Tartinki z kremem czekoladowym i orzechami bez pieczenia!

Bardzo za mną chodziło by zrobić coś pysznego i specjalnego.. coś eleganckiego i totalnie wystrzałowego! 🙂

Przypomniało mi się, że mam 4 foremki na śliczne tartinki.. 🙂

Do tego właśnie miałam okazję testować nowe smaki gorzkiej czekolady Lindt. Mimo, że ten deser miał w założeniu swoim wyglądem rzucać na kolana- to jego wykonanie chciałam by pozostało proste. Dlatego tarty nie wymagają pieczenia! Jest troszkę zabawy z orzechowym spodem, ale robi się go bardzo szybko, a czekoladowy krem jest bardzo prosty do przyrządzenia. Tak samo jak inne dodatki, bo jak już pewnie zauważyliście u mnie nie ma słodkości bez owoców! Zawsze potrzebuję widzieć kolorowe naturalne ‘cukierki’ na swoich ciastach, ciasteczkach itd. 🙂

Jeśli chodzi o smak to jest genialne połączenie chrupkich orzechów z gładką czekoladą, a do tego słodycz owoców i elegancja ciemnej czekolady.. Mój chłopak powiedział: ‘Jeśli kiedyś otworzysz kawiarnie, to musi być na stałe w Menu! Będę jadł codziennie.’  Też zdecydowanie tartinki mogłabym jeść codziennie. Może wtedy by trochę dłużej z Nami wytrzymały! 🙂 

Przed Wami przepis na pyszne orzechowe spody i czekoladowy krem z owocowymi dekoracjami! <3

Tartinki z kremem czekoladowym i orzechami bez pieczenia!

4 porcje

Składniki:

Spód:

– 4 garści orzechów nerkowca

– 4 garści orzechów ziemnych

– 4 łyżki wiórków kokosowych

– łyżka otrębów

– łyżka płatków owsianych

– 2 duże łyżki masła orzechowego

– garść namoczonych daktyli

– woda lub mleko roślinne do regulacji konsystencji

Krem:

-5 kostek rozpuszczonej ciemnej czekolady

-3 łyżki serka mascarpone/gęstego jogurtu/ twardego twarogu

-2 łyżki miodu lub ksylitolu w formie pudru lub ok. 3 kropelek stewii

Dodatki:

owoce, orzechy, pokruszona czekolada

Przygotowanie:

Orzechy potrzebne do przygotowania spodu wkładamy do elektrycznego młynka i mielimy, dodajemy pozostałe suche składniki i mielimy po raz drugi. 

Następnie dodajemy pozostałe  składniki na spód i ostatni raz dokładnie mielimy w młynku, dodając stopniowo wody, aż uzyskamy idealnie lepką konsystencję. Musi być ścisła, ale nadająca się do lepienia. 🙂 

Foremki na tartinki wypełniamy przygotowaną masą. Najlepiej jest lepić rękami, które w razie potrzeby można zanurzać w wodzie jeśli będą się zbyt lepić. To jest najdłuższy moment przygotowania, który może zająć kilka minut w zależności od tego jak bardzo lepka jest Wasza masa. Ja wyłożyłam foremki papierem do pieczenia, w ten sposób łatwiej je wyjąć. 

Gotowe spody wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania kremu.

Składniki na krem należy zmiksować krótko i na małych obrotach. Wypełniamy nim środki tartinek, dekorujemy owocami, orzechami i pokruszoną czekoladą. 

Należy przechowywać w lodówce. 🙂

 


2 thoughts on “Tartinki z kremem czekoladowym i orzechami bez pieczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.