Deser, który jest nie tylko pysznyi dosłownie gotowy w 5 minut, ale dodatkowo ma dużo białka! Oto przepis na błyskawiczny pudding z mleka kokosowego i tofu. W mojej wersji podany z mango i chrupkimi dodatkami. Z tym puddingiem nie masz innego wyjścia, jak zatrzymać się, zrelaksować i zaspokoić swoje słodkie podniebienie!

Skąd pomysł na pudding z mleka kokosowego i tofu?
Ten przepis stworzyłam, inspirując się azjatyckimi deserami w formie galaretek i budyniów. Podawane są w różnej formie, czasami jako kwadraty na talerzu, a czasami z mleczkiem lub innym słodkim syropem w misce. W jednej restauracji ze zdrowym jedzeniem, w której byłam, serwowano pudding czekoladowy z tofu z owocami. Bardzo nam smakował i to właśnie wtedy postanowiłam zrobić swój przepis!

Co będzie potrzebne do jego wykonania?

Potrzebujesz tylko kilku składników. Tak jak w tytule, tofu, mleczka kokosowego, a oprócz tego słodzika. Upewnij się, aby tofu było naturalne, nie wędzone, ani nie marynowane. Mleczko kokosowe House of Asia, którego używam ma 5-7% tłuszczu. Z pewnością taki procent jest wystarczający, by zapewnić gęstość i pyszny smak puddingu. Możesz użyć gęstszego mleczka kokosowego.

Pudding będzie idealnie pasował z owocami, to od Ciebie zależy, na jakie się zdecydujesz. U nas w ogródku właśnie zaczął się sezon na mango, więc nie mogłam go nie dodać! Oczywiście, jeśli nie mango, to świetne też będą wszelkie owoce jagodowe, truskawki, borówki, maliny. Prawdopodobnie spróbowałabym również z pomarańczą czy kiwi. Koniecznie daj mi znać, z czym Ty podałeś ten deser!
Na koniec, oprócz owoców, uwielbiam w deserach jakiś kruchy element. W moje ręce wpadły chipsy kokosowe BIO House of Asia oraz biały sezam. Niewątpliwie, sezam jest bardzo częstym dodatkiem do azjatyckich deserów. Dwa lata temu wykonałam już przepis na deser chałwowy z figą i sezamem do mojego pierwszego ebooka, dalej pamiętam jak wszyscy się nim zajadali. Zamiast sezamu możesz użyć na przykład orzechów, jednak jeśli masz możliwość, koniecznie spróbuj sezamu! Jest bogaty w wapń i żelazo.

Jak obrać mango?
Istotnie, w tej sytuacji, jeśli nie oglądałeś mojego filmiku, na którym przedstawiam 2 sposoby – azjatycki i europejski – na obranie mango, to jest idealna okazja, by to nadrobić. Filmik znajdziesz tu:
Kilka ważnych rad, jak zrobić pudding:
- Łatwiej będzie Ci zmiksować miękkie tofu, ale możesz użyć również twardego, choć wtedy będziesz musiał miksować je dłużej.
- Nie oszczędzaj na dodatku słodziku w tym przepisie. Jest to koniecznie, by deser był słodki i nie smakował mocno tofu.
- Wybierz mleko kokosowe z prostym składem i bez zbędnych dodatków.
- Im bardziej tłuste mleko wybierzesz, tym pudding będzie gęściejszy.
- Najlepiej smakuje, gdy zaraz po jego zmiksowaniu schowasz go do lodówki na kilka minut. W tym czasie możesz na przykład pokroić owoce. Lekko chłodny jest bardzo orzeźwiający!

Czas na cały przepis!

- 1 paczka naturalnego miękkiego tofu -moja miała 275 g, 250g też będzie wystarczające
- 65 ml mleczka kokosowego 5-7%, jeśli używasz gęstszego, możesz dodać go więcej
- 40 g erytrolu zmielonego na puder*
- 1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, imbiru
- 2 łyżki soku z limonki opcjonalnie
- 1 sztuka mango
- 2 łyżki chipsów kokosowych
- 2 łyżki sezamu prażonego na suchej patelni
-
Składniki na pudding umieść w mikserze i zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-
Włóż pudding do lodówki, a w tym czasie przygotuj dodatki. Obierz mango, upraż sezam.
-
Przełóż pudding do odpowiednich szklanek lub miseczek. Udekoruj dodatkami, zaczynając od owoców.
-
Jedz od razu lub przechowywuj w lodówce!
- erytrol możesz wymienić na ksylitol, stewię lub miód
Ten deser stał się naszym ulubionym, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego! Mam nadzieję, że i u Ciebie w domu podbije podniebienia!
Justyna

Jeśli lubisz takie proste przepisy koniecznie zobacz mojego najnowszego eBook’a Just 5.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
1 comment
Wygląda tak pysznie, że nie bylibyśmy w stanie go sobie odmówić. Fantastyczny pomysł na lekki deser, który daje duuuużo przyjemności! 🙂