Pieczone pączki bez cukru! O smaku mango i matcha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To co teraz zobaczycie, zdecydowanie mówi wiele o moich ulubionych smakach, a ukryły się one w tym przepisie na pieczone pączki bez cukru. Już dawno chciałam zrobić takie tradycyjne, drożdżowe pączki, tylko jakoś zawsze zapominałam kupić drożdże. W tym roku jednak, Tłusty Czwartek przyszedł w idealnym momencie i nie mogłam nie wykorzystać tej okazji!

W Tłusty Czwartek lecimy do Singapuru wcześnie rano, więc pączki zrobiłam już we wtorek i od razu spisuję dla Was ten przepis. Zjadłam dziś takie 3 i to tylko dlatego, że wypadało coś zostawić dla Phu i jego rodziców. Istne smakowe szaleństwo! Mam nadzieję, że w Singapurze znajdę jakieś równie pyszne pączki. 🙂

W tym przepisie jest kilka interesujących kwestii, więc wytłumaczę je wszystkie pokolei!

pieczone-pączki-bez-cukru-zdrowe-przepis-drożdżowe

Jak sprawić, by drożdże urosły bez cukru?

To proste! A jednocześnie może być trudne, jeśli zapomnisz o kilku kwestiach. Drożdże rzeczywiście, by rosnąć oprócz ciepła potrzebują cukru. Jednak, nie musi to być biały cukier! Do rozczynu drożdżowego dodałam miodu, który ma w sobie naturalny cukier, ale jest lepszą opcją niż biały cukier. W dodatku dodałam go na wszystkie 10 pączków tylko jedną łyżkę! Albowiem, mąka również zawiera naturalny cukier, który pomaga drożdżom rosnąc. Trzeba zauważyć również, jaki rodzaj słodzika będziesz używać. To ważne, ponieważ wszystkie słodziki z właściwościami przeciwgrzybicznymi, nie będą się nadawać do ciasta drożdżowego. Właśnie z tego względu nie używam w tym przepisie ksylitolu. Natomiast erytrol jest jak najbardziej w porządku.

pączki-bez-cukru-zdrowe-przepis-drożdżowe-rozczyn-ciasto

Z jakiej mąki najlepiej wykonać pieczone pączki bez cukru?

Pamiętaj, że od wyboru mąki będzie zależał w dużej mierze smak tych pączków. Jeśli chcesz uzyskać tradycyjny smak i raz w roku w końcu chcesz tego jednego w swoim rodzaju pączka to możesz nawet użyć mąki pszennej. Te pączki i tak już są lepszym dla zdrowia wyborem, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu jak nasze tradycyjne, a pieczone oraz bez cukru! Ja użyłam miksu różnych mąk, bo raz, że jednej miałam za mało, a dwa uważam, że tak jest łatwo uzyskać lepszy smak, szczególnie, gdy rezygnujemy z mąki pszennej. Użycie samej mąki pełnoziarnistej sprawiłoby, że pączki będą smakować bardziej jak bułki oraz będą twardsze. Dlatego też, proponuję Ci użyć na przykład mieszanki mąk z tych rodzajów: ryżowej, jaglanej, owsianej, nawet z ciecierzycy, orkiszowej, gryczanej. Ważne, by finalnie jej ilość zgadzała się z proporcjami w przepisie. Co więcej! Jeśli chcesz, 100 g mąki możesz zamienić na odżywkę białkową. 🙂

pieczone-pączki-bez-cukru-zdrowe-przepis-drożdżowe-krem-matcha

Jak nadziewać pieczone pączki?

To jest najlepsza zabawa, lepsza nawet niż wałkowanie i wykrajanie! Przede wszystkim, pamiętaj, że nadziewamy pączki zaraz po ich upieczeniu. Nadziewanie przed pieczeniem jest trudniejsze, bo grozi jego wypłynięciem. Proponuję Ci przygotować nadzienie, kiedy pączki będą w piekarniku i upieczone od razu nadziewać, póki są mięciutkie i sprężyste.

Do nadziewania używałam zestawu do dekoracji z rękawem cukierniczym. Możesz użyć również strzykawki z dużym oczkiem! Najlepiej jest wciskać nadzienie z dwóch stron pączka, możesz też wcisnąć troche od dołu. 🙂 Najpiękniejszy moment, to ten, kiedy zobaczysz, że delikatnie unosi się on pod wpływem nadzienia! Poezja!

pieczone-pączki-bez-cukru-zdrowe-przepis-drożdżowe-matcha-mango-krem-nadziewane-przepyszne-zdrow-odżywianie

Jakie dodatki pasują do pieczonym pączków?

Wszystkie Twoje ulubione. Ja wykorzystałam to co miałam pod ręką i w sezonie. W naszym ogrodzie właśnie zaczęło rodzić mango, więc mamy ich pod dostatkiem! Przygotowanie musu z mango jest tak banalne, że samo się o to prosiło. Jest tak słodkie, że do mango nie musisz dodawać niż więcej. Drugie nadzienie zrobiłam o smaku matcha, miksując matche z jogurtem i erytrolem. Jestem ciekawa jakie Ty nadzienie zrobisz! W Polsce ja jestem fanką marmolady różanej, oraz w tamtym roku spróbowałam po raz pierwszy pączka z bitą śmietaną i dżemem! To był kosmos!

