Peanut butter and peach cheesecake with chickpeas!

Miały to być batony o smaku masła orzechowego z ciecierzycy, ale nagle zostałam poproszona o zrobienie ciasta na rodzinne spotkanie! Z samej ciecierzycy nie starczyłoby kwadratów dla wszystkich, więc wyciągnęłam z lodówki jeszcze twaróg na sernik. 🙂

Sernik.. masło orzechowe.. nektarynki.. ziarno kakaowca i orzeczki. 🙂 

Wyszedł miks, ale wszystkim bardzo smakowało, a ciecierzycy nikt nie poczuł. 🙂 Ciasto nie jest tak ciężkie jak sernik bywa, wyszło idealnie puszyste, mimo, że nie dodawałam jajek. Polecam jako przekąskę do kawy lub by zaskoczyć gości czymś oryginalnym!

 

Sernik.. masło orzechowe.. nektarynki.. ziarno kakaowca i orzeczki. 🙂 

 

Sernikowe kwadraty z nektarynką i masłem orzechowym
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 i poł puszki odsączonej ciecierzycy
  • 250 g twarogu- z wiaderka lub zwykłego twardego
  • ekstrakt wniliowy/ ziarenka z laskii wanili opcjonalnie 2 łyzki odżywki białkowej smak banan/wanilia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • stewia/ puder z ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • + 3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 nektarynki pokrojone w paski
opcjonalnie
  • orzeszki surowe ziarna kakaowca
Instructions
  1. Nektarynki gotujemy przez ok. 5 minut aż trochę zmiękną i wypuszczą sok, który oczywiście potem należy wypić! 😉 5 pierwszych składników wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Stewie/ ksylitol dodajemy w takiej ilości jak słodkie ciasto chcemy uzyskać moje było akurat na średnim poziomie, dałam 2 łyżki stewii. Dzielimy masę na 2 części i jedną z nich na jeszcze dwie. 🙂 W sumie uzyskujemy 3 części. Do jednej z mniejszych dodajemy kakao i miksujemy na gładko, a do drugiej mniejszej masło orzechowe i również miksujemy. Formę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i układamy warstwy. Kakaowa, waniliowa, nektarynki, z masłem orzechowym, posypujemy dodatkami i pieczemy 30-35 minut w 170*C. Studzimy w piekarniku.
Recipe Notes

Smacznego!

5 thoughts on “Peanut butter and peach cheesecake with chickpeas!

  1. Użyłam twarogu zwykłego wg mnie sie nie nadaje, mysle ze jedynie taki z wiaderka wchodzi w grę, bo zwykły jest za suchy. W rezultacie musiałam dodać trochę mleczka koko, żeby dało sie wylać masę i złączyć ją z innymi składnikami. Po upieczeniu okazało się natomiast ze ciasto jest za rzadkie i spód lekko sie rozpływa. ALE SMAK – BARDZO SMACZNE 🙂

    1. Dlatego trzeba robić tak jak w przepisie! 🙂 gdybyś nie dodawała dodatkowo mleka nie było by za rzadkie, właśnie takie powinno być gęste podczas przekładania. 🙂 Cieszę się, że smakowało. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.