fbpx

Pudding z mleczka kokosowego i tofu! Ekspresowy przepis

by justdeliciousx

Deser, który jest nie tylko pysznyi dosłownie gotowy w 5 minut, ale dodatkowo ma dużo białka! Oto przepis na błyskawiczny pudding z mleka kokosowego i tofu. W mojej wersji podany z mango i chrupkimi dodatkami. Z tym puddingiem nie masz innego wyjścia, jak zatrzymać się, zrelaksować i zaspokoić swoje słodkie podniebienie!

pudding-z-mleka-kokosowego-i-tofu-z-mango-przepis-ekspresowy

Skąd pomysł na pudding z mleka kokosowego i tofu?

Ten przepis stworzyłam, inspirując się azjatyckimi deserami w formie galaretek i budyniów. Podawane są w różnej formie, czasami jako kwadraty na talerzu, a czasami z mleczkiem lub innym słodkim syropem w misce. W jednej restauracji ze zdrowym jedzeniem, w której byłam, serwowano pudding czekoladowy z tofu z owocami. Bardzo nam smakował i to właśnie wtedy postanowiłam zrobić swój przepis!

pudding-z-mleka-kokosowego-i-tofu-z-mango-przepis-ekspresowy-składniki

Co będzie potrzebne do jego wykonania?

pudding-z-mleka-kokosowego-i-tofu-z-mango-przepis-ekspresowy-składniki

Potrzebujesz tylko kilku składników. Tak jak w tytule, tofu, mleczka kokosowego, a oprócz tego słodzika. Upewnij się, aby tofu było naturalne, nie wędzone, ani nie marynowane. Mleczko kokosowe House of Asia, którego używam ma 5-7% tłuszczu. Z pewnością taki procent jest wystarczający, by zapewnić gęstość i pyszny smak puddingu. Możesz użyć gęstszego mleczka kokosowego.

przepis-błyskawiczny-pudding-z-mleka-kokosowego-i-tofu

Pudding będzie idealnie pasował z owocami, to od Ciebie zależy, na jakie się zdecydujesz. U nas w ogródku właśnie zaczął się sezon na mango, więc nie mogłam go nie dodać! Oczywiście, jeśli nie mango, to świetne też będą wszelkie owoce jagodowe, truskawki, borówki, maliny. Prawdopodobnie spróbowałabym również z pomarańczą czy kiwi. Koniecznie daj mi znać, z czym Ty podałeś ten deser!

Na koniec, oprócz owoców, uwielbiam w deserach jakiś kruchy element. W moje ręce wpadły chipsy kokosowe BIO House of Asia oraz biały sezam. Niewątpliwie, sezam jest bardzo częstym dodatkiem do azjatyckich deserów. Dwa lata temu wykonałam już przepis na deser chałwowy z figą i sezamem do mojego pierwszego ebooka, dalej pamiętam jak wszyscy się nim zajadali. Zamiast sezamu możesz użyć na przykład orzechów, jednak jeśli masz możliwość, koniecznie spróbuj sezamu! Jest bogaty w wapń i żelazo.

przepis-błyskawiczny-pudding-z-mleka-kokosowego-i-tofu

Jak obrać mango?

Istotnie, w tej sytuacji, jeśli nie oglądałeś mojego filmiku, na którym przedstawiam 2 sposoby – azjatycki i europejski – na obranie mango, to jest idealna okazja, by to nadrobić. Filmik znajdziesz tu:

Kilka ważnych rad, jak zrobić pudding:

  1. Łatwiej będzie Ci zmiksować miękkie tofu, ale możesz użyć również twardego, choć wtedy będziesz musiał miksować je dłużej.
  2. Nie oszczędzaj na dodatku słodziku w tym przepisie. Jest to koniecznie, by deser był słodki i nie smakował mocno tofu.
  3. Wybierz mleko kokosowe z prostym składem i bez zbędnych dodatków.
  4. Im bardziej tłuste mleko wybierzesz, tym pudding będzie gęściejszy.
  5. Najlepiej smakuje, gdy zaraz po jego zmiksowaniu schowasz go do lodówki na kilka minut. W tym czasie możesz na przykład pokroić owoce. Lekko chłodny jest bardzo orzeźwiający!
przepis-błyskawiczny-na-zdrowy-deser

Czas na cały przepis!

Pudding z mleczka kokosowego i tofu!
Course: Dessert
Cuisine: Chinese
Servings: 2 porcje
Składniki
Pudding
  • 1 paczka naturalnego miękkiego tofu -moja miała 275 g, 250g też będzie wystarczające
  • 65 ml mleczka kokosowego 5-7%, jeśli używasz gęstszego, możesz dodać go więcej
  • 40 g erytrolu zmielonego na puder*
  • 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki opcjonalnie
Dodatki
  • 1 sztuka mango
  • 2 łyżki chipsów kokosowych
  • 2 łyżki sezamu prażonego na suchej patelni
Wykonanie
  1. Składniki na pudding umieść w mikserze i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

  2. Włóż pudding do lodówki, a w tym czasie przygotuj dodatki. Obierz mango, upraż sezam.

  3. Przełóż pudding do odpowiednich szklanek lub miseczek. Udekoruj dodatkami, zaczynając od owoców.

  4. Jedz od razu lub przechowywuj w lodówce!

Recipe Notes
  • erytrol możesz wymienić na ksylitol, stewię lub miód

Ten deser stał się naszym ulubionym, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego! Mam nadzieję, że i u Ciebie w domu podbije podniebienia!

Justyna

deser-z-mleka-kokosowego

Jeśli lubisz takie proste przepisy koniecznie zobacz mojego najnowszego eBook’a Just 5.

https://justdeliciousx.pl/produkt/just-5/
Zobacz eBooka Just 5!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Te posty mogą Cię zainteresować

1 comment

CookUp 28 lutego, 2020 - 1:14 pm

Wygląda tak pysznie, że nie bylibyśmy w stanie go sobie odmówić. Fantastyczny pomysł na lekki deser, który daje duuuużo przyjemności! 🙂

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej