Rhubarb oats tart with oranges

W końcu! W mojej kuchni zagościł rabarbar. 🙂 Marzyła mi się od dawna taka tarta.. pomyślałam, że owsiany spód będzie pasował idealnie. Chciałam też do rabarbaru dodać trochę cytrusowej słodkości, więc zdecydowałam się na pomarańczową nutę.. 🙂 Smakuje dobrze na ciepło i na zimno! 🙂

 

 

 

Tarta z rabarbarem na owsianym spodzie
Author: Justdeliciousx
Ingredients
spód
  • 150 g płatków owsianych zmielonych w młynku na mąką lub zwykła mąka owsiana*
  • 50 g mąki jaglanej lub też owsianej
  • 5 łyżek stopionego masła klarowanego i wystudzonego
  • 3 łyżki jogurtu
  • po łyżeczce: proszek do pieczenia sól
  • stewia/ksylitol 2 łyżki
  • aromat waniliowy/ziarenka z laski wanilii
  • ok. pół szklanki- szklanka wody
  • *dla wersji bezglutenowej kupić należy płatki owsiane bezglutenowe lub można użyć jaglanych
nadzienie
  • 0.7 kg rabarbaru
  • 1 pomarańczka
  • cynamon
  • 6 łyżek ksylitolu/3 stewii
  • wanilia
  • dodatki: zmielony na puder ksylitol
Instructions
  1. Zaczynamy od pocięcia rabarbaru na paski takiej wielkości by zmieściły się w garnku i gotujemy z pozostałymi składnikami na nadzienie oprócz pomarańczy. Gotujemy przez 5 minut- aż rabarbar będzie miękki, wtedy odlewamy kompot- mniam! jego picie umila przygotowanie reszty ciasta! 😉 Rabarbar łączymy z pokrojoną w kostkę pomarańczą i dostawiamy. By przygotować spód zaczynamy od zmiksowania masła z jogurtem, słodzikiem i wanilią, następnie stopniowo dodajemy wymieszane razem sypkie składniki. Podczas miksowania dodajemy wodę w miarę potrzeb tak by mąka cała połączyła z ciastem. Musi ono zostać zbite, nie może się lać, ale kulka powinna być lekko wilgotna i łatwa do formowania. Dzielimy ciasto na dwa kawałki, jeden większy jakieś 2/3 ciasta i drugi 1/3 ciasta. Większy kawałek kładziemy na posypaną mąką stolnice, wałek oblepiamy folią plastikową i mąką i zaczynamy rozwałkowywać ciasto. Po kawałku ciasto wyklejamy formę na tartę wcześniej wysmarowaną olejem koksowym lub innym tłuszczem. Pieczemy przez 6 minut w 200*C. W tym czasie rozwałkowywujemyw drugą część ciasta i ostrym, mokrym nożem odkrajmy 6 pasów. Na upieczony spód wylewamy nadzienie i układamy pasy, pieczemy przez 20 minut w 180*C i studzimy w uchylonym piekarniku. Po ostygnięciu łatwiej się kroi i wtedy można posypać 'cukrem pudrem'.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.