fbpx

Świąteczna czekoladowa tarta z mango i waniliowym budyniem <3

by justdeliciousx

Tradycyjnie jak zawsze na Święta zdecydowałam przygotować coś mniej klasycznego. 🙂

Na naszym rodzinnym stole i tak nigdy nie zabraknie piernika i makowca, dlatego ja staram się dostarczyć coś lżejszego i bardziej innowatorskiego!

W tym roku przyśniła mi się czekoladowa tarta. Postanowiłam wypełnić ją delikatnym waniliowym budyniem, który w połączeniu z mango był świetnym kontrastem dla ciemnej czekolady.. 🙂

Jak możecie się spodziewać moje ciasto było bez cukru! Do jego przygotowania wykorzystałam budyń waniliowy Winiary bez cukru. 

Całej rodzinie tarta bardzo smakowała, więc szczerze mogę powiedzieć, że był to trafiony pomysł. 🙂 

 

Czekoladowa tarta z mango i budyniem!
Author: Justdeliciousx
Składniki
Spód
  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g migdałow
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki daktyli zalanych wrzątkiem
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
budyń
  • opakowanie waniliowego budyniu Winiary bez cukru
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 4 łyżki ksylitolu
dodatki
  • mango
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • migdały wiśnie i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki na spód należy zmielić w elektrycznym młynku. Gotową masę przekładamy do formy na tartę i wstawiamy do lodówki.
  2. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zastępując mleko krowie dowolnym roślinnym z kartonu, a cukier ksylitolem.
  3. Gotowy budyń wylewamy na spód tarty, polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą i dekorujemy dodatkami!
Recipe Notes

Tarta może stać w temperaturze pokojowej, jednak jeśli nie zamierzacie zjeść jej od razu radzę przechowywać w lodówce. 🙂
Smacznego!

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej