Pyszne ciasto pleśniak z truskawkami bez cukru!

U mnie w domu nigdy się nie jadło pleśniaka i dopiero jak usłyszałam od kogoś z Was sugestie, że powinnam zrobić to ciasto w zdrowej wersji sprawdziłam jak wygląda.. 🙂

Jest szansa, że kiedyś go jadłam wcześniej, ale musiało być to bardzo dawno. Za to spodobała mi się jego budowa. Uwielbiam, gdy ciasta są z bezą.. a jednocześnie kruchy spód i owoce.. to tworzy świetną całość!

Jeszcze lepiej, że to ciasto pieczę się raz a nie partiami. Mojej całej rodzinie bardzo smakowało! W dodatku, przepis jest z polskimi, soczystymi, niepowtarzalnymi w smaku truskawkami! 🙂

Bardzo przyjemnie się go robi, a zatem.. zapraszam Wam do kuchni! 🙂  

 

Zdrowy pleśniak z truskawkami
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 2,5 szklanki mąki - ja zrobiłam miks z pełnoziarnistej ryżowej i z cieciorki.
  • 70 g masła klarowanego
  • 140 g ksylitolu
  • 3 krople wanilii
  • 130 g gęstego jogurtu lub śmietany
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyniu
  • szczypta kardamonu
  • ok. 0 5 kg truskawek
  • dodatki: masło orzechowe wiórki kokosowe
Instructions
  1. Truskawki gotujemy z kroplą wanilii aż będą miękkie. Studzimy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich zimne masło klarowane, żółtka, wanilię, 40 g ksylitolu i jogurt. Wszystko dokładnie mieszkamy, aż składniki się połączą, masa powinna być krucha.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem/olejem koko. Wyłożyć 2/3 ciasta do blachy i włożyć do lodówki.
  4. Zaczynamy ubijać białka i kiedy masa stanie się już sztywna, dodajemy porcjami 100 g ksylitolu, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę kardamonu.
  5. Wyjmujemy z lodówki ciasto i wykładamy na nie truskawki. Wylewamy pianę z białek na truskawki i kruszymy na nią resztę ciasta. 🙂
  6. Warstwy są super!
  7. Pieczemy 45 minut w 180*C. Studzimy w piekarniku.
  8. Przed podaniem możecie dodatkowo oblać masłem orzechowym i posypać wiórkami kokosowymi!

 

2 thoughts on “Pyszne ciasto pleśniak z truskawkami bez cukru!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.