fbpx

Tarta z czekoladowym kremem i malinowym dżemem bez pieczenia!

by justdeliciousx

Ten przepis z przytupem wchodzi do grona moich najlepszych! Znów wymyślałam coś na bieżąco i już miałam moment zwątpienia kiedy krem był za rzadki.. ale ostatecznie wszystko naprawiłam i wyszło idealnie. 🙂 Radość po pachy słyszeć pochwały nawet od najbardziej wybrednych! <3

Przepis:

Spód:

pół szklanki namoczonych przez 2 h daktyli lub suszonych śliwek/żurawiny

Szklanka orzechów- mix nerkowców i migdałów

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka ksylitolu

Czekoladowy krem:

pół awokado

300 g jogurtu greckiego

150 ml mleczka kokosowego

4 duże łyżki kakao niesłodzonego

5 łyżek ksylitolu lub 2 stewii

3 łyżeczki żelatyny +40 ml gorącejwody

Dżem:

szklanka malin

2 łyżki chia

2 łyżki ksylitolu/1 stewii

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód mielimy w młynku czy rozdrabniaczu, aż masa będzie w miarę jednolicie gładka. Formę do tary można wyłożyć folią plastikową- wtedy, z pomocą łatwiej  łatwiej wyciagnać ciasto. Ja niewyłożyłam i męczyłam się, żeby cały spód jedliciezebraćpodczas nakładania kawałków. Wyłożaoną masą formę wstawiamy do lodówki i robimy krem. Przygotowywujemy żelatynę i wstawimy do lodówki by trochęostygła, pozostałe składniki blendujemy i na koniec cały czas mieszkając dodajemy żelatynę. Wylewamy krem na spód tarty i wstawimy do lodówki. Teraz, możemy wykonwać dżem- skłądniki blendujemy razem i na razie nie wylewamy na krem, ale wstawiamy w pojemniczku do lodówki. Kiedy po jakiejś godzince krem zgęstnieje możemy wylać na niego dżem. Tak gotowa tarta powinna być conajmniej godzinę w lodówce i jest gotowa dojedzenia!

ohh chyba zaraz zrobię kolejną.. 😀

 

Te posty mogą Cię zainteresować

5 komentarzy

laminacocina 23 lipca, 2016 - 6:49 pm

Ślicznie wygląda 🙂 podobne ostatnio robiłam 🙂

Reply
modliszkablog 23 lipca, 2016 - 9:40 pm

już od jakiegoś czasu obserwuję Cię na ig i uważam, że Twoje przepisy są obłędne:)
Za Twoje podejście do zdrowia bardzo Cię szanuję, a przy tym Twój uśmiech pokazuje, że musisz być wspaniałą osobą;) przepis na pewno wypróbuję bo wygląda obłędnie:)

Reply
polecjustyna 25 lipca, 2016 - 6:45 pm

dziękuję bardzo! <3 czekam na zdjęcia i opinię jak zrobisz! 😀

Reply
Misia 24 lipca, 2016 - 3:26 pm

A jaka jest średnica blachy? 😉

Reply
polecjustyna 25 lipca, 2016 - 6:46 pm

cholerka nie wiem, ale to była taka całkiem sporaaa!!

Reply

Leave a Comment

Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej