Przepis na soba noodles z pulpetami z groszku w sosie grzybowym!

Pamiętasz tą scenę z Zakochanego Kundla, gdy przy świeczkach zakochani wcinali spaghetti bolognese z pulpetami? Ja stworzyłam swoją wersję tego dania zmieniając spaghetti i tworząc przepis na soba noodles, a pulpety zrobiłam lekko pikantne z zielonego groszku. Idealnie do tego pasował kremowy grzybowy sos z imbirem. Jak możesz się domyślać, kuchnia azjatycka kojarzy mi się bardzo romantycznie. 🙂

przepis-na-soba-noodles

Azjatyckimi makaronami zachwyca się cały świat i wcale się temu nie dziwie.

Ja najczęściej jem pad thai’a i tak też pieszczotliwie nazywam swojego chłopaka. Jako, że w naszym domu kuchnia azjatycka bardzo miesza się z polską i europejską często moje dania prezentują styl New Asia. #NowaAzja 

pulpety-z-groszku

Gotowanie z azjatyckich składników potraw na wzór posiłków z innych części świata to świetny pomysł na rozbudzenie wyobraźni i zabawy w kuchni! 

przepis-na-soba-noodles

Tym razem postanowiłam pójść w włosko-azjatycki fushion! Ostatnio bardzo miałam ochotę przyrządzić makaron soba. Różni się on od innych japońskich makaronów (udon, ramen) tym, że jest z dodatkiem gryki. Dzięki temu jest mniej kaloryczny i zawiera więcej wartościowych składników odżywczych. Nie będę wspominać jaki jest pyszny!

przepis-na-soba-noodles

 

Soba noodles przyrządza się bardzo szybko. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu- gotuje się 3 minutki we wrzątku, następnie go odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Mój makaron to produkt House of Asia, a w ich ofercie możesz znaleźć, wiele więcej azjatyckich produktów, które uwielbiam! Pełna oferta jest na stronie http://houseofasia.com.pl

przepis-na-soba-noodles

Wczuj się w nastrój i zabieramy się za przygotowanie! Oto przepis.

Makaron soba z pupletami z zielonego groszku w sosie grzybowym.
Prep Time
20 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
30 mins
 

Pyszne!

Course: Main Course
Keyword: makaron, soda, obiad, puplety, wegetariańskie
Servings: 2 porcje
Ingredients
Pulpety z zielonego groszku
  • 1 puszka groszku
  • 1 łyżka sosu sambal
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soku z limonki
Panierka: 2 łyżki mąki kukurydzianej i łyżka mielonego siemienia lnianego.
Kremowy sos grzybowy
  • 150 g boczniaków
  • 2 garści suszonych grzybów shiitake
  • 2 garści suszonych grzybów mun
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
Makaron soba ok. 75 g ( jedna porcja z opakowania)
Olej kokosowy lub inny odpowiedni do smażenia. (patrz tabelka dymienia tłuszczy w moim e-booku)
Opcjonalne dodatki: szczypiorek, rzodkiewka, sezam, papryczka chili
Instructions
  1. Zacznij gotować wodę na makaron.

  2. Odsącz groszek i przełóż do blendera. Dodaj resztę składników na pulpety i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.

  3. Pomieszaj na talerzu składniki na panierkę. Formuj w rękach z masy pulpety i obtaczaj je w mące.

  4. Rozgrzej na patelni olej i zacznij smażyć pulpety na średnim ogniu pod przykryciem ok. 12 minut. Przewracaj je co jakiś czas.

  5. Pokrój na średniej wielkości kawałki boczniaki i zacznij smażyć na osobnej patelni. Następnie dodaj pozostałe grzyby i przyprawy. Poczekaj, aż grzyby się usmażą przed dodaniem mleka kokosowego.

  6. Włóż makaron do przygotowanego wcześniej wrzątku i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  7. Zmniejsz ogień pod grzybami na najmniejszy i dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na minimalnym gazie. Kiedy pulpety będą lekko chrupkie i złociste zmniejsz ogień i przygotuj dodatki do dania.

  8. Wyłóż na talerze makaron, następnie pulpety i oblej grzybowym sosem. Udekoruj dodatkami! Bon Appetit! 🙂

Daj mi znać w komentarzu jaki jest Twój pomysł na danie w stylu Nowa Azja! 🙂 

Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.