fbpx

Najlepszy przepis na zdrowego mazurka! <3

by justdeliciousx

Kocham tradycję i tworzyć przepisy, które na niej bazują. Oczywiście, na tyle ile pozwala mi sumienie. 🙂 Stworzyłam nowy przepis na zdrowego mazurka, do którego nie dodaję cukru. Ten fakt, zupełnie nie przeszkadza by stworzyć coś niesamowicie pysznego i smakującego tradycją! 

Jakie zmiany wprowadziłam do tradycyjnej wersji tworząc przepis na zdrowego mazurka?

Mąka pszenna-> mąka pełnoziarnista i jaglana

masło-> masło klarowane i mleko kokosowe

cukier-> ksylitol

Zamiast lukru na zdrowym mazurku wolę położyć krem malinowy i czekoladowy, migdały, masło orzechowe, granata i kokosa!

Królik też uwielbia te dodatki! 🙂

Kiedy moi goście spróbowali zdrowego mazurka, usłyszałam, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.. 🙂 Rzeczywiście jestem zachwycona i obiecuję, że nie pożałujecie go wykonać! Jest baaardzo prosty i przyjemny w przygotowaniu! Pachnie pięknie i możecie przebierać w dodatkach. Mój ulubiony to chyba z truskawkowym kremem. 

 

Jaki sekret kryje przepis na zdrowego mazurka?

Ciasto pozostaje należycie kruche jak na mazurki przystało, dzięki tajnemu składnikowi! Ugotowane na twardo żółtka jajka. 🙂

Do dzieła!

Uprzedzam Was, że goście nie uwierzą, że ten mazurek jest zdrowy.. 😉 

 

Zdrowy mazurek
Servings: 3
Author: Justdeliciousx
Składniki
spody mazurków
  • 145 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g mąki jaglanej albo również pełnoziarnistej, może być też sama jaglana dla wersji glutenfree!
  • 3 ugotowane na twardo żółtka jajka
  • 100 g masła klarowanego
  • 50 g mleka kokosowego z puszki która stała w lodówce (twarda część)
  • 2 łyżki śmietany bądź mleka kokosowego
  • 75 g zmielonego na drobny ksylitolu
krem czekoladowy
  • 5 łyżek serka homegenizowanego/jogurtu greckiego/awokado
  • 4 łyżki kakao
  • stewia/miód/ksylitol- do posłodzenia tyle ile lubicie
krem malinowo-truskawkowy
  • gotujemy 7 garści dużych malin i truskawek możecie wybrać tylko jedne owoce, mogą być mrożone z 4 łyżkami ksylitolu/miodu/stewi i odrobiną wanilii, kiedy zmiękną chwile blendujemy.
  • Za pomocą sitka odsączamy gęsty sok i odkładamy do miseczki przyda się do różowej polewy jako dekoracja. Pozostała gęstszą masę miksujemy z 3-4 łyżkami serka homogenizowanego/jogurtu/mleka kokosowego.
  • Dodatki do mazurków: migdały owoce granatu, prażone chipsy kokosa, masło orzechowe, cukier puder ze zmielonego ksylitolu.
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ręką aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  2. Dzielimy na 3 kulki i na blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem kokosowym każdą rozwałkowywujemy.
  3. Zaginamy rogi i nakłuwamy widelcem by powstał wzorek. Robimy kilka nakłuć również na środku ciasta.
  4. Pieczemy 25 minut w 180*C, następnie studzimy ok. 20-30 minut w leciutko otwartym piekarniku. Wtedy ciasto nabiera kruchości! 🙂
Recipe Notes

Jeśli zrobicie je długo przed Wielkanocą, bądźcie gotowi na to, że mogą do świąt nie przetrwać.. najlepiej zrobić tuż przed Wielkanocą bądź jeszcze lepiej.. kilka tur! 🙂
Wesołych Świąt! <3

Jeśli kochasz wielkanocne czekoladowe jajka koniecznie zobacz mój przepis na kokosowe sernikowe czekoladowe jajka! https://justdeliciousx.pl/wielkanocne-zdrowe-czekoladowe-jajka/

https://justdeliciousx.pl/easter-cheesecake-nuts-chocolate-eggs/

 

 

 

 

Te posty mogą Cię zainteresować

6 komentarzy

Ola 12 kwietnia, 2017 - 7:33 am

Czy mogę zastąpić masło klarowane i mleko kokosowe olejem kokosowym? a 75g ksylitolu miodem? 🙂

Reply
justdeliciousx 12 kwietnia, 2017 - 6:35 pm

w zasadzie możesz, ale mazurek nie będzie tak pięknie pachnieć i nie będzie tak chrupki jak z masłem 🙂

Reply
Karolina 13 kwietnia, 2017 - 3:45 pm

Czy mąka może być pelnoziarnista żytnia?

Reply
justdeliciousx 16 kwietnia, 2017 - 11:57 am

jak najbardziej, ja właśnie takiej używałam 😉

Reply
Gosia 22 kwietnia, 2017 - 3:54 pm

Zrobiłam na Wielkanoc spód do tych mazurków i w porównaniu z tymi kupnymi lub zrobionymi “tradycyjnie” przez członków mojej rodziny… nie, tu nie ma czego porównywać. Po prostu Twój przepis wygrał! Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego mazurka! Ten przepis zostanie ze mną na stałe (nawet robiąc inne ciasta na kruchym spodzie) <3

Reply
justdeliciousx 22 kwietnia, 2017 - 10:26 pm

<3!!! ogromnie się cieszę, bo mam podobne zdanie haha, dla mnie ten spód wygrał życie!! dziękuję za komentarz! :*

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej