Ser z pestek słonecznika! Idealny na kanapki.

To nadchodzące Święta były dla mnie powodem do zrobienia w końcu przepisu na wegański ser z pestek słonecznika! 🙂 Otóż sery w Tajlandii są bardzo drogie, a miałam ochotę zjeść coś innego. Wiecie, że pestki i nasiona to mój konik, szczególnie ostatnio! Wiem, że niektórzy przygotowują na Święta kulkę białego, kremowego sera otoczonego żurawiną, właśnie to postanowiłam odtworzyć.

Wegański ser często robi się z samych orzechów nerkowca, jednak nie mogłam się powstrzymać nie dodać pestek słonecznika, ponieważ akurat jestem w końcowej fazie cyklu. Słonecznik jest zalecany właśnie od 14 dnia cyklu, a więcej o tym pisałam tutaj: Rotacja Nasionami Czyli Naturalna Regulacja Hormonalna!

wegański-ser-z-pestek-słonecznika-i-żurawiną-przepis

Wegański ser z pestek słonecznika – dla kogo?

Ten ser jest oczywiście idealny dla wegan, ale nie tylko to może być powodem, dla którego być może będzie dla Ciebie idealny. Przede wszystkim nietolerancja laktozy może być powodem, dla którego nie jadasz zwykłych serów. Niektórzy skarżą się też, że po serze pogarsza się stan ich cery. Szczerze powiem Wam, że ja nie należę do tych osób, które mają problem z nabiałem. Jednak, ze względu, że staram się jeść zdrowo pomysł na ser w orzechów i pestek wydawał mi się bardzo trafny.

Co ważne! Ten ser jest przyjazny dla jelit, ponieważ przed jego wykonaniem namaczamy orzechy i pestki. W ten sposób uzyskujemy tzw. aktywne orzechy i pestki, po angielsku określa się je jako sprouted seeds. Właśnie ten fakt sprawia, że są one łatwe do trawienia. Pisałam o tym w tym poście: Jak I Czy Moczyć Orzechy I Nasiona?

wegański-ser-z-pestek-słonecznika-i-nerkowców-przepis-pasta

Czego potrzebujesz do zrobienia z wegańskiego sera?

Jak już po tytule wiesz, do sera z pestek słonecznika, na pewno będą one potrzebne. Oprócz tego użyłam orzechów nerkowca, myślę, że z blanszowanymi migdałami lub orzechami makadamia ten przepis byłby równie smaczny. Innych orzechów nie polecam, a szczególnie włoskie, laskowe, brazylijskie – ich smak jest zbyt intensywny i cierpki. Oprócz orzechów korzystam z przypraw, które nadadzą tej orzechowej imprezie smak sera.

Oto przepis!

Wegański ser z pestek słonecznika
Course: Side Dish
Cuisine: wegańska
Servings: 1 spora kulka
Ingredients
  • 80 g nerkowców
  • 70 g pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych można ewentualnie pominąć
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki można pominąć
Dodatki
żurawina, rodzynki, morele!
Instructions
  1. Wrzuć orzechy i pestki do miski i zalej wodą. Odczekaj conajmniej 4 godziny, a jeśli możesz odstaw je na noc.

  2. Po tym czasie odlej wode i dwukrotnie przepłucz orzechy i pestki zimną wodą.

  3. Wsyp do blendera wszystkie potrzebne składniki. Polecam najłatwiej uzywać blendera ręcznego do tego przepisu. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

  4. Przygotuj papier do pieczenia i wyłóż masę formując kulkę, najlepiej wsadź papier do małej miski. Zawiń papier, dzięki temu będzie Ci łatwiej zrobić kulkę bez brudzenia rąk.

  5. Odstaw ser do lodówki na conajmniej 1 godzine. Potem wyłóż na talerz i obtocz suszonymi owocami!

  6. Ser jest kremowy i nadaję się do smarowania na pieczywo!

wegański-ser-pestki-słonecznika-przepis-pasta

Jako, że czytasz ten post chwilę przed Świętami, chciałabym Ci złożyć najlepsze życzenia z okazji Bożego Narodzenia! Ciepła, spokoju, obecności najbliższych i wspaniałego Nowego Roku! Zróbmy go just delicious! 😉

Justyna

xoxo

Jeśli interesuje Cię temat zdrowych jelit mówiłam, o tym tutaj:

Tu znajdziesz listę moich świątecznych przepisów:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.