Pound cake czyli babka :) +różowy lukier

Puszysta babka jogurtowa! Do kawy, mleka, praktycznie wszystkiego.. idealna. 😉

Za pierwszym razem nie byłam do końca zadowolona z przepisu, więc naniosłam poprawki i wykonałam babkę jeszcze raz.

Tym razem z powodzeniem <3

i nie mogę się jak zwykle oderwać… 😉

 

Podstawowy przepis na jogurtową babke
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 4 jajka
  • 50 g ksylitolu
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g odżywki białkowej Impact When Protein -> http://bit.ly/2hBrM2Z
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • proszek do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Instructions
  1. Białko osobno ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z ksylitolem, nastepnie dodajemy jogurt i mieszkamy wszystki z mąką i odżywką. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu delikatnie dodajemy białka cały czas miksując na wolnych obrotach. Smarujemy porządnie forme masłem klarowanym lub olejem kokosowym i posypujemy odrobiną dowolnej mąki.
  2. Pieczemy 30-35 minut w 165 *C.
Recipe Notes

Można robić różne kombinacje z dodatkami. Raz oddzieliłam 1/3 ciasta i dodałam 3 łyżki kakao i tak stworzyłam czekoladowy wzorek w babce. Można również dodać mak lub dowolne owoce. 🙂
+lukier robię na bazie mleka kokosowego i dodaje coś co go bardziej zagęści, może to być odżywka białkowa, sproszkowany ksylitol lub maka kokosowa, tym razem zdecydowałam się dodać sos truskawkowy od MyProtein, który jest jednym z ich bestsellerów: http://bit.ly/2hBrM2Z
ale możecie użyć po prostu soku z buraków, efekt będzie podobny, tylko trzeba kontrolować intensywność barwy. 🙂 Płynnych składników wlewam do jakiejś 1/3 kubka i dodaje ok. 4 łyżek substancji suchych, tutaj użyłam odżywki białkowej.

One thought on “Pound cake czyli babka :) +różowy lukier

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.