Raw Berry Avocado Mousse Cake

Jagodowe ciasto z awokado bez pieczenia na orzechowo-daktylowym spodzie.

Długo zbierałam się do zrobienia ciasta w stylu raw, czyli bez pieczenia, bez żadnej mąki, jajek. Byłam zaskoczona, powiem Wam prawdę, już długo próbuje tych wszystkich zdrowych rzeczy… i gdyby nie fakt, że zrobiłam je sama nie uwierzyłabym, że nie zawiera cukru ani innych niepożądanych składników… jest za dobre!  Ma tylko jedną wadę.. kończy się 🙁

Można dowolnie pozmieniać składniki spodu, owoce, dodatki. Ja sama robiłam je bez żadnego konkretnego przepisu, z tego na co miałam ochotę i akurat było pod ręką.. 😉

Tak uśmiecha się ciacho podczas konsumpcji 😀

RAW BERRY AVOCADO MOUSSE CAKE
Cook Time
1 hr
 
Servings: 1
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Spód
  • 10 g nerkowców
  • 3 daktyle
Dolna warstwa
  • pół awokado
  • 50 g półtłustego twarogu
Górna warstwa
  • 50 g mrożonych owoców u mnie mieszanka leśnych
  • łyżka jogurtu greckiego
Instructions
  1. Zaczynamy od przygotowania spodu. Należy troszkę zmoczyć daktyle, żeby łatwiej było pokroić je w drobniejsze kawałki i wyjąć pestki jeśli je mają. Dodajemy nerkowce i miksujemy w siekaczu na wysokich obrotach aż orzeszki i daktyle stworzą zwartą masę- u mnie wystarczyła minuta. Nie należy miksować za długo, nie chcemy stworzyć pyłu, spód powinien zostać chrupki. 😉
  2. Taką mieszankę przekładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika.
  3. W tym czasie miksujemy składniki na dolna warstwę i osobno na górną.
  4. Wyjmujemy schłodzony spód z zamrażalnika i układamy na nim przygotowane warstwy.
  5. Całość mrozimy w zamrażalniku. Ja trzymałam je tam trochę ponad godzinę. Przed podaniem dobrze jest odczekać ok 3 minut, żeby nie było bardzo zimne. Do dekoracji użyłam wiórków kokosowych i startej gorzkiej czekolady.

 

Konsystencja jest kremowa, a daktyle sprawiają, że nie potrzeba żadnych dodatkowych słodzików. Na pewno ciasto na bazie daktylów, orzechów i awokado będę robić częściej.. i w większej ilości. Podbiło moje serce! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.