Pierwszy raz, zainspirowana szwedzkim przepisem na śledzie w kawie, w tym roku przygotowywałam śledzie na Wigilijny stół.
Po tym jak wszystkim ogromnie zasmakował przepis z kawą, podczas przygotowywania kolejnej porcji uznałam, że idę na całość.. ??a wspomnienie kiedyś jedzonych śledzi z kasza manną pobudziło moja wyobraźnie, żeby do sosu dodać coś chrupiącego. ??? ❤️
Moi rodzice, którzy są fanami śledzika i nie jednego próbowali, byli zachwyceni tym przepisem. 🙂 Ja sama, która nie przepadam za śledziem robiłam dokładki! 😀
Musicie spróbować!

Śledzie w sosie korzennym z nasionami chia i garantem
Składniki
- 6 filetów śledziowych 30 g dobrej musztardy, 70 g śmietany, 100 g jogurtu, 30 g oleju, 1 łyżkę kawy, 2 łyżki przyprawy do piernika, 2 łyżki miodu, 3 łyżki nasion chia, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę soli
Wykonanie
Przygotowanie
-
Wcześniej zamarynowane w podstawowej marynacie płaty śledziowe odcedzamy i kroimy na kawałki.
-
W misce mieszamy składniki na marynatę do jednolitego połączenia i odstawiamy najlepiej na noc, żeby nasionka spęczniały. Jeśli nie macie czasu możecie od razu zalać filety marynatą. ?Jeśli zrobicie to rano do kolacji śledzie przejdą marynatą. Gotowe posypujemy pestkami granatu. ?❤️?