g mąki kokosowej
  • 3/4 szklanki zalanych gorącą wodą daktyli
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ekstrakt z wanilii
wypełnienie
  • 2 pomarańcze
  • starta skórka z jednej pomrańczy
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/3 kubka wody
  • 100 g twarogu
  • 4 łyzki stewii lub 4 łyżki miodu/ trochę więcej ksylitolu- musicie ocenić sami jaka słodkość Wam pasuje 🙂
Instructions
  1. Bezę należy przygotować najlepiej dzień wcześniej. Białka miksujemy w misce, która stała kilka minut w lodówce, żeby miała niższą temperaturę. Kiedy białka mają konsystencję piany, stopniowo dosypujemy ksylitol cały czas miksując, następnie dodajemy sok z cytryny, ubijamy do uzyskania bardzo puszystej, gładkiej konsystencji. Wszystko zajmuje ok 5 minut, w zależności od świeżości jajek. Nie należy przesadzać z ubijaniem.
  2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt tarty, w której będzie ciasto i wylewamy bezę tak by pozostawić ok. 4 cm od rogów tarty.
  3. Pieczemy w 90 stopniach przez 1,5 h i zostawiamy do wystudzenia w piekarniku! niech tam spędzi cała noc, jeśli robicie ją dzień wcześniej.
  4. Składniki na spód dokładnie miksujemy (połowę wody po daktylach również)- orzechy należy wcześniej zmielić same. Smarujemy formę olejem kokosowym i pieczemy 20 minut w 180* C.
  5. Przygotowujemy pomarańczowy krem- obieramy pomarańczkę i miąższ dokładnie miksujemy. Żelatynę zalewamy gorącą wodą. Do pomarańczy dodajemy twaróg, skórkę i słodziło i znów bardzo dokładnie miksujemy, aż masa będzie gładka. Dolewamy stopniowo żelatyny mieszając łyżka. Kiedy spód tarty będzie wystudzony możemy wylać krem i wstawić do lodówki.
  6. Po ok. 3 godzinach krem będzie sprężysty, wtedy możemy na niego położyć bezę!
  7. Poezja! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.