fbpx

Szybkie burrito z awokado i puszystym plackiemi! ;)

by justdeliciousx

Od czasu do czasu nudzą mi się proste obiady, kiedy po prostu wrzucam wszystko na patelnie. Tym razem właśnie potrzebowałam takiej odmiany w zdrowych posiłkach i wymyśliłam sobie burrito! Już dawno robiłam ten przepis, ale trochę o nim zapomniałam.

Wydaje się, że to czasochłonne, a jest wręcz przeciwnie, placek jak i nadzienie robi się dosłownie samo i wszystko zajmuję ok. 15 minut. 🙂

Oczywiście tortillę można kupić, ale moja jest bardzo prosta do zrobienia, bezglutenowa i bez sztucznych substancji, po za tym wychodzi bardzo puszysta i smakuje mi jeszcze bardziej niż te kupne! 🙂

 

Łapcie przepis na pyszny obiad, który sprawia, że trudno się nie uśmiechać! 🙂

Proste burrito z awokado, kukurydzą i puszystym plackiem!
Author: Justdeliciousx
Składniki
Placek
  • 1 jajko
  • pół szklanki maślanki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • kurkuma curry, pieprz, sól
Nadzienie
  • 100 g mielonego mięsa z indyka
  • mała cebula
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki kukurydzy
  • pół puszki obranych ze skóry pomidorów
  • 1/4 awokado
  • przyprawy: sól pieprz, wędzona słodka papryka, papryka chili, czosnek, majeranek, mielony kmin rzymski, imbir, gałka muszkatołowa
  • dodatkowo: starty ser do posypania
Wykonanie
  1. Składniki na placek miksujemy razem i wylewamy na rozgrzaną z olejem kokosowym patelnie. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron aż będzie lekko przypieczona.
  2. W tym czasie kroimy cebulę i smażymy razem z mięsem na oleju. Kiedy mięso i cebula będą usmażone dodajemy pozostałe warzywa oraz przyprawy, dusimy ok. 7.
  3. Na gotowy placek nakładamy gotowe nadzienie, posypujemy kukurydzą oraz nakładamy. Od Was zależy czy chcecie burrito całkowicie zawijać w rulon czy zrobić z niego otwartego placka! 🙂
  4. O boże zgłodniałam od pisania tego przepisu..
  5. Smacznego! 😀

Te posty mogą Cię zainteresować

4 komentarze

Agata 11 stycznia, 2018 - 9:01 pm

Zamiast maślanki może być kefir?

Reply
justdeliciousx 14 stycznia, 2018 - 8:35 pm

Tak. 🙂 Delikatnie zmieni smak na bardziej ostry, ale bez problemu będzie dobre!

Reply
Katka 16 marca, 2019 - 4:01 pm

Wyszło przepyszne ? Z powodu uczulenia na awokado zamieniłam na cukinię, ale wszystkie składniki ze sobą cudownie współgrały ? Przepis super! 😉 Od dzisiaj będę częstym gościem 😉

Reply
justdeliciousx 16 marca, 2019 - 4:17 pm

baaaardzo mi miło! zapraszam! <3

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej