
W tym roku przygotowując się do Świąt postanowiłam przełamać swoje słabości i zrobić rzeczy, może nie tyle trudne, ale które zawsze zostawiałam mojej babci czy cioci.. wzięłam się za robienie pierogów! Przed Wami przepis na orkiszowe pierogi z pomarańczowym farszem!

W te święta łączę kuchnię polską z azjatyckimi smakami i wychodzi to dość nieźle! Dostałam od Was wiadomości, że przepis na kleisty ryż z mandarynką był pyszny oraz kutia z egoztycznymi owocami! Te przepisy znajdziecie na Instagramie. 🙂
Na wstępnie chciałabym przypomnieć Wam, że w Wigilię pierogi nie tuczą! Wigilijne jedzenie jest magiczne i od niego nie tyjemy, od niego rośniemy w siłę na kolejny rok. 🙂 ( więcej o zdrowym rozsądku znajdziesz tutaj: EBOOK)
Kocham pierogi, ale jem je bardzo rzadko. W tym trochę więcej i zaczęły mi szczególnie smakować. 🙂 Oczywiście możemy zrobić tradycyjny farsz pierogów, ale ja lubię zawsze coś zrobić inaczej. Jak wiecie kocham odkrywać też nowe smaki, więc to było wyzwanie.

Poszłam dalej i postanowiłam w pierogach też zaszaleć. 🙂
Zrobiłam przepis ze zdrowszej mąki orkiszowej oraz farsz z pomarańczy z dodatkiem imbiru oraz masła orzechowego! Tak na prawdę masło możecie ominąć, jeśli np. jesteście uczuleni na orzechy, ale z smakuje wybornie!
Przypominam przy okazji o konkursie, w którym możecie wygrać z okazji nowego roku 3 mega paczki ze zdrowymi, wegańskimi rzeczami!
https://www.instagram.com/p/BriQq7UFAho/ :szczególy tutaj

Orkiszowe pierogi możecie jeść cały rok. 🙂 Wiecie, że nie gotuję w domu z użyciem białej mąki ani cukru, dlatego przepis jest zdrowy!

Za jakiś czas spróbuje zrobić również je z jakąś mąką bezglutenową, bo jestem ciekawa jak wyjdą i chcę by również osoby chorujące na celiakię mogli się zajadać pierogami. 🙂
Przepis zawiera wersje wegańską oraz taką z użyciem białego sera.
Napiszcie mi w komentarzu jakie pierogi są Waszymi ulubionymi i czy skusilibyście się spróbować moich! 🙂

- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju ja użyłam z konopii, może być rzepakowy lub kokosowy
- ok.1 szklanki mąski orkiszowej do podsypywania pierogów
- 100 g tofu lub białego twardego sera
- 1 sztuka skórka z pomarańczy skórka z jednej dużej pomarańczy
- 1 czubata łyżka masła orzechowego opcjonalnie
- 1 łyżka imbiru najlepiej strzec świeży ale może być też w proszku
- 2 łyżki miodu lub innego słodzika- ksylitol/etrytrol lub stewia dodaj tyle ile chcesz, by uzyskać słodkość Ci odpowiadającą 🙂
-
Przygotuj nadzienie miksując wszystkie skłądniki na gładko w blenderze, jeśli nie będą za gęste, dodaj odrobine wody.
Połącz w dużej misce wszystkie składniki na ciasto i dokładniej wymieszaj, a następnie ugniataj ciasto rękoma. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre dodaj odrobine więcej mąki, ugnieć ciasto ponownie i zostaw w misce pod przykryciem.
Przygotuj stolnice oraz wałek. Rozsyp na stolnice mąkę Weź mniej więcej 1/3 wyrobionego ciasta i rozłóż na stolnice. Podsyp ciasto mąką oraz obtocz w mące wałek- by ciasto się nie przyklejało do niego podczas wałkowania. Wałkujemy ciasto do grubości ok. 2 mm. Wykrajam szklanką kółka, wkładamy nadzieje na środek i zaklejamy rogi. 🙂 Układamy na górze stolnicy pierogi na mące tak by do siebie nie przylegały.
Powtarzamy tą czynność, aż do wykończenia się ciasta.
Do wrzącej wody dodajemy 2 łyzki oleju lub oliwy i solimy wrzątek. Wrzucamy delikatnie po 10 pierogów i gotujemy. Po minucie zamieszałam pierogi lekko na dnie, by mieć pewność, że się nie skleiły! 🙂
Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotujemy je jeszcze ok. 5 minut.
Podajemy na talerze z dodatkami!
Możecie je tez ugotować i odstawić na później albo podgrzać na patelni. Ja kilka jadłam później zimnych i tez były pyszne. 🙂
Jeśli chcesz je odstawić na potem ułóż na talerzu tak, by się nie stykały!
Dzięki gotowaniu ich w wodzie z dodatkiem oleju nie sklejały się i nie miał z ich podawaniem żadnych problemów. 🙂
Smacznego!