Poppyseed cake with coconut frosting

Dzięki Bożemu Narodzeniu podszkoliłam się w tradycyjnych wypiekach. Na pierwszy rzut poszedł makowiec. Babcia testowała i pochwaliła. 🙂 

Mega aromatyczny od pomarańczy i bakalii, gładki! (uraz do rodzynek z dzieciństwa ) idealnie miękki i z wyważona słodyczą, oczywiście bezglutenowy i bez cukru. zapraszam! 

 

Przepis na makowiec z kremem 😉
Masa makowa:
1 szklanka maku,
2 szklanki mleka roślinnego- do ugotowania maku,
Szczypta soli,
1 lyzeczka ziarenek wanilii,
Banan
6 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki orzechóch włoskich poszatkowanych
2 łyżki miodu
Pomarańcza- skorka i pol miąższu z owocu
1 lyzka kakao
50 g amarantusa, ok. pol szklanki-
ugotowanego
2 białka
Mak mielimy i gotujemy w mleku ze skorka pomarańczy az zgęstnieje, ok. 30 minut. Znów mielimy. Dodajemy ugotowany amarantus, wanilię, wiórki, miód, orzechy, pomarańcze, banana i wszystko mieszamy. Wystudzoną masę połączyć z ubitymi białkami Zmiksować. Piec 35 min w 170*C.
krem:
Puszka mleka kokosowego włożona na noc do lodówki
4 daktyle namoczone a następnie zblendowane na gładka masę
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki mleka roślinnego
Miskę wkładamy na 10 minut do lodówki po tym czasie z puszki mleka trzeba wyskubać powstałą śmietanę, dodajemy pozostałe składniki i ubijamy wszystko przez ok. 30 sekund, wykładamy na ostudzony makowiec. ????????????????????????
Przechowujemy w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.