Pieczone dyniowe pączki! Wegańskie, tylko 4 składniki!

Oto mój hit tej jesieni czyli dyniowe pączki! Wiedziałam, że pierwsze co upiekę, gdy wrócę do mojego domu w Bangkoku to będą pączki! Tym razem stanęło na pączki z dyni, gdyż jak wiecie uwielbiam warzywa i one stanowią podstawę mojej diety. Wszystko co z dyni wychodzi przepyszne, więc byłam pewna, że z pączkami tez tak będzie… jednak tego się nie spodziewałam!!

Efekt przerósł moje i innych testerów oczekiwania! Dyniowe pączki zostały okrzyknięte przez Phu moim na pewno TOP przepisem i jak mi było miło, gdy prosi mnie teraz codziennie o kolejną ich porcję. 😀

przepis-pączki-dyniowe-pieczone-bez-cukru-z-polewą-czekoladową

Dyniowe pączki w akcji

Dzisiaj znów zrobię ten przepis, a to na prawdę się nie zdarza, bo baaaardzo rzadko powtarzam te same przepisy, choćby bardzo mi smakowały. To jest po prostu taki mistrz, który można jeść codziennie. Do kawy jako deser, na śniadanie, na podróż.. mniam!

Te pączki będą też idealne, by zapakować jako przekąskę do pracy, na uczelnię czy do szkoły. 🙂

Koniecznie zrób do nich polewę! W sumie są smaczne i bez niej, ale z polewą robią się deserem z niesamowitym wydźwiękiem i są znakomicie dokończone. Jestem bardzo ciekawa jak Ty je udekorujesz!

Konsystencja pączków – bez ściemy!

Dlaczego pokochaliśmy te dyniowe pączki tak bardzo? Są banalnie proste do zrobienia. Ja zainwestowała w wcale niedrogą formę silikonową do pieczenia pączków, ale jeśli takiej nie masz zamiast pączków możesz zrobić muffiny czy babeczki. Wiem, bo już testowałam. 🙂

Dyniowe pączki mają mięciutki i puszysty środek! A to niestety częsty błąd zdrowych wypieków, że ciasto wychodzi twarde. W tym przepisie to zupełnie inna bajka. Pączki sprężyście uginają się pod palcami! Nie są suche, ale też nie mokre. Powtórzę to jeszcze raz, idealne. 🙂

przepis-pączki-dyniowe-pieczone-bez-cukru-proste-szbkie

Te pączki są bez drożdży, bo nie miałam ich w domu i uznałam, że nie są konieczne. Jeśli jednak szukasz pączków o smaku drożdży, nie ma problemu. 🙂 Tutaj znajdziesz przepis na dyniowe pączki, ale drożdżowe:

Przepis stary, ale dalej jary! 🙂

Tylko 4 składniki! Jakie?

Dokładnie, kto by pomyślał, że takie smakołyki można zrobić z 4 składników! Jedyne czego potrzebujesz to puree z dyni, mąka, mleko roślinne i erytrol (erytrytol to to samo).

Jak zrobić purre z dyni? Nie ma niczego prostszego, koniecznie zrób na zapas więcej i korzystaj do wszystkich posiłków! 🙂

Przepis znajdziesz tutaj: https://www.instagram.com/p/BpCkNRwhIbT/

Drugim składnikiem jest mąka, ja użyłam mąki z sorgo (moje nowe cudowne odkrycie!), ale wiele innych mąk się sprawdzi, na przykład: owsiana, ryżowa, jaglana, orkiszowa, migdałowa, z ciecierzycy. Nie polecam kokosowej, bo nie nadaje się do tego przepisu.

Trzeci składnik to mleko roślinne. Potrzebujesz tylko 100 ml. Ja użyłam migdałowego, to moje ulubione! Świetnie sprawdzi się też kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane. Upewnij się tylko czy jest bez cukru. 😉

Czwarty, ostatni skłądnik to erytrol! Uważam, że to najlepszy słodzik, jesli chodzi o właściwości zdrowotne, ale możesz równie dobrze użyć ksylitolu lub stewii. Jeśli jesz cukier kokosowy lub inny też przepis się z nim uda. 🙂

przepis-pączki-dyniowe-pieczone-bez-cukru-proste-szbkie

Zabieramy się do roboty! Przepis na dyniowe pączki!

Pieczone dyniowe pączki z polewą czekoladowo nugatową!

rozpłyniesz się z rozkoszy

Course: Dessert
Keyword: dynia, pączki, pączki dyniowe, pieczone
Servings: 6 pączków
Ingredients
Pączki
  • 115 g puree z dyni
  • 170 g mąki lub pół na pół mąki z odżywką białkową dowolna: sorgo, owsiana, jaglana, ryżowa, z cieciorki, migdałowa, orkiszowa.
  • 60 g erytrolu
  • 100 ml mleka roślinnego migdałowe, kokosowe, owsiane, ryżowe, sojowe itd.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia chyba nie policzycie mi tego jako składnik? 😀 można ominąć 😉
  • 1 szczypta cynamon, imbir, kardamon to też nie liczy się jako składnik, prawda? 🙂
Polewa czekoladowo nugatowa!
  • 6 łyżek kakao
  • 4 łyżki erytrolu zmielonego na cukier puder możesz użyć innego słodzika
  • ok. 8-10 łyżek roślinnego mleka migdałowe lub kokosowe będzie najlepsze!
  • 1 garść orzechów laskowych
Dodatki: płatki migdałowe, posypka czekoladowa, wiecej orzechów.
Instructions
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

  2. Dodaj purre, mąkę i erytrol do miksera razem z przyprawami i proszkiem do pieczenia i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

  3. Rozlej masę do silikonowej formy do pieczenia zostawiając troszkę miejsca na wyrośnięcie. Pączki urosną ok. centrymetra w górę i będą okrągłe. 🙂

  4. Włoż pączki do piekarnika i piecz przez 15 minut! Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Polewa
  1. Posiekaj orzechy laskowe. Przygotuj polewę mieszając wszystkie skłądniki razem. Dodawaj mleko stopniowo, aż uzsykasz właściową, leistą, ale nie zbyt rzadką konsystencje. Będziesz w niej maczać pączki. :0

  2. Maczaj pączki z jednej strony w polewie i odstawiaj na talerz. Gotowe udekoruj i zajadaj!

Ne mogę już dłużej patrzeć na te zdjęcia, tak zgłodniałam! życzę Ci wspaniałego dnia i wszystkiego smacznego!

Twoja Justyna

xoxo

pączki-dyniowe-pieczone-zdrowe-wegańskie-bezglutenowe-czekolada
Pączki dyniowe z polewą czekoladowo nugatową!

Zobacz ostatnie przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.