Zdecydowałam się na święta zrobić, coś innego, bo wiedziałam, że i tak babaci przygotuję pierniki, makowowce, serniki. To był dobry pomysł, bo ptysie były czymś wyjątkowym, a szczególnie smakowały dziadkowi! 🙂 Te ze spirulina! 🙂
Niektóre dodatkowo oblałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dodałam wiśniowych powideł. Przechowywujcie je w lodówce, żeby krem za bardzo nie stopniał.
Jestem z nich na prawdę dumna. 😉
<3

- 125 ml wody
- 15 g mąki kukurydzianej
- 25 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g odzywki białkowej smakowej lub 10 g mąki pelnoziarnistej i 2 łyżki stewii
- 2 jajka
- 40 g masła klarowanego
- sól
- proszek do pieczenia
-
Gotujemy wodę z solą i masłem. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i wsypujemy wszystie sypkie składniki. Dokładnie mieszkamy i wstawiamy na najmnnieszy ogień, powoli wbijamy jajka cały czas miksująć! Kiedy masa będzie dobrze połączona odstawiamy do wystudzenia. Wykładmy blachę paierem do pieczenia i łyżką uładamy kulki, nalezy zachować ok. 3 cm odstępy bo ptysie znacznie urosną 🙂
-
Pieczemy ok. 15-20 minut w 200*C, trzeba sprawdzić czy się nie przypalają. Jeszcze lekko ciepłe przekrajamy w 3/4 wysokości, a kiedy wystudza się, możemy napełniać kremem. 🙂
Ja zrobiłam kokosowy, a drugi z dodatkiem spiruliny.
Bazą naobydwa jest serek mascarpone i twaróg sernikowy.
100 g mascarpone i twarogu miksujemy z 5 łyżkami ksylitolu. Rodzielamy na połowe, do jednejdodajemy 2 łyzki śmietany z puszki mleka kokosowego, a do drugiej części 2 miarki Total Nutri Greens od MyProtein- > http://bit.ly/2ccWbW8 lub inny zielony proszek, który używanie. 🙂
2 komentarze
Dzień dobry, ile wody należy zagotować (1. punkt) ? 🙂
125 ml! przepraszam umknęlo mi