Jeśli zastanawiasz się czy mam film jak przygotować matcha latte! 🙂 Tak. Oto on!

Przechodzimy do pieczenia! 🙂

5 from 1 vote
Pieczone pączki bez cukru, drożdżowe!
Course: Dessert
Keyword: tłusty czwartek
Servings: 10 dużych pączków
Ingredients
  • 470 g mąki wskazówki w opisie wyżej
  • 1 łyżka miodu
  • 250 ml ciepłego mleka roślinnego lub krowiego
  • 60 g erytrolu
  • 2 łyżki oleju np. kokosowego lub rzepakowego możesz również użyć roztopionego i przestudzonego masła
  • 20 g drożdży instant lub ok. 40 g świeżych
  • 3 sztuki jajka
Dodatki smakowe
  • 2 sztuki mango
  • 3 łyżki matcha
  • 30 g erytrolu zblendowanego na puder!
  • 5 łyżek jogurtu greckiego lub wegańskiego
Instructions
  1. Zacznij od przygotowania ciasta, najlepiej przed pójściem spać w dniu przed pieczeniem pączków. Na początku należy przygotować zaczyn drożdżowy. W misce wymieszaj mąkę z drożdżami, miodem oraz 50 ml ciepłego, ale nie wrzącego mleka. Ja podgrzewam mleko w mikrofali przez półtorej minuty i sprawdzam palcem czy już jest ciepłe. Zostaw zaczyn na 15 minut, aż zacznie pracować i zwiększy swoją objętość!

  2. Następnie przygotuj w misce resztę mąki, dodaj olej i ciepłe mleko rozbij do środka jajka. Dodaj gotowy zaczyn i zacznij pracę nad ciastem drożdżowym. Najlepiej uzyć do tego robota kuchennego z hakiem, ale spokojnie, ja go nie miałam i na początku po prostu miksowałam ręcznym mikserem, a następnie zwyczajnie wymieszałam wszystko ręką. Sprawdź czy cała mąka wymieszała się z innymi składnikami, jeśli nie, dodaj odrobine ciepłej wody. Ciasto będzie dosć luźne. Odstaw je przykryte w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Ja zostawiałam ciasto na cała noc, ale myslę, że już po 2 godzinach powinno być dobre. Stanie się bardziej zbite, sprężyste i conajmniej podwoi swoją objętość.

  4. Teraz czas na wykrajanie pączków! Przygotuj stolnice i solidnie oprusz ją mąką. Weź połowe ciasta w rękę i ugnieć je na stolnicy tworząc kulkę, która będzie sprężysta. Dzięki temu ciasto będzie ci łatwiej wałkować i kroić. W zależności od tego jak duże pączki chcesz upiec, musisz rozwałkować ciasto na grubszy lub cieńszy blat. Jeśli robisz tradycyjne pączki, duże, rozwałkuj je tylko trochę, weź kulkę wielkość piłki tenisowej i w rękach uformuuj z niej pączką. Jeśli chcesz zrobić mniejsze pączki możesz ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i przy pomocy szklanki wycinaj koła.

  5. Gotowe pączki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości conajmniej 2 cm. Podczas pieczenia urosna one do góry i delikatnie do boku.

  6. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach C! W czasie pieczenia przygotuj nadzienie!

  7. Jeśli chcesz zrobić mus mango, wystarcz je obrać oraz zmiksować na purre. Mango jest tak słodkie, że nie musisz nic dodawać.

  8. By zrobić krem matcha musisz zmiksować albo po porstu wymieszać w misce jogurt, matche oraz erytrol w proszku!

  9. Nadziewaj pączki nadzieniem zaraz po wyjęciu ich z piekarnika, kiedy są mięciutkie! Przeczytaj jak nadziewać pączki wyżej w poście.

  10. Pozostałą częścią nadzienia użyj jako lukier do pączków i wysmaruj ich powierzchnię. Jeśli chcesz możesz je udekorować np. płatkami kokosa!

  11. Nie mogę się doczekać zobaczyć Twoich pączków! Koniecznie oznacz mnie na Instagramie @justdeliciousx ! 🙂

ciasto-przepis-drożdżowe-rozczyn-wałkowanie-pączki
Tak wygląda wykrajanie małych pączków

Ja zrobiłam pierwszą turę małych pączków, a potem wielkie bomby. Te bomby zdecydowanie bardziej mi smakowały! 🙂 Chociaż jak ktoś je mniejsze porcje, to myślę, że będą one lepszą opcją.

Życzę Ci smacznego nie tylko Tłustego Czwartku, ale wszystkich dni w roku!

A przy okazji, czy widziałeś już mojego najnowszego ebooka Just 5? Uwielbiam widzieć na Instagramie jak korzystacie z tych przepisów!

Twoja Justyna

zobacz mojego świeżutkiego eBooka z przepisami 5 składnikowymi!

2 thoughts on “Pieczone pączki bez cukru! O smaku mango i matcha.

  1. 5 stars
    To są najpiękniejsze zdrowe pączki jakie widziałam! 😍 Wszystkie pieczone zazwyczaj przypominają zwykle bułki, a te… Kuszą bardziej niż oryginalne ❤️ Muszę ich spróbować! 😃🥰 Dziękuję, za udostępnienie 💕

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.