Przepis na Pad thai czyli tajski, wyśmienity street food!

Czym Tajlandia bogata czyli przepis na Pad Thai!

Mój blog nie mógł by obejść się bez tego przepisu. 🙂 Pad po tajsku oznacza smażony. Natomiast Pad Thai to narodowa potrawa Tajlandii, czyli smażony makaron w aromatycznym sosie.

Jest to najbardziej rozpoznawalna potrawa z tajlandzkich ulic, która robi furorę już nie tylko jako street food. Znana z przygotowywania jej na ulicznych marketach w Bangkoku, dzisiaj niech trafi też na Wasze stoły! Tak, nawet w domu!

Jestem fanką tego dania od kiedy go spróbowałam, jednak to dopiero kiedy u moim boku pojawił się Phu, dowiedziałam się jak smakuje prawdziwy Pad Thai. 🙂

pad thai przepis tradycyjny tajski

W końcu nikt mi nie powie tego lepiej niż Taj. 🙂 Byliśmy w wielu miejscach, robiliśmy również Pad Thai w domu i przekonałam się, że tradycyjny i przygotowany w domu smakuje dużo lepiej niż w znanych restauracjach, które odwzorowują kuchnię tajską. Smaku prawdziwego pad thai’a nauczyłam się od Phu i tajskiej kucharki, która prowadzi w Warszawie mała restaurację o nazwie Koh Phangan Thai Island.

pad thai przepis tradycyjny tajski

Pad Thai nie jest specjalnie trudny, jest jednak kilka rzeczy, na które musicie zwrócić uwagę!

  1. Dobór składników

Należy zadbać o dobry sos rybny, świeże krewetki oraz tofu. Będziecie musieli się przejść na dział z azjatyckimi produktami i zaopatrzyć się w pastę z tamaryndowca. Jednak to dobra inwestycja, bo pasta czy sos rybny wystarczy Wam na wiele obiadów!

pad thai przepis tradycyjny tajski

2. Dobór makaronu

Dobry makaron ryżowy, o odpowiedniej grubości. Jak wiecie makaron ryżowy występuję w nitkach o różnej szerokości. Ten naprawdę cienki lepiej sprawdzi się do zupy, jednak do Pad Thai’a potrzebny będzie szerszy. Proponuję użyć makaronu o szerokości 7mm lub 10mm. Ja do przepisu użyłam 10mm. Takie makaronu możecie dostać od House of Asia w różnej wielkości: https://houseofasia.pl/nasze-produkty/

pad thai przepis tradycyjny tajski

 

3. Moment dodawania jajka.

Bywa to kontrowersyjny temat, czy wrzucamy najpierw makaron czy jajko. Ja jednak zawsze w tradycyjnych przepisach spotkałam się z dodawaniem go na koniec, robiąc dziurkę na patelni. Tak też jest bezpieczniej by jajko nie ścieło się za bardzo.

pad thai przepis tradycyjny tajski

4. Dodatki

Pad Thai zawsze jest z tofu. Nie ważne czy zamawiacie pad thaia z kurczakiem czy z krewetkami, oprócz tego zawsze powinno się tam znaleźć tofu. W Tajlandii nie jada się pad thai’a z innym mięsem niż kurczak lub owoce morza.

pad thai przepis tradycyjny tajski

5. Podanie

Tradycyjnie dodatki układamy z boku talerza! Tak byście mogli kontrolować ile dodatków chcecie dodać do swojej potrawy. Obok już gotowego pad thai’a dodatkowo dostajemy zazwyczaj: papryczkę chili, orzeszki ziemne, kiełki, szczypiorek, czasami cukier. 

pad thai przepis tradycyjny tajski

Czas byście krok po kroku zrobili swojego Pad Thai’a! Robi się go szybko i jestem pewna, że z tym przepisem poradzicie sobie z jego wykonaniem!

Do kuchni!

5 from 1 vote
Pad Thai tradycyjny, najlepszy !

Jak z tajskiej ulicy. 

Cuisine: thai
Servings: 2 people
Ingredients
Składniki na sos:
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej do kupienia w azjatyckich sklepach
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżki sosu sriracha lub 1/2 łyżki płatków chili
Składniki główne:
  • 100 g makaronu ryżowego wstążki 7-10 mm
  • 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego lub kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka suszonych krewetek do kupienia w azjatyckich sklepach
  • 15-20 sztuk krewetek
  • 100 g tofu
  • 1 paczka kiełków fasoli mung lub słonecznika
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kiełków fasoli mung
  • 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku biała i jasnozielona część
  • 5 garści orzeszków ziemnych
Instructions
Przygotuj sos. Dodaj składniki i wymieszaj. Najlepiej przygotować sos w małej misce i czekać aż będziemy go dodawać na patelnie
Pokrój w kostkę tofu oraz posiekaj czosnek.
Zacznij przygotowywać makaron. Zagotuj wodę i kiedy będzie wrząca dodaj makaron na ok. 3 minuty. Następnie odcedź i oblej makaron zimną wodą by się nie sklejał. Sprawdź czy Twój makaron ma inną instrukcję przygotowywania, wtedy zastosuj się do niej.
Następnie zacznij na oleju smażyć czosnek oraz opcjonalnie suszone krewetki. Następnie dorzuć tofu i smażymy na złoto, wtedy można dodać też krewetki. Kiedy będą podsmażone po ok. 5 minutach, zmniejsz ogień i dodaj na patelnie wcześniej przygotowany sos. Wymieszaj i dodaj 3/4 kiełków fasoli, wyciśnij limonkę i smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj na patelnię przygotowany makaron, zrób trochę wolnego miejsca na środku i wbij tam całe jajka, odczekaj moment i wymieszaj wszystko na patelni.
Przekładaj danie na patelnie od razu. Udekoruj je szczypiorkiem, posiekanymi orzechami, pozostałymi kiełki i suszoną lub w płatkach chili.
  1. Pad Thai

 

 

Dajcie mi znać przez oznaczenie hasztagiem #justdeliciousx @justdeliciousx jeśli zrobicie ten przepis!

Mam nadzieję, że Wasi bliscy też wejdą do domu i powiedzą, że czują Azję! 🙂

Smacznego!

Justyna <3

2 thoughts on “Przepis na Pad thai czyli tajski, wyśmienity street food!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.