Oto przepis, który zrobiłam na spontanie i w ogóle mnie nie zawiódł; chleb o niskim indeksie glikemicznym to moje nowe uzależnienie!
Od czasu kiedy zostałam zdiagnozowana z PCOS, który wiąże się z insulioopornością muszę zwracać uwagę na ładunek glikemiczny tego co jem. Ze względu na to, że dbam o przywrócenie zdrowia hormonalnego mojemu organizmowi staram się dostarczać mu jak najbardziej odżywcze pokarmy. Dodatkowo szkolę się i uczę, o tym jakie składniki pomagają w walce z problemami hormonalnymi, w moim przypadku chodzi o odzyskanie okresu.

Kocham chleb!
Uwielbiam jeść na śniadanie ciepły chleb, nie lubię białego, ale taki żytni, najlepiej na zakwasie z ziarnami jest moim ulubionym! Brakuję mi tego chleba w Bangkoku. 🙂 Inna sprawa, że nawet taki zdrowy chleb z żytniej czy orkiszowej mąki to dalej głównie węglowodany. W przypadku insulinooporności zaleca się jedzenie białkowo-tłuszczowych śniadań. Właśnie, dlatego postanowiłam zrobić chleb o niskim indeksie glikemicznym, który będzie nadał się na takie śniadanie i nie powodował wyrzutu insuliny. 🙂
Zalety szybkiego chleba o niskim indeksie glikemicznym.
Ważne zalety oczywiście już wydedukowałeś z tytuły, ale pozwól, że to rozwinę.
- Chleb robi się w jednej misce, bez czekania aż wyrośnie!
- Czas przygotowania trwa 5 minut, a pieczenia 30 i gotowe!
- Chlebek zawiera siemię lniane, które jest wspaniałe, jeśli tak jak masz problemy hormonalne.
- Chlebek zawiera ziarna, które mają zdrowe tłuszcze!
- Dodatek mąki z ciecierzycy sprawia, że chlebek ma więcej białka.
- Pasuje do podawania na słono i słodko!
- Dodatek octu jabłkowego również ma wpływ na indeks glikemiczny.

Ten chleb przechowuj w lodówce. Będzie dobry ponad tydzień! Ja codziennie przez 5 dni jadłam z niego kanapki. To też uważam za jego zaletę, że jest na prawdę sycący. To dzięki zawartości białka i tłuszczy!
Jeśli jesteś ciekawy działaniem pestek i nasion na hormony zobacz mój wpis tutaj: Rotacja nasionami czyli naturalna regulacja hormonalna!

- 135 g mąki z ciecierzycy możesz zastąpić inną by chlebek był dalej bezglutenowy wybierz jaglaną, ryżową. najlepsza będzie migdałowa, ponieważ indeks glikemiczny zostanie dalej niski.
- 3 łyżki mąski kokosowej lub płatków kokosowych można pominąć lub zastąpić mąką
- 40 g mielonego siemienia lnianego zmiel go przed użyciem nie kupuj już zmielonego, bo nie ma on swoich drogocennych wartości.
- 5 sztuk jajek zerówek lub odpowiednia ilość flax egg.
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki nasion słonecznika
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
-
Jajek nie musisz wcześnie ubijać. Jeśli jednak chcesz, by chlebek był bardziej puszysty oddziel białka od żółtek i ubij białka mikserem na sztywną pianę, a następnie wymieszaj w nie żółtka.
-
Wszystkie sypkie skłądniki wymieszaj w misce i powoli miksując na małych obrotach lub mieszając przy użyciu szpatułki dodawaj pozostałe mokre składniki.
-
Kiedy wszystko zostanie razem połączone, przełóż do małej blaszki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp chlebek nasionami słonecznika.
-
Piecz przez min. 30 minut i sprawdź patyczkiem czy chlebek w środku nie jest płynny. W zależności od piekarnika i użytej mąki możesz potrzebować piec do 40 minut. Bez otwierania piekarnika zostaw chleb do wystudzenia w środku.
-
Wystudzony chlebek wymij i podawaj z pysznymi dodatkami! Smacznego!
Więcej przepisów o niskim indeksie glikemicznym znajdziesz przeszukując kategorie przepisy oraz w moich ebookach!
Jeden z moich ulubionych deserów o niskim IG jest ten sernik kokosowy na zimno:
Daj znać jak smakował Ci chlebek i z czym go serwowałeś? 🙂 oznacz mnie @justdeliciousx!
Smacznego i pysznego wcinania!
Justyna
Przepisy o niskim indeksie glikemicznym znajdziesz też na moim kanale YT: