Strawberry chia jam! <3

Tak chodził za mną dżem! Miałam do wyboru kupić sklepowy lub zrobić użytek z przeceny na truskawki! 😉

Dżem się robi bardzo prosto. Myjemy truskawki i kroimy z ćwiarki, gotujemy na niedużym ogniu aż zmiekną wyastarczająco, że widelcem będzie można rozgnieść je do konsystencji musu. 🙂 Kiedy tak pogotują się około 10 minut dodajemy łyżke chia i gotujemy na małym ogniu często mieszając też ok. 10 minut. Dzęm zgęstnieje, wtedy możemy go wystudzić i zapakować do słoiczka. 🙂 Mój stoi w lodówce już kilka dni, choć co prawda nie wiele go zostało! 😉

Proporcje są następujące: na pół kilograma truskawek 2 łyżki nasion chia. Jeśli dla kogoś owoce są mało słodkie można dodać na koniec łyżke miodu lub dowolny słodzik.

teraz pozostaje tylko liczyć wielość zastosowań dżemu! 😀 przeróżne modyfikacje kanpek ( moja ulubiona dżem i masło orzechowe :> ), sos do naleśników czy do owsianki, dodatek do twarożku a nawet jako sos do sałatki! yum <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.