Orkiszowe pierogi z pomarańczowo korzennym farszem i orzechami!

pierogi-orkiszowe-zdrowe-przepisy-nadzienie-pomarańczowe-orzechy
Pierogi z mąki orkiszowej z pomarańczowym farszem i orzechami!

W tym roku przygotowując się do Świąt postanowiłam przełamać swoje słabości i zrobić rzeczy, może nie tyle trudne, ale które zawsze zostawiałam mojej babci czy cioci.. wzięłam się za robienie pierogów! Przed Wami przepis na orkiszowe pierogi z pomarańczowym farszem!

pierogi-orkiszowe-pycha

W te święta łączę kuchnię polską z azjatyckimi smakami i wychodzi to dość nieźle! Dostałam od Was wiadomości, że przepis na kleisty ryż z mandarynką był pyszny oraz kutia z egoztycznymi owocami! Te przepisy znajdziecie na Instagramie. 🙂

Na wstępnie chciałabym przypomnieć Wam, że w Wigilię pierogi nie tuczą! Wigilijne jedzenie jest magiczne i od niego nie tyjemy, od niego rośniemy w siłę na kolejny rok. 🙂 ( więcej o zdrowym rozsądku znajdziesz tutaj: EBOOK)

Kocham pierogi, ale jem je bardzo rzadko. W tym trochę więcej i zaczęły mi szczególnie smakować. 🙂 Oczywiście możemy zrobić tradycyjny farsz pierogów, ale ja lubię zawsze coś zrobić inaczej. Jak wiecie kocham odkrywać też nowe smaki, więc to było wyzwanie.

pierog-na-rynku-warszawa-streetfood
Pierogi streetfood

Poszłam dalej i postanowiłam w pierogach też zaszaleć. 🙂

Zrobiłam przepis ze zdrowszej mąki orkiszowej oraz farsz z pomarańczy z dodatkiem imbiru oraz masła orzechowego! Tak na prawdę masło możecie ominąć, jeśli np. jesteście uczuleni na orzechy, ale z smakuje wybornie!

Przypominam przy okazji o konkursie, w którym możecie wygrać z okazji nowego roku 3 mega paczki ze zdrowymi, wegańskimi rzeczami!

https://www.instagram.com/p/BriQq7UFAho/ :szczególy tutaj

wegańska-paczka-na-Nowy-Rok
Wegański Nowy Rok

Orkiszowe pierogi możecie jeść cały rok. 🙂 Wiecie, że nie gotuję w domu z użyciem białej mąki ani cukru, dlatego przepis jest zdrowy!

zdrowe-pierogi-orkiszowe-z-pomarańcza
Pierogi orkiszowe w azjatyckiej odsłonie!

Za jakiś czas spróbuje zrobić również je z jakąś mąką bezglutenową, bo jestem ciekawa jak wyjdą i chcę by również osoby chorujące na celiakię mogli się zajadać pierogami. 🙂

Przepis zawiera wersje wegańską oraz taką z użyciem białego sera.

Napiszcie mi w komentarzu jakie pierogi są Waszymi ulubionymi i czy skusilibyście się spróbować moich! 🙂

Orkiszowe pierogi z pomarańczą, imbirem i orzechami!
Prep Time
20 mins
 
Course: pierogi
Cuisine: Polish
Servings: 20
Ingredients
Ciasto na pierogi
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju ja użyłam z konopii, może być rzepakowy lub kokosowy
  • ok.1 szklanki mąski orkiszowej do podsypywania pierogów
Farsz pomarańczowy
  • 100 g tofu lub białego twardego sera
  • 1 sztuka skórka z pomarańczy skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego opcjonalnie
  • 1 łyżka imbiru najlepiej strzec świeży ale może być też w proszku
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika- ksylitol/etrytrol lub stewia dodaj tyle ile chcesz, by uzyskać słodkość Ci odpowiadającą 🙂
Dodatki:
śmietana kokosowa z cynamonem
jogurt wymieszany z matcha
płatki migdałów
skórka pomarańczowa
orzechy
Instructions
  1. Przygotuj nadzienie miksując wszystkie skłądniki na gładko w blenderze, jeśli nie będą za gęste, dodaj odrobine wody.

    Połącz w dużej misce wszystkie składniki na ciasto i dokładniej wymieszaj, a następnie ugniataj ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodaj odrobine więcej mąki, ugnieć ciasto ponownie i zostaw w misce pod przykryciem.

    Przygotuj stolnice oraz wałek. Rozsyp na stolnice mąkę Weź mniej więcej 1/3 wyrobionego ciasta i rozłóż na stolnice. Podsyp ciasto mąką oraz obtocz w mące wałek- by ciasto się nie przyklejało do niego podczas wałkowania. Wałkujemy ciasto do grubości ok. 2 mm. Wykrajam szklanką kółka, wkładamy nadzieje na środek i zaklejamy rogi. 🙂 Układamy na górze stolnicy pierogi na mące tak by do siebie nie przylegały.

    Powtarzamy tą czynność, aż do wykończenia się ciasta. 

    Do wrzącej wody dodajemy 2 łyzki oleju lub oliwy i solimy wrzątek. Wrzucamy delikatnie po 10 pierogów i gotujemy. Po minucie zamieszałam pierogi lekko na dnie, by mieć pewność, że się nie skleiły! 🙂

    Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotujemy je jeszcze ok. 5 minut.

    Podajemy na talerze z dodatkami!

    Możecie je tez ugotować i odstawić na później albo podgrzać na patelni. Ja kilka jadłam później zimnych i tez były pyszne. 🙂

    Jeśli chcesz je odstawić na potem ułóż na talerzu tak, by się nie stykały!

    Dzięki gotowaniu ich w wodzie z dodatkiem oleju nie sklejały się i nie miał z ich podawaniem żadnych problemów. 🙂

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.