Świąteczna czekoladowa tarta z mango i waniliowym budyniem <3

Tradycyjnie jak zawsze na Święta zdecydowałam przygotować coś mniej klasycznego. 🙂

Na naszym rodzinnym stole i tak nigdy nie zabraknie piernika i makowca, dlatego ja staram się dostarczyć coś lżejszego i bardziej innowatorskiego!

W tym roku przyśniła mi się czekoladowa tarta. Postanowiłam wypełnić ją delikatnym waniliowym budyniem, który w połączeniu z mango był świetnym kontrastem dla ciemnej czekolady.. 🙂

Jak możecie się spodziewać moje ciasto było bez cukru! Do jego przygotowania wykorzystałam budyń waniliowy Winiary bez cukru. 

Całej rodzinie tarta bardzo smakowała, więc szczerze mogę powiedzieć, że był to trafiony pomysł. 🙂 

 

Czekoladowa tarta z mango i budyniem!
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Spód
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g migdałow
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki daktyli zalanych wrzątkiem
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
budyń
  • opakowanie waniliowego budyniu Winiary bez cukru
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki ksylitolu
dodatki
  • mango
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • migdały wiśnie i wiórki kokosowe do dekoracji
Instructions
  1. Wszystkie składniki na spód należy zmielić w elektrycznym młynku. Gotową masę przekładamy do formy na tartę i wstawiamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zastępując mleko krowie dowolnym roślinnym z kartonu, a cukier ksylitolem.
  3. Gotowy budyń wylewamy na spód tarty, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i dekorujemy dodatkami!
Recipe Notes

Tarta może stać w temperaturze pokojowej, jednak jeśli nie zamierzacie zjeść jej od razu radzę przechowywać w lodówce. 🙂
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.