Peanut butter mania! ;)

Kilka lat temu, kiedy pierwszy raz spróbowałam masła orzechowego przepadłam.

‘Man can not live bread alone, he must have peanut butter.’

Zamawiałam od znajomych z zagranicy wielkie i to nie żartuję! Ogromne 4 kg słoiki masła orzechowego!???? Wtedy jeszcze nie zwracałam uwagę na ich skład, po prostu mi smakowało. Było to masło firmy Skippy.

Kiedy zaczełam się zdrowo odżywiać i przykładać uwagę do tego co ląduje na talerzu, zrobiłam wymianę na takie o jak najlepszym składzie. Masło ze mną zawsze pozostanie!????

 

Jak wybrać masło orzechowe o dobrym składzie?

Idealne masła to takie zrobione przez nas. Jednak mamy już tyle szczęścia, że na prawdę dobre masła możemy dostać na sklepowych półkach.

Wybierając masło patrzę ile w składzie ma orzechów, zależy nam na jak największej ich zawartości. Nie przeszkadza mi dodatek odrobiny soli. Natomiast nigdy nie kupuję masła z dodatkiem cukru, tłuszczów roślinnych, stabilizatorów, emulgatorów i barwników. Zdarza się tak , że za porządne masło musimy zapłacić więcej, ale to się opłaca! Inwestujemy w smaczne zdrowie!????

Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?

Osoby odchudzające się moga oskarżyć masło o dużą liczbę kalorii. Tak, to prawda jedna łyżka może mieć 100 kcal. Natomiast są to kalorie jak najbardziej dla nas dobre. Lepiej zjeść 100 kcal dobrego masła orzechowego niż ciastko z cukru i białej mąki mające 50 kcal. Dlaczego?!

Masła orzechowe są świetnym źródłem tłuszczów nienasyconych, które nie tylko zapewniają uczucie sytości na bardzo długo, ale również pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej!

Orzechy zawierają masę cennych dla nas bogactw, których niekiedy brakuje nam w diecie! Roślinne białko, potas, magnez, witamina E i błonnik. Dzięki obecności kwasów oleinowych obniżają poziom cholesterolu. Usprawniają pracę całego organizmu, wzmocnieniją kości, poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego oraz chronią przed chorobami serca! Świetnie wpływają na pracę mózgu. Z odpowiednią ilością kwasów nienasyconych na pewno zabłyśniemy na egzaminie czy w pracy.????

Dlatego, nie należy denerwować się kiedy masło orzechowe się rozwarstwia. Dobre masła, bez dodatków tłuszczów trans będą miały taką tendencję. Wystarczy wszystko razem wymieszać.????

Jakie są moje ulubione masła?❤

Ostatnio moim hitem jest odkryte nowe masło od PureRein. Jest on bardzo kremowe i gładkie, dlatego świetnie nadaje się do pieczenia. Robię z niego również frostingi, kremy, polewy czy sosy. Smakuje bosko i taki też ma skład! 100 % orzechów arachidowych.:)

Od dawna w mojej kuchni obecne jest masło firmy Smucker’s typu chunky. Zawiera całe kawałki orzechów i smakuje świetnie! Lubię go dodać do owsianki lub jogurtu.???? Niestety możecie go kupić tylko przez internet, nigdzie w Polsce nie widziałam.

https://www.smuckers.com/products/peanut-butter/natural-peanut-butter/natural-chunky-peanut-butter-66

Kolejnym masłem, które skradło mi serce jest Justin’s Classic Almond Butter. Oczywiście nazwa nie bez powodu mi się spodobała.???? Jest ono z migdałów! Zamiera same orzechy i trochę oleju palmowego, ale dla tej nazwy robię wyjątek. Masło jest świetne!????

http://shop.justins.com/Classic-Almond-Butter/p/JNB-000315&c=JustinsNutButters

Próbowałam również masła migdałowego od Meridian, polecam je ze względu na skład, ale smakowo wypada dla mnie gorzej od Justin’s.????

Odradzam zajadania się masłem z Lidla.. niestety przy dobrym, prawdziwym maśle orzechowym ono chyba nawet nie stało.. bardziej bym go zaliczyła do słodyczy niż do zdrowej żywności.

Od Was dostałam cynk, o kilku świetnych masłach orzechowych, których skład jest idealny, są dostępne i to w dobrej cenie!

Oto lista:

Sante GO ON

Primavika masło z orzechów laskowych oraz migdałowe

Kfd arachidowe i z nerkowców

NATURAVENA  maturalne masło orzechowe czekoladowe- bardzo podoba mi się skład i koniecznie chce go spróbować!

NUTVIT 100% Peanut + Coconut Butter

Życie jest, za krótkie żeby nie jeść masła orzechowego!❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.