Śledzie w sosie korzennym z chia i granatem! <3

Pierwszy raz, zainspirowana szwedzkim przepisem na śledzie w kawie, w tym roku przygotowywałam śledzie na Wigilijny stół.

Po tym jak wszystkim ogromnie zasmakował przepis z kawą, podczas przygotowywania kolejnej porcji uznałam, że idę na całość.. 🙋🏼a wspomnienie kiedyś jedzonych śledzi z kasza manną pobudziło moja wyobraźnie, żeby do sosu dodać coś chrupiącego. 🤤🙌🏻 ❤️

Moi rodzice, którzy są fanami śledzika i nie jednego próbowali, byli zachwyceni tym przepisem. 🙂 Ja sama, która nie przepadam za śledziem robiłam dokładki! 😀

Musicie spróbować!

Śledzie w sosie korzennym z nasionami chia i garantem
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 6 filetów śledziowych 30 g dobrej musztardy, 70 g śmietany, 100 g jogurtu, 30 g oleju, 1 łyżkę kawy, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżki miodu, 3 łyżki nasion chia, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę soli
Instructions
Przygotowanie
  1. Wcześniej zamarynowane w podstawowej marynacie płaty śledziowe odcedzamy i kroimy na kawałki.
  2. W misce mieszamy składniki na marynatę do jednolitego połączenia i odstawiamy najlepiej na noc, żeby nasionka spęczniały. Jeśli nie macie czasu możecie od razu zalać filety marynatą. 😉Jeśli zrobicie to rano do kolacji śledzie przejdą marynatą. Gotowe posypujemy pestkami granatu. 😋❤️🌟

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.