fbpx

Puszysty sernik borówkowy na zimno! Na maślano-herbacianym spodzie! <3

by justdeliciousx

Przez to ciasto nawet Gargamel chce być Smerfem! 🙂

Miałam pełną lodówkę borówek zebranych dzień wcześniej na działce oraz bardzo ważną okazję by zrobić jakiś wyśmienite ciasto! I to na już!

Goście przychodzili o 13, więc rano wstałam i zaczęłam działać.. było to dość ryzykowne, bo testowałam ten przepis i nie miałam pewności czy wystarczy ciastu czasu w lodówce by zgęstnieć. Jednak było idealne już po 2 godzinach!

I okazał się wielkim sukcesem.. dosłownie, bo wyszedł bardzo wysoki! 🙂 Goście bardzo chwalili.. szczerze, było Nas troje, a ciasta tego dnia już nie było. 🙂

Róbcie ciasto i tańczcie jak Smeryfy! 🙂 

https://www.youtube.com/watch?v=EWgtts_3qQc

Przepis na sernik borówkówy na zimno!

Składniki

Spód

170 g herbatników bez cukru- możecie ewentualnie wymienić na biszkopty albo zrobić spód z przepisu na tarte, ale mi się udało kupić herbatniki w Tesco!

30 g masła klarowanego

40 g mleka kokosowego/maślanki

Masa sernikowa:

3 szklanki borówek ok. 700 g – możecie zastąpić innymi świeżymi jagodowymi owocami lub bananami

600 g twarogu z wiaderka

200 g gęstego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu

4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody lub użyj 2 łyżek gumy guar

1 łyzka soku z cytryny

skórka starta z połowy cytryny

szczypta imbiru i kardamonu

3-4 krople esencji waniliowej

7 kropel stewii w płynie lub 4 łyżki miodu

dekoracja:

borówki

wiórki kokosowe

pokruszone suszone truskawki

Wykonanie

Zacznij od pokruszenia herbatników, najprościej będzie w możdzierzu. Pokrusz je bardzo drobno, ale nie muszą być całkowicie proszkiem. Dodaj rozpuszczonej masło i mleko. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na spód przygotowanej formy z papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.

Przygotuj żelatynę/ gumę guar. Zmiksuj na gładko borówki, jeśli na mikserze zostaną skórki nie dodawaj ich do masy, możesz je zjeść później z jogurtem/owsianką. Dodaj pozostałe składniki oprócz żelatyny do miski i zmiksuj do gładkiej masy z borówkami. Na koniec dodaj żelatynę/gumę guar i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyłóż na spód i wstaw do lodówki na min. 3 godziny.

Smacznego i wszystkiego smerfnego!

 

 

Te posty mogą Cię zainteresować

4 komentarze

Viqag 23 lipca, 2018 - 4:45 pm

A jeśli chciałabym zrobic spod z biszkoptów to mam je suche wyłożyć czy co zrobic? Ciasto wyglada pysznie ? Mistrzyni!

Reply
justdeliciousx 24 lipca, 2018 - 7:29 pm

To musisz je również pokruszyć drobno, a póżniej tak samo dodać masło i wymieszać! Myślę, że mleko możesz sobie już darować by spód wyszedł chrupki. 🙂

Reply
Aska 25 lipca, 2018 - 11:53 am

na jaka foremkę jest przepis?

Reply
justdeliciousx 25 lipca, 2018 - 7:10 pm

średnia 26 cm 🙂

Reply

Leave a Comment

Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej