Przepis na zdrowe ciasto koliber czyli Hummingbird cake!

Uznałam, że czas zrobić coś nowego! Choć, od dłuższego czasu, chodziło za mną najpierw ciasto marchewkowe, potem szarlotka i tak na zmianę, chciałam przygotować nowy przepis. Wiedziałam, że musi być krem i orzechy! Przypomniałam sobie, że dawno temu w Londynie jadłam ciasto o nazwie Hummingbird cake, a jak się okazało po moich poszukiwaniach ma on swoją polską nazwę.. koliber! Tak oto postanowiłam zrobić zdrowy przepis na ciasto coliber!

ciasto-koliber

Podam Wam wersje bez glutenu, oczywiście bez cukru, a nawet wegańską. Sam będziesz mógł wybrać jaką wersję ciasta koliber chcesz przyrządzić! 🙂

przepis-ciasto-koliber

Zawsze staram się Wam podawać takie możliwości wyboru, bo uważam, ze każdy ma inne potrzeby i lubię pokazywać Wam łatwe możliwości zastąpienia różnych składników! 🙂 Tak samo robiłam w swoim ebook i wiele z Was w wiadomościach to chwaliło, więc uznałam, że będę tak robić jak najczęściej! 🙂

zdrowe-ciasto-koliber-przepis

Co jest niezwykłego w cieście koliber?

Ananas, banany i mnóstwo orzechów! A to wszystko z cudownie otulającym posmaku cynamonu. Ten przepis jest bardzo karaibski- to właśnie na Karaibach bardzo często łączy się cynamon z ananasem, bananem. Czasami cynamon jest również dodawany do wytrawnych dań! Mówi się, że to ciasto pochodzi z Jamajki, ale nikt tego oficjalnie nie potwierdził. Teraz Hummingbird cake jest bardzo popularne w Anglii i w Stanach!

W przepisie na ciasto koliber nie można zapomnieć o dużej ilości pysznego kremu! Tradycyjnie ciasto robi się z użyciem orzechów pekan, ale ja nie miałam ich tak dużo i zrobiłam je z mieszanki wielu innych rodzajów. 

Nie miałam pojęcia dlaczego nazywa się je ciasto koliber?

Dalej nie wiem! 🙂 Jednak, podczas przygotowywania naszła mnie pewna myśl. Musiałam podziobać banana na widelcem, pokroić ananasa na bardzo drobno oraz posiekać drobniutko orzechy. Miałam wrażenie, że jak ptaszek wszystkie składniki dziobie! A ciasto finalnie jest cudowne przez te wszystkie drobne dodatki. 🙂 Nie da się zjeść porcji ptaszyny.. zjedliśmy je w dwójkę w jeden dzień! X)

Wystarczy mojego ćwierkania! Oto dla Was pyszny przepis na ciasto koliber czyli Hummingbird cake! 🙂

 

5 from 2 votes
Ciasto koliber w zdrowej wersji.

Pyszne ciasto koliber znane jako Hummingbird cake. Bogate w ananasa, banany oraz orzechy! W mojej wersji bez cukru i bez glutenu! 

Course: Dessert
Keyword: cake, ciasto, koliber,
Servings: 10 pieces
Ingredients
  • 350 g mieszanki mąki. Ja zawsze do najlepszego efektu mieszam 3 rodzaje mąki. Jeśli chcecie by przepis był bezglutenowy to wybierzcie 3 ewentualnie 2 rodzaje z tych: ryżowa, sojowa, jaglana, z cieciorki, migdałowa. Jeśli nie zależy Wam na bezglutenowym przepisie możecie również wybrać mąkę: owsianą, pełnoziarnistą.
  • 450 g ananasa ja użyłam świeżego, ale może być też z puszki (tylko, że taki prawdopodobnie będzie z cukrem). Waga jest podana po odsączeniu z wody i bez żadnych elementów niejadalnych!
  • 3 sztuki duże banany
  • ok. 6 łyżek ksylitolu lub erytrolu możecie to zamienić na dowolny inny słodzik jak stewia.
  • 250 g maślanki lub tyle samo oleju kokosowego w wersji wegańskiej można też uczyć gęstego mleka kokosowego!
  • 3 sztuki duże jajka w wersji wegańskiej wymienić na 6 łyżek mielonego siemienia zalanego 15 łyżkami ciepłej wody i odstawionej do powstania glutka
  • 50 g posiekanych drobno orzechów najlepiej pekan, ale moga być dowolne inne
  • 3 łyżki proszku do pieczenia w wersji glutenfree użyj proszku bez glutenu lub sody
  • 3 łyżki cynamonu
  • 4 kropelki esencji waniliowej
Krem
  • ok. 700 g twarogu z wiaderka na sernik w wersji wegańskiej wymieniamy to na śmietanę z mleka kokosowego lub jogurt sojowy, można też zmiksować na gładko naturalne tofu(wtedy dodaj więcej słodzika)
  • ok. 3 kropelek stewi
  • 2 krople esencji waniliowej
  • 1/2 sztuki skórki z jednej limonki lub cytryny opcjonalnie
Dodatki
  • 3 garści całych orzechów do dekoracji
  • 4 garści orzechów posiekanych
  • 1 łyżka proszku z buraka opcjonalnie
  • 1 łyżka chipsów kokosowych
Instructions
  1. Złącz w misce wszystkie suche składniki na ciasto i dokładnie wymieszaj.

    Pokrój drobno ananasa, chociaż ja zrobiłam większe kawałki i też pasowały Nam do ciasta!

    Banany ugnieć widelcem na papkę. Jeśli używasz jajek, oddziel białka od żółtek. Białka starannie ubij na sztywną masę!

    Wszystkie mokre składniki na ciasto oprócz białek, bananów i ananasa dodaj do suchych składników. Zacznij mieszać, a na końcu delikatnie dodaj białka i mieszaj wolno dodając stopniowo białka do masy. 

    Na końcu dodaj ananasa, banany i posiekane orzechy. Wymieszaj delikatnie

    Rozdziel masę do dwóch form o średnicy 23 cm wyłożonych na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanych olejem np. olejem kokosowym. Jeśli nie masz dwóch takich samych będziesz musiał piec na dwie tury, spoko! 🙂

    Piecz w temperaturze 180*C ciasto przez ok. 40 minut, następnie sprawdź patyczkiem czy coś pozostaje na nim po nakuciu. Jeśli będzie suchy to znaczy, że ciasto się upiekło. W zależności od piekarnika może potrzebować kilka więcej minut. Zostaw ciasto do wystygnięcia w piekarniku. Ja studziłam je całą noc i rano przygotowałam krem.

    Zrób krem mieszając dokładnie składniki.

    Wystudzone ciasto nożem odkrój od brzegów formy. By złożyć ciasto, na jeden blat wyłóż spora porcję kremu i rozsmaruj! Przykryj krem drugim blatem ciasto i znów wysmaruj kremem na górze oraz po bokach!

    Udekoruj wybranymi dodatkami. 🙂

    Ahhh.. smacznego! Ćwir ćwir :))

Życzę Ci cudownego zajadania się z kim bliskim tym ciastem! 🙂 Obiecuję, że na jednym kawałku się nie skończy.. 😉

Po więcej przepisów zapraszam Cię z całego serca do mojego ebooka! Z ciast znajdziesz przepis na tort Matcha czy sernik z musem mango bez pieczenia! <3

Ściskam, wszystkiego pysznego!

Twoja Justyna

2 thoughts on “Przepis na zdrowe ciasto koliber czyli Hummingbird cake!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.