The best birthday cake

Tort z prawdziwego zdarzenia. Ogromne dwa mięsiste biszkopty, przełożone kremem z białej czekolady. Z okazji urodzin mamy był idealny. Sama byłam w szoku jaki piękny wyszedł, na pewno będę częściej powtarzać ten przepis jeśli będzie trzeba świętować czyjeś zdrowie! Nie tylko urodziny, ale każda wyjątkowa powinna opiewać w dobry tort! 🙂 
 

 

W tym przepisie bardzo ważne jest by nic nie zmieniać i trzymać się go w 100%. 

Nie da się zastąpić maślanki i radzę Wam kupić jakąś na prawdę dobrą, tak samo mąką pełnoziarnista nie powinna być zmieniana. Raz na jakiś czas trochę glutenu Wam nie zaszkodzi, po za tym ciasto i tak należy do tych zdecydowanie zdrowszych. 🙂

Wszystkie składniki powinny być wcześniej wyjęte z lodówki i być w miarę tej samej temperaturze tzn. olej, masło powinno być wystudzone, jajka, maślanka trochę postać w temperaturze pokojowej.

Bierzemy się do roboty! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tort z kremem z białej czekolady
Author: Justdeliciousx
Ingredients
biszkopty
  • 320 g mąki pełnoziarnistej i 6 łyżek skrobi ziemniaczanej lub 375 g maki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła klarowanego lub zwykłego
  • 400 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 250 g maślanki
  • 230 g oleju kokosowego lub rzepakowego
  • proszek do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
Krem
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 150 g gęstego serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego
  • ekstrakt waniliowy
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 tabliczki białej czekolady lub jeśli używacie masy organicznej bez cukru to ok. 30 g i 5 łyżek ksylitolu/miodu/stewii
  • dowolne owoce
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 175*C. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem dwie duże formy o średnicy 26 cm, jeśli nie macie dwóch takich samych.. to tak jak ja trzeba piec dwa biszkopty oddzielnie. 🙂 W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, w drugiej ucieramy masło z cukrem, cały czas miksując dodajemy wanilię, jajka, ocet. Gdy te składniki się połączą zmniejszamy na mniejsze obroty i powoli dodajemy sypkie składniki, maślankę i olej. Miksujemy do powstania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeśli macie dwie formy to wylewacie masę po równo do dwóch, jeśli będziecie piec po jednym, to najpierw tylko połowę masy wlejcie, a drugą odstawcie i przed jej pieczeniem jeszcze raz przez minutę zmiksujcie. Pieczemy 45 minut i studzimy. Można ciasto od razu wyjąć z formy, żeby stygło i włożyć drugi biszkopt do piekarnika.
  2. Krem: Czekoladę rozpuszczamy i miksujemy z pozostałymi skłądnikami do całkowicie gładkiej masy.
  3. Z jednego biszkopta- tego, który bardziej urósł lub jest nierówny odkrajamy górną część i kruszymy na drobny pyłek- ja to robiłam rękoma. 🙂 Biszkopty przekładamy kremem, smarujmy górę i boki. Górę posypujmy okruszkami z biszkoptu i dowolnymi owocami. 🙂
Insert Line Below
 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